Poljska: Abortus gotovo nemoguć, nastavak masovnih protesta

Čak u slučaju smrtnog oštećenja fetusa ili teških genetskih oboljenja, žena je dužna nositi trudnoću do njenog prirodnog kraja.

Stotine hiljada građana do kasnih noćnih sati je protestovalo na ulicama Varšave i drugih gradova Poljske nakon što je abortus u ovoj zemlji skoro potpuno zabranjen (Reuters)

Nakon publikacije kontroverznog zakona u Službenom glasniku, abortus postaje skoro nemoguć u Poljskoj.

Stotine hiljada građana do kasnih noćnih sati su protestovale na ulicama Varšave i drugih gradova Poljske nakon što je abortus u ovoj zemlji skoro potpuno zabranjen. Radi se o predlogu koji je pripremila konzervativna organizacija Ordo Iuris, a koji je dobio snažne kritike kako od strane mnogih pravnika i boraca za ljudska prava, tako i od strane običnih građana i građanki koji su masovno izražavali gnev i nezadovoljstvo na ulicama. Novi zakon omogućava prekid trudnoće isključivo u slučaju incesta, silovanja ili direktne opasnosti po život majke. Ovo podrazumeva da u slučaju smrtnog oštećenja fetusa ili teških genetskih oboljenja, žena je dužna nositi trudnoću do njenog prirodnog kraja.

Ovu odluku je Ustavni sud Poljske doneo još 22 oktobra prošle godine, ipak zakon nije tad stupio na snagu, zbog toga što se vlada povukla pred protestima.

Građani su se okupili oko zgrade Ustavnog Suda, gde ih je blokirala policija. Nakon pokušaja ulaska u zgradu suda, policija je uhapsila tri osobe, među njima je i Klementina Suchanow, jedna od liderki Opštepoljskog štrajka žena. Protesti su se završili oko 2 ujutru. Do tad ljudi su tapkali u mestu ili plesali uz muziku opkoljeni policijskim snagama sa svih strana, bez mogućnosti slobodnog izlaza.

‘Ode vodenjak, rađamo revoluciju’

Kako poručuju iz Opštepoljskog štrajka žena, protesti će se nastaviti tokom vikenda i narednih dana, u međuvremenu iz Pravo i Pravde poručuju da upravo izrađuju zakon, koji treba da definiše na koji način će država pomagati majke, koje su prinuđene da iznose trudnoću do kraja. Vlada sprema paket za žene kod kojih fetus im utvrđene genetske smetnje ili ne može da preživi van tela majke.

„Ode vodenjak, rađamo revoluciju” – glasio je jedan od bezbrojnih slogana, kojih je sve više na svakoj sledećoj manifestaciji.

„Ovo je vreme probe za doktore i doktorke. (ranije je) Bilo je vreme probe tužitelja i novinara. Sad je vreme lekara”, poručila je liderka protesta, Marta Lempart pre nego što je počeo jučerašnji protest. Ona je zatražila od lekara da ne poštuju novi zakon.

„Ako se suprostave (lekari) novom zakonu, dobiće našu podršku, svi koji neće se suprostaviti su neprijatelji žena i moraju da budu svesni konsekvenci”, pretila je Lempart, mada nije definisala do kraja šta konsekvence tačno podrazumevaju.

U međuvremenu uveliko traje informativna kampanija o dostupnosti abortusa, gde i kod koga se javiti, kako bi se dobila stručna pomoć. Ovo je važno za sve žene, ali posebno za trudnice kod kojih je već utvrđeno da fetus nema šanse da preživi van njihovog tela. Prema zvaničnim podacima iz 2019. godine izvršeno je 1.074 prekida trudnoće zbog teških genetskih smetnji fetusa na ukupan broj od 1.110 svih prekida te godine, što znači da odluka ustavnog suda tiče se 90 posto ukupnog broja abortusa koji se na godišnjem nivou pravno sprovode u Poljskoj.

Novi zakon o abortusu u Poljskoj spada u najrestriktivnije u svetu, on podrazumeva kriminalizaciju abortusa, pa čak i zatvorske kazne za osobe koje podržavaju ili pomažu žene koje se odluče za isto. Tako na primer 20 januara 2021 sud u Koninu, u centralnoj Poljskoj je odredio zatvorsku kaznu od 6 meseci za Roberta L. koji je kupio lekove za pobačaj za svoju partnerku. Roberta L. policiji je prijavio lekar iz lokalne bolnice u koju je otišao par nakon konsumpcije lekova za pobačaj.

Da li je ovo početak kraja demokratije u Poljskoj?

Mnogi spekulišu da su konzervativci uveli novi zakon o abortusu upravo sada, plašeći se još većeg talasa nezadovoljstva na proleće, kad će se sumirati loše iskustvo haotičnog vođenja zemljom kroz pandemiju, loša organizacija zdrastvene zaštite, ali i novčani problemi građana nakon zatvaranja gastronomije i turizma. Kako navodi popularni portal Onet.pl, Poljska po prvi put u 30 godina će ući u recesiju u 2021, kako se bližu parlamentarni izbori 2023 godine, Kačinjski želi izbeći naslaganje nezadovoljstva, tvrde mnogi predstavnici iz opozicije. Borys Budka iz Građanske koalicije tvrdi čak da niko neće uvažiti nov zakon, dok Wanda Nowicka iz Levice poručuje da će Zakon i Pravda izgubiti rat sa ženama, misleći na dolazeće izbore 2023 godine.

U međuvremenu konzervativna vlada i dalje pokušava još višeda podredi pravosuđe i medije. U toku je konflikt oko sudije Igora Tuleje kojem je Disciplinska komora vrhovnog suda ukinula imunitet radi pokretanja postupka protiv njega. Tuleja nije želeo da poklekne pod pritiskom stranke u svojim odlukama.

U međuvremenu, krajem prošle godine državna naftna kompanija Orlen je kupila medijsku kompaniju Polska Press, vlasnika oko 500 lokalnih novina i drugih medija sa 17,000.000 potencijalnih pratioca širom Poljske, ovaj potez čini državu najvećim medijskim vlasnikom uz domet državne televizije TVP, naklonjenu stranci privatnu televizije Polsat i medijske imperije katoličkog sveštenika Tadeusza Rydzyka koji rukovodi TV Trwam i popularnim među vernicima Radio Marija.

„Ako smo do sad govorile o paklu žena, sad ćete čuti o paklu za ovu vladu!” vikale su juče liderke protesta Marta Lempart i Klementyna Suchanow i time najavile nastavak protesta.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada