Palestinsko selo na meti doseljeničkih napada i krađe zemlje

Palestinsko selo Kisan gotovo svakodnevno se suočava sa nasiljem od izraelskih doseljenika dok vojska zauzima zemljišne parcele.

Sistem za nadziranje instaliran je kako bi se pratili izraleski doseljenici u blizini, koji često napadaju Palestince u selu Kisanu (Reuters)

Malo palestinsko selo Kisan, ušuškano na vrh ispresijecanih, pitoresknih brda na okupiranoj Zapadnoj obali, u proteklim mjesecima se suočava sa intenziviranom krađom zemljišta od strane Izraela, kao i sa doseljeničkim napadima.

Kisan – nekih 18 kilometara južno od Betlehema – okružen je sa nekoliko ilegalnih izraelskih naselja i ispostava, uključujući Ma’ale Amos, Mizpe Shalem i Abei Hanahal, izgrađenih na velikim parcelama privatnog zemljišta oduzetog palestinskim vlasnicima.

Izrael je prije nekoliko sedmica najavio da će zaplijentiti stotine hektara seoske zemlje, smješteno jugoistočno, koja će biti pretvorena u “prirodni rezervat”, prema riječima Komisije za otpor zidu i naseljima.

U maju su lokalni mediji izvijestili kako je ovo selo izraelska vojska obavijestila da će nove doseljeničke jedinice biti izgrađene na zemljištu zapadno od ovog sela, nakon čega su doseljenici počeli rušiti objekte na ovoj zemlji. Krajem juna su stanovnici izvijestili da je 20 mobilnih kućica podignuto u tom kraju, koji je, prema procjenama, veći od 5 hektara.

Šest stotina stanovnika ovog grada također se gotovo svakodnevno suočava sa nasiljem od strane izraelskih doseljenika koji žive u blizini. Znatan broj djece biva ozlijeđen na cestama od strane doseljenika koji ih namjerno napadaju. Doseljenici optužuju palestinsku djecu da na njih bacaju kamenje, prema izraelskim medijima.

“Ići u školu i nazad je strašno jer uvijek ima problema”, Al Jazeeri je kazao jedan školarac, Muhammad Ata Abiat.

Kisan okružuje nekoliko ilegalnih izraleskih naselja i ispostava izgrađenih na velikim parcelama privatnog zemljišta oduzetog palestinskim vlasnicima [Al Jazeera]

Sa balkona Layle Ghazzal, s kojeg se pruža pogled preko doline, vidi se ispostava Abei Hanahal na narednom brežuljku. Njena porodica, uključujući i desetero djece u dobi od 5 do 25 godina, iskusila je nasilje doseljenika koji silaze iz ispostave.

“Prošle godine je moj 20-godišnji sin Muhammad, išao na posao na obližnjoj građevini kada su ga uvečer napala četiri doseljenika”, kazala je Layla Al Jazeeri.

“Pokušali su ga ubosti u glavu, a kada je podigao ruku da se odbrani, posjekli su ga po njoj i morao je ići u bolnicu da mu ušiju ranu”, nastavlja ona.

“Gotovo u isto vrijeme, drugi dječak, 16-godišnji Bilal Said, pregažen je doseljenikovim automobilom koji mu je slomio nogu.”

Prema najnovijem humanitarnom izvještaju UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), od 9. septembra dogodilo se 11 izraelskih doseljeničkih napada na palestinske civile. Do sada je u 2021. bilo 290 doseljeničkih napada na Palestince koji su rezultirali oštećenjem imovine i 93 napada koji su rezultirali žrtvama.

Početkom septembra, doseljenici iz Abei Hanahala su iščupali 50 sadnica masline, kažu stanovnici Kisana. Doseljeničko nasilje dočekuje i Palestince koji pokušavaju obrađivati svoja polja.

Ibrahim Ghazzal, brat zamjenika gradonačelnika Kisana Ahmeda Ghazzala, rekao je Al Jazeeri: “Nikada ne znamo kada će se sljedeći doseljenički napad desiti.”

Prije mjesec dana, doseljenici su napali jednog od mještana Husseina Abiata i njegove sinove dok su provjeravali zemljišnu parcelu koju su iznajmili od palestinskog vlasnika za obrađivanje.

“Tukli su ih po glavi, rukama i nogama, izazvavši krvarenja i lomove i morali su prebaciti u bolnicu gdje su zadržani pet dana”, kazao je Ahmed Al Jazeeri.

Konfiskacija zemljišta

Centar za istraživanje zemljišta, palestinska organizacija koja prati, podržava i štiti palestinsku zemlju, kaže da je Izrael oduzeo hiljade dunuma zemlje iz sela Kisan tokom godina.

Prema Sporazumu iz Osla iz 1993, okupirana Zapadna obala je podijeljena na Predio C, koji čini 60 posto okupirane teritorije i spada pod potpunu izraelsku kontrolu, Predio B koji spada pod zajedničku palestinsku i izraelsku kontrolu, i Predio A kojim upravlja Palestinska samouprava.

Ovaj sporazum je trebao trajati samo pet godina do uspostavljanja palestinske države.

Nekih 11 posto Kisana je odvojeno kao prirodni rezervat, 40 posto je stavljeno pod kontrolu palestinske administracije i izraelske sigurnosne službe, dok je ostatak Predio C ili puna izraelska kontrola.

Layla Ghazzal (lijevo) i njena kćerka Tamam (u sredini), u selu Kisan [Al Jazeera]

Izraelska grupa za ljudska prava B’Tselem izjavila je da je izraelska politika planiranja i izgradnje na Zapadnoj obali tu s ciljem da spriječi palestinski razvoj i da oduzme Palestincima njihovu zemlju.

“Izrael vidi Predio C kao onaj koji je tu da služi njegovim potrebama, kao što su vojne obuke, ekonomski interesi i razvoj naselja”, pisala je ova grupa.

“Ignorišući palestinske potrebe, Izrael praktično zabranjuje palestinsku gradnju i razvoj. U isto vrijeme, Izrael podstiče na razvoj izraelskih naselja kroz mehanizam paralelnog planiranja, a državna uprava zatvara oči pred kršenjima propisa od strane doseljenika.”

Budući da se izraelska eksproprijacija zemljišta na Zapadnoj obali nastavlja velikom brzinom, da se trenutna naselja proširuju, da se odobravaju nove ispostave i da se zatvaraju oči pred doseljenicima koji uspostavljaju nove karavane na palestinskoj zemlji, Palestincima koji žive u Predjelu C gotovo je nemoguće dobiti dozvole za bilo kakvu gradnju od izraelskih vlasti.

Sva palestinska infrastruktura izgrađena bez ovih dozvola biva uništena gotovo svakodnevno od strane državne službe, ogranka vojske koji kontroliše većinu Zapadne obale.

B’Tselem je kazao da je ovo dio šire političke agende da se maksimizira upotreba resursa Zapadne obale za izraelske potrebe dok se minimiziraju zemljišne rezerve dostupne Palestincima.

“Dok zakoni o planiranju i gradnji koriste jevrejskim zajednicama tako što regulišu razvoj i balansiraju različite potrebe, oni služe suprotnoj svrsi kada se primjenjuju na palestinske zajednice na Zapadnoj obali…Tamo, Izrael iskorištava zakon da spriječi gradnju, poremeti planiranje i provede rušenja.”

A nazad na Laylinom balkonu, ona kaže da je “posebno strašno noću”.

“Živimo u strahu od toga šta će desiti s našom zemljom i šta će biti sa sigurnošću naše djece.”

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO