Kakvi pravni izazovi čekaju građanina Trumpa

Dok je bio u Bijeloj kući, Trump je imao predsjednički imunitet, a sada ga nema, dok protiv njega postoji niz ozbiljnih optužbi.

predsjedničko pomilovanje Trumpa ne bi moglo zaštiti od mogućeg gonjenja od strane vlasti saveznih država ili gradova (Reuters)
predsjedničko pomilovanje Trumpa ne bi moglo zaštiti od mogućeg gonjenja od strane vlasti saveznih država ili gradova (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi se suočiti sa ozbiljnim pravnim izazovima, nakon što je po povratku među „obične“ građane ostao bez predsjedničke zaštite.

Prema američkim zakonoma, predsjednik države ne može biti pravno gonjen, čak niti na saveznom nivou.

Specijalni tužilac Robert Mueller, koji je vodio istragu o ruskom miješanju u američke izvore, nakon Trumpovog izbora za predsjednika 2016. godine, pozvao se na te zakone kada je objavio da neće progoniti predsjednika.

Sada, kada se vraća normalnom životu, bivši predsjednik suočava se sa mogućim sudskim slučajevima bez takve vrste zaštite.

Trump bi se prvo mogao suočiti sa optužbama na saveznom nivou, koje se odnose na njegove finansijske aktivnosti i porez.

Novac glumici iz filmova za odrasle

Javnosti možda najinteresantniji slučaj odnosi se na svjedočenje bivšeg Trumpovog advokata u saveznika Michaela Cohena, koji je 2018. pred saveznim sudom na Manhattanu proglašen krivim za niž optužbi, uključujući i tajno slanje novca glumici iz filmova za odrasle dok je vodio predizbornu kampanju, što spada pod nelegalnu isplatu.

Cohen je tada izjavio da je to učinio po Trumpovom nalogu, iako su tužioci do sada tu osobu nazivali samo “Osoba 1”.

Trump je negirao te tvrdnje.

Bivšem predsjedniku može se suditi i po optužnici za plaćanje poreza. New York Times je nedavno dobio i objavio kopije podataka o Trumpovom porezu u proteklih 20 godina.

Eksperti su utvrdili da postoje naznake utaje poteza, kao i ostalih krivičnih djela koja se odnose na finansije. Podaci pokazuju da je Trump, iako je milijarder, platio 750 dolara poreza za 2016. i 2017. godinu, nevjerovatno malo za čovjeka s toliko velikim bogatstvom.

Nick Akerman, bivši savezni tužilac, rekao je CNN-u u setembru da „izgleda da je Trump imao cijeli niz aktivnosti koje se mogu okarakterisati ne kao izbjegavanje plaćanja, već kao porezna prevara, što je vrlo važna razlika“.

Da li je pomilovao sam sebe?

Trump je i to negirao, govoreći da plaća milione dolara poreza.

No, i ako se Trump suoči sa optužbama na saveznom nivou, postoji mogućnost da se pozove na sopstveno pomilovanje, koje je možda izdao sam sebi bez znanja javnosti.

Trump je posljednjih dana u Bijeloj kući izdao 70 pomilovanja političkim saveznicima. Iako se čini se da je sebe izuzeo od pomilovanja, koje bi ga načinilo imunim na moguće prekršaje koje je počinio, neki eksperti tvrde da nije nemoguće da je to ipak učinio.

Trump je mogao samog sebe pomilovati a da to i ne objavi. Pomilovanje bi bilo registrirano i pohranjeno, ali se za njega ne bi znalo dok se protiv Trumpa ne bi eventualno podigla optužnica.

No, predsjedničko pomilovanje Trumpa ne bi moglo zaštiti od mogućeg gonjenja od strane vlasti saveznih država ili gradova.

Čini se da je New York grad u kojem bi moglo biti najviše pravnih „nagaznih mina“ za Trumpa. Tužilac okruga New York Cyrus Vance više od dvije godine provodi istragu o Trumpu, a njena priroda je nepoznata.

Iz sudskih podataka se može vidjeti da je Vanceov tim ukazao na navode o poreznim i prevarama s osiguranjem, kao i na falsificiranje poslovnih informacija.

Seksualno uznemiravanje i silovanje

Tim sada čeka narednu Vrhovnog suda koja bi mu omogućila da stekne uvid u osmogodišnji bilans Trumpovih poreza, iako postoje informacije da je već dobio neke od dokumenata.

Za istraga je građanske prirode i ne bi rezultirala zatvorskom, već novčanim kaznama.

Trump se suočava i sa optužbama za seksualno uznemiravanje i silovanje.

Spisateljica E. Jean Carroll tvrdi da ju je Trump silovao u New Yorku 90-tih godina prošlog stoljeća, te da ju je onda optužio da laže kako bi poboljšala prodaju svoje knjige.

Trump je negirao silovanje, a dok je bio predsjednik, ministarstvo pravde pokušavalo ga je zaštititi od ovog slučaja, a postoji velika vjerovatnoća da će to nastaviti raditi i sada.

Summer Zervos, bivša učesnica reality programa čiji je Trump bio domaćin 14 godina, također je optužila bivšeg predsjednika za seksualno uznemiravanje, nedopušteno ljubljenje i dodirivanje.

Mogući opoziv

Sučaj je bio na čekanju dok je Trump bio u Bijeloj kući, dok se on pozivao na predsjednički imunitet.

Trumpa još čeka slučaj opoziva u Senatu, koji je Zastupnički dom već izglasao, optužujući ga za poticanje nemira 6. januara u Kongresu.

Trump je jedini američki predsjednik koji je dva puta opozvan.

Postoji pravna nedoumica oko toga može li predsjednik biti opozvan i nakon što napusti Bijelu kuću pošto u Ustavu SAD-a ne stoje jasne odrednice o tome.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO