Rezultati normalizacije s Izraelom: Turisti kradu hotele u Emiratima

Izraelci kradu sve što mogu ponijeti iz hotela u UAE-u.

Fotografija koju je izraelska vlada podijelila medijima s ciljem da se turisti podstaknu na posjete UAE-u i Bahreinu (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Mohsen Watad  

Otprilike mjesec dana od početka komercijalnih letova između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) počele su se nagomilavati žalbe iz Abu Dhabija i Dubaija da neki izraelski turisti kradu sve što se može odnijeti iz hotelskih soba.

Ovakva pojava je otkrivena veoma brzo, usprkos inicijativi izraelskog Ministarstva vanjskih poslova za izdavanje “kodeksa o ponašanju” koji je sadržavao upute o “onome što je zabranjeno i dopušteno” i upute za Izraelce o tome kako postupati prilikom putovanja u UAE i boravka u hotelima te zemlje.

Žalbe iz UAE nisu službeno zaprimljene, već su zapravo stigle od jevrejskih dužnosnika i izraelskih turističkih agencija. Web portal izraelskog lista Yedioth Ahronoth prenio je riječi izraelskog poduzetnika koji se bavi trgovinom i turizmom, koji je rekao: “Posjećujem UAE već dugo godina u sklopu svojih poslovnih aktivnosti. Bio sam šokiran ponašanjem i pristupom nekih izraelskih turista.”

Odjave

Izraelski poduzetnik je opisao detalje povezane s pojavom krađa hotelskih stvari i imovine u Emiratima, jer je bio svjedok događaja u jednom hotelu.

”Prošlog mjeseca sam stigao u hotel u kojem obično odsjedam. Osjećao sam se užasnuto i posramljeno kad sam u predvorju hotela vidio Izraelce kojima prije odjave pregledaju torbe i traže ukradene predmete iz sobe”, rekao je.

Nastavio je opisivati šta se dogodilo u hotelskom predvorju i kako zaposlenici pretražuju torbe izraelskih turista, rekavši: “Vidio sam grupu mladića koji su u torbe natrpali ručnike i kuhala za vodu. Ono što smo vidjeli u Turskoj prije nekoliko godina, sada uzima maha i u Dubaiju.”

Izraelski poduzetnik je objasnio da je vidio kako osoblje hotela vadi ručnike i kuhala iz torba nekih izraelskih turista koje su pretresli. U torbi jedne Izraelke je pronađena višebojna lampa čija cijena ne prelazi nekoliko dolara.

Nestale stvari

Detalje o pojavi krađa u hotelima prilikom posjeta pojedinih izraelskih turista za izraelski list je potvrdio i direktor jednog hotela s pogledom na Burj Khalifu, koji je smješten u srcu područja Business Bay.

”Domaćini smo stotinama turista iz cijelog svijeta, a popriličan broj turista stvara probleme. Međutim, ranije se nismo susretali s krađama predmeta i imovine iz hotelskih soba”, rekao je.

“U posljednje vrijeme se suočavamo s tim da izraelski turisti koji dolaze u hotel na odlasku u torbama nose sve što mogu ponijeti, poput ručnika, vrećica kafe i čaja, posteljinu i lampe”, dodao je direktor hotela.

Na molbu lista da navede primjer krađe iz hotelskih soba, direktor hotela je spomenuo slučaj izraelske porodice, rekavši: “Porodica s dvoje djece je došla da se odjavi i otkrili smo da u sobi nedostaju stvari. Zaposlenik im je objasnio da u sobi u kojoj su odsjeli nedostaju neke stvari, pa su gosti počeli galamiti”.

Međutim, nakon vike i svađe, kazao je direktor, ”pristali su da otvore torbe radi pretresanja prtljage prije napuštanja hotela. Pronašli smo kante za led, vješalice, posteljinu i ručnike… Kada smo im rekli da ćemo obavijestiti policiju, odlučili su vratiti stvari i ispričati se”.

Ružna slika

Ovakva pojava je otkrivena uprkos “kodeksu ponašanja” koji je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo za sve one koji namjeravaju putovati u Emirate, u kojem se govori o svemu što je dopušteno i zabranjeno, kao i o primjerenom ponašanju izraelskog turiste u hotelima Emirata.

Ministar vanjskih poslova Izraela Gabi Ashkenazi izjavio je na jednoj od vladinih sjednica da ”Emiratima ne smijemo pružiti ružnu sliku o Izraelcima”.

Izraelske poznate ličnosti ranije su skrenule pažnju na ovakvu pojavu i upozorile na istu u člancima objavljenim na nekim izraelskim web stranicama i novinama. Među njima se posebno ističe članak pjevačice Yasmine Levy, objavljen u novinama Haaretz pod naslovom “Dubai, budi na oprezu! Izraelci dolaze.”

Autorica članka je upozorila Emiraćane na ono sa čime će se susresti nakon što doleti avion sa aerodroma Ben Gurion. Skrenula je pažnju na to da su izraelski turisti poznati po krađi svega što vide u hotelskim sobama i namještenim stanovima, uključujući ručnike, plahte, jastuke, slike, lampe, pa čak i slavine. Ne samo to, kazala je, izraelski turisti se vole cjenkati, govoriti glasno, galamiti, započinjati svađe i probleme, i ne poštuju nikoga.

Seks turizam

Prije toga, izraelski mediji su razotkrili da izraelski turisti putuju u Dubai, koji je opisan kao “glavni grad razvrata i prostitucije u svijetu”.

Prema procjenama izraelske policije, grupe koje se bave organiziranim kriminalom iz Tel Aviva i središta zemlje uključene su u vođenje klubova za prostituciju u Dubaiju, zajedno s lokalnim partnerima.

Prema izraelskoj policiji, bande koje se bave organiziranim kriminalom iz dvije zemlje provode aktivnosti i sarađuju putem lažnih kompanija koje promoviraju prodaju turističkih i rekreacijskih paketa iz Izraela u UAE.

Paket uključuje četiri noćenja u Dubaiju i ulaznu vizu u iznosu od 1.200 američkih dolara. Iznos ne uključuje troškove bordela, koji mogu iznositi između hiljadu do dvije hiljade dolara po osobi.

Izvor: Al Jazeera