COVID pasoš je postao krupna pravno-politička dilema

Članice EU će danas razgovarati (i) o ‘potvrdama za vakcinaciju, njihovoj prikladnosti i okolnostima u kojima bi se mogle koristiti’.

Inicijativu grčkog premijera o uvođenju panevropske COVID isprave podržale su neke članice Evropske unije (EPA)

COVID pasoš, potvrda o imunizaciji, elektronska potvrda o vakcinaciji, imunitetna kartica ili nešto peto u formi “standardiziranog panevropskog certifikata o vakcinaciji”? Ili, ništa od toga, za sada. Na ovu samo naizgled zdravstveno-tehničku, a u suštini krupnu pravno-političku dilemu, odgovor se očekuje sa najvišeg nivoa u Evropi.

Redovni videosamit lidera Evropske unije zakazan je za četvrtak uvečer, na inicijativu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, kako bi se ocijenilo trenutno stanje pandemije i dogovorila strategija za proljeće. U evropskim institucijama i diplomatskim krugovima u Briselu, međutim, niko ne vjeruje da će se o tako važnom pitanju kao što je “administrativno-zdravstveni udar na slobodu kretanja” (što smatra većina evropskih parlamentaraca) lideri Unije moći usaglasiti tokom samo jednog samita.

Imajući u vidu najnovija saznanja o zarazi COVID-19 te nekoliko dokazanih vakcina protiv korona virusa koje se već koriste u evropskoj kampanji vakcinacije, grčki premijer Kyrgiakos Mitsotakis je ocijenio da je upravo sada pravo vrijeme za novu inicijativu o uvođenju panevropske COVID isprave kako bi se osigurao poticaj turističkoj industriji opustošenoj u proteklih godinu dana pandemije. Ukazujući na strateški značaj turizma za grčku ekonomiju te na podatak da turistička privreda ostvaruje 10 posto bruto društvenog proizvoda EU-a i zapošljava 20 miliona ljudi.

Sloboda kretanja, diskriminacija, zaštita privatnosti…

Grčku inicijativu su brzopotezno podržali Mađarska, Poljska, Belgija, Estonija, Španija i Danska. Francuska, Nizozemska i Rumunija, kao također turističke zemlje, usprotivile su se, a Njemačka je, za sada, suzdržana.

Stajalište Evropskog parlamenta, koji ove sedmice također zasjeda, sublimirao je početkom sedmice hrvatski zastupnik, bivši ministar vanjski poslova i priznati poznavalac unutarevropskih odnosa Tonino Picula.

“Ideja, odnosno inicijativa, za raspravu o nekoj vrsti COVID putovnice je dobrodošla, ali još smo predaleko od konačnog dogovora država članica o tako važnim, kompleksnim i osjetljivim pitanjima kao što su sloboda kretanja, potencijalna diskriminacija građana ili zaštita njihove privatnosti.”

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ipak za sada pozdravlja uvođenje uzajamno priznate potvrde o vakcinaciji. “Imajući u vidu medicinski imperativ, zamisao je to kojoj je EK sklona”, izjavila je ona, potvrdivši tako tvrdnje dobro obaviještenih izvora da se u Briselu uveliko radi na kreiranju dokumenta o vakcinaciji pod nazivom “Vaxproof” (dokaz o vakcinaciji).

Merkel: Naše blagostanje i patnje se dijele

Istog dana iz francuske vlade je saopćeno da se grčka inicijativa nikako ne bi trebala naći na dnevnom redu Evropskog vijeća ove sedmice te da je Francuska “kategorički nesklona uvođenju COVID putne isprave u bilo kakvom obliku”.

“Ako govorimo o komadu papira, dokumentu koji bi vam omogućio putovanja po Evropi, mislim da je prerano za to. Za takvu raspravu nije vrijeme, s obzirom na to da kampanja vakcinacije protiv korona virusa tek počinje i bilo bi skandalozno kada bi za neke države i građane vrijedila drukčija pravila u odnosu na druge”, izjavio je pariškim medijima francuski državni sekretar za evropske poslove Clement Beaune.

Francuska smatra da bi zdravstveni pasoši bili mogući samo uz promjenu postojećeg zakonodavstva, kojim nije utvrđeno da je vakcinacija protiv COVID-19 obavezna. Izmjene zakona bi bile, također, nužne kako bi se dalo zeleno svjetlo javnim ili privatnim tijelima za obradu zdravstvenih podataka.

Tradicionalno odmjerena njemačka kancelarka Angela Merkel nije se do sada izjašnjavala o ovom pitanju. Radije govori o pandemiji COVID-19 kao “najvećem testu od Drugog svjetskog rata za sve – za Njemačku, EU i cijeli svijet… Onaj ko misli da će mu biti bolje samom, veoma griješi. Naše blagostanje i patnje se dijele, mi smo jedan svijet”, rekla je kada su se nedavno iz Estonije pojavile ideje o “elektronskoj potvrdi o vakcinaciji”.

Besplatno testiranje umjesto COVID pasoša

Zbog bojazni od moguće diskriminacije i dodatnih podvajanja u inače podijeljenom svijetu, na oprez pozivaju i Ujedinjeni narodi, Svjetska zdravstvena organizacija i brojna međunarodna udruženja za borbu protiv (sve izraženije) socijalne nejednakosti, koju je aktuelna pandemija paradoksalno ekstremizirala u oba smjera: bogati su sve bogatiji, siromašni siromašniji.

Svjetska turistička organizacija (WTO) i Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) ponovili su ovih dana poziv institucijama i vladama da se, umjesto obavezujućih COVID isprava, nastavi s međunarodno priznatim režimom brzog i besplatnog testiranja. U očekivanju jačeg povratka turističkih putovanja, za što optimizam potiče započeta vakcinacija, putnici koji nisu vakcinisani, a žele putovati, ne bi smjeli biti diskriminirani, smatraju u WTO-u.

U WTTC-u su još konkretniji: za vakcinaciju svjetske populacije, posebno one u manje razvijenim zemljama, potrebno je mnogo vremena, smatra se; još uvijek je malo ljudi u svijetu vakcinisano; mnogo je više onih koji još nisu došli na red. Stoga se ne bi smjelo diskriminirati one koji žele putovati a nisu vakcinisani.

“Umjesto obavezujuće vakcinacije i nekakve COVID putne isprave, COVID testovi su dostupniji, svi se mogu testirati, a ako su ‘negativni’ trebalo bi da, kao i do sada, mogu i putovati”, stav je izvršne direktorice WTTC-a Glorie Guevara.

‘Jeste dobrodošla, ali ne smije ograničavati’

Sličnog je stava i istarski zastupnik u Evropskom palamentu Valter Flego, koji smatra da “takozvana COVID putovnica jeste dobrodošla kao ideja, ali ne smije biti ograničavajući faktor niti preduvjet za putovanja, već bi trebala ubrzati i olakšati ulazak u destinaciju onima koji je eventualno posjeduju… Nama u Hrvatskoj je bitno da su gosti koji dolaze dobrog zdravstvenog stanja, da se ponašaju odgovorno i u skladu s propisanim mjerama”, poručuje Flego.

Tonino Picula zagovara “sveobuhvatan pristup, koji bi mogao osigurati dogovor svih zemalja članica Unije, jer je dosadašnja praksa u COVID krizi pokazala da samo zajedničkim pristupom i dogovorom možemo doći do uspjeha. U suprotnom, soliranje i jednostrani postupci vode prema neusklađenosti, podizanju tenzija i rastu nepovjerenja. U slučaju eventualnog dogovora, novu regulativu je potrebno  harmonizirati s postojećim zakonodavstvom u državama članicama”.

Slovenska zastupnica u EP-u Tanja Fajon je rekla da je teško govoriti o bilo kakvom certifikatu za putovanje dok ne znamo kako bi se eventualna COVID putovnica koristila i na koga bi se mogla odnositi, imajući u vidu da je vakcinacija pitanje slobodnog izbora svake osobe te da se administrativnim uplitanjem u slobodu kretanja neminovno zadire u sferu temeljnih ljudskih sloboda.

“Rasprava o bilo kakvoj COVID putnoj ispravi mora imati u vidu neponištivu pretpostavku o dobrovoljnosti pri vakcinaciji”, kategorična je Fajon.

Zastupnica u EP-u Željana Zovko kaže da grčka inicijativa nailazi na značajan otpor i izaziva podjele među zemljama članicama EU-a.

Osjetljiva tema i pitanja bez odgovora

“Iako je EK za sada naklonjena grčkom prijedlogu, neke države članice su pokrenule pitanje mogućeg ograničenja prekogranične mobilnosti. Kao snažna i prepoznata turistička destinacija, Hrvatska aktivno prati ono što se predlaže i radi na europskoj razini na jačanju i oporavku turističkog i kulturnog sektora.”

Charles Michel je potvrdio da će se na virtualnom samitu u četvrtak navečer razgovarati (i) o “potvrdama za vakcinaciju, njihovoj prikladnosti i okolnostima u kojima bi se mogle koristiti”. I sam je, međutim, priznao da je riječ o “vrlo osjetljivoj temi, koja otvara brojna pitanja koja su za sada bez odgovora”.

U ovom času je izvjesno jedino to da je EU, kao najveći svjetski donator (s više od 800 miliona eura godišnje) “posvećena nabavci 2,3 milijarde vakcina za slabo razvijene zemlje širom svijeta i svoje bliske susjede i partnere na Zapadnom Balkanu. To će EU lideri u četvrtak, nema sumnje, jednoglasno podržati. A COVID passport će se još “krčkati”.

Izvor: Al Jazeera