Antonio Nicaso: Kako je mafijaški klan ‘Ndrangheta postao vladajuća klasa

Nije dovoljno osuditi 350 kriminalaca, članova ‘Ndranghete i tako se riješiti mafije, kaže jedan od najvećih eksperata za ovaj mafijaški klan, italijanski pisac i novinar Antonio Nicaso.

Nicaso: 'Ndrangheta je globalni fenomen (Ustupljeno Al Jazeeri)

Pre skoro jednu deceniju, protivmafijaški tužilac Nicola Gratteri i jedan od najvećih eksperata na svetu za kriminalnu organizaciju ‘Ndrangheta, novinar i pisac Antonio Nicaso, napisali su zajedno knjigu La giustizia è una cosa seria/Zakon je ozbiljna stvar. Ova knjiga otkrila je tada zanimljive podatke i činjenice o tome na koje se sve načine italijanska država i njeno zakonodavstvo bore protiv jednog od najuticajnijih mafijačkih klanova na svetu, ‘Ndranghete koja potiče iz malog mesta Vibo Valentia smeštenog u regiji Kalabrija, a odakle su i pisac Nicaso, kao i tužilac Graterri.

Deo Italije, regija Kalabrija, jedna je od najlepših, ali i najsiromašnijih delova Italije, u kojoj su svoje korene pre više od jednog veka utemeljile poznate familije mafijaškog klana, a koje su u poslednjih trideset godina raširile svoj uticaj u celom svetu i na taj način postali najjača i najbogatija kriminalna organizacija.

Italijanska regija Kalabrija ovih dana je takođe i protagonista u svim svetskim medijima, i to zbog početka suđenja poznatijeg kao “Rinascita Scott”, a kojim je obuhvaćeno 350 pripadnika kalabrijske mafije koji će se naći na optuženičkim klupama.

Snažan odgovor države

Ovo suđenje koje je počelo 13. januara, a kako kaže Antonio Nicaso, autor više od trideset knjiga o mafiji, kao i redovni profesor na Univerzitetu St. Jerome's u Ontariju u Kanadi gde živi i radi, moglo bi da bude prekretnica i novi početak u borbi protiv italijanske mafije, ali isto tako ne znači da će jedan sudski proces da dovede do toga da mafija nestane, kako se piše u pojedinim inostranim medijima.

Za potrebe suđenja, a na zahtev tužioca Gratterija, prošle godine, kada je većina optuženih i uhapšena, napravljen je specijalni bunker u sudnici u gradu Lamezia Terme.

Moderna struktura od preko tri hiljade kvadratnih metara ima samo za advokate 600 mesta, kao i više od 300 mesta predviđenih za optužene, te određeni prostor za javnost. Struktura je povezana sa centralizovanim video sigurnosnim sistemom koji šalje sve signale operativnim centrima karabinjera, a većina ročišta će se voditi putem video konferncija, upravo zbog poštovanja mera protiv korone virusa.

Antonio Nicaso smatra da to što će ovoj kriminalnoj grupi da se sudi na njihovoj teritoriji, tj. u regiji Kalabrija odakle ista i potiče, jeste snažan odgovor države.

“Bilo bi pogrešno da se istrage recimo vode u Kalabriji, a da ne postoji specijalni sud u kojem bi se vodili sudski procesi. To bi bila slabost vlasti i zakonodavstva, kada bi se recimo radi suđenja okrivljeni selili u glavni grad Rim. Zato je vrlo važo da imamo ovakav jedan sud”, kaže Nicaso.

Kako ovaj italijanski ekspert naglašava, ovo suđenje je važno jer pogađa direktno jednu od najmoćnijih familija poznatog mafijaškog klana. Familiju Mancuso čiji su članovi već godinama glavni protagonisti kada je u pitanju internacionalna trgovina drogom i trgovina oružijem, a koja zahvaljujući saradnjom sa drugim zemljama uspeva da opere veliku količinu novca.

Familija Mancuso i njen boss Luigi Mancuso koji je već 20 godina u zatvoru, je najuticajnija na područiju grada Vibo Valentia u Kalabriji. Međutim njihovi dometi su svakako globalni.

“Ova familija povezana je sa masonerijom, zatim sa političarima, sa uticajnim svetskim biznismenima takozvani ‘coletti bianchi’ i mnogim drugim članovima i funkcionerima državnih institucija. Ovaj sudski proces se koncentriše na ovu vrlo moćnu familiju, ali i na lokalne zvaničnike, funkcionere, policajace i biznismene, a koji će takođe da se nađu na optuženičkim klupama”, dodaje Nicaso.

Presedan zakonu šutnje i neraskidivoj krvnoj vezi

Ono što ovaj sudski proces čini različitim u odnosu na bilo koje drugo suđenje, kada je u pitanju mafija, jeste i broj zaštićenih svedoka, nekadašnjih članova ‘Ndranghete. Njih ima 58, a među istima su i vrlo bliski rođaci, kao i deca određenih bossova, a koja su odlučila da sarađuju sa policijom.

“U ovom procesu Emanuele Mancuso će da svedoči protiv svoje familije. On je sin Leona Mancusa, a koji je brat glavnog okrivljenog Luigija Mancusa. To je nešto novo, da deca mafijaša sada sarađuju sa zakonom. Oni su prekršili takozvani zakon ćutanja ili u mafijaškom žargonu takozvanu “omertà”. To je takođe i znak da krvna veza između članova mafije nije više kao što je nekada bila. Nije dakle više neraskidiva”, kaže Nicaso.

Saradnja mafije sa državom

‘Ndrangheta, pored mafijaških klanova Cosa Nostra i Comorra, smatra se najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Italiji, ali i u svetu. Ona je glavna  za kontrolu protoka kokaina Evropom, a poslednju deceniju svoje delovanje je proširila. Nije više u pitanju samo dilovanje narkotika, iznuda i reketiranje, već ‘Ndrangheta koristi svoje legalno osnovane kompanije koje ima po celom svetu za recikliranje novca, putem kojih ostvaruje ogromne profite. A procenjuje se da je njihov godišnji obrt oko 50 milijardi evra.

Dakle, trgovina drogom kao deo sive ekonomije više nije paralelna legalnoj ekonomiji, već, kako objašnjava Antonio Nicaso, dobro je integrisana u istu.

“U ovom procesu biće reči o tome kako je klan Mancuso uspeo da osnuje petnaest preduzeća u Engleskoj, sa krajnjim ciljem ricikliranja novca i ostvarivanja ogromnih profita”.

Kako ističe Nicaso, ovaj sudski proces ne tiče se samo Kalabrije, već i sistema na globalnom nivou. Jedan od zaštićenih svedoka, a koji se čini ključnim u ovom maksi-suđenju govoriće o povezanosti ‘Ndranghete sa predstavnicima državnih institucija. Takodje, biće reči i o tome na koji način ovaj mafijaški klan ostvaruje socijalni konsenzus kroz kontrolu ekonomskih aktivnosti.

To su zapravo sve elementi koji dokazuju da mafija evidentno kontroliše vlast i politiku. Krajnji cilj, a o čemu će da govori pomenuti svedok jeste ostvarivanje ilegalnih prihoda u inostranstvu i to posebno u onim zemljama gde zakoni nisu rigorozni, i gde je moguća korupcija.

“Ovaj proces ne tiče se samo juga Italije i regije Kalabrija. Zapravo u Kalabriji ostaju samo mrvice zarade od onoga šta donosi trgovina drogom. Najveće bogastvo završava u inostranstvu, u zemljama u kojima ‘Ndrgangeta ima dobro ukorenjene veze, firme, kao i uticaje u državnim institucijama”, naglašava Nicaso i dodaje da dokle god se ne nađe način kako da se prekine lanac recikliranja novca na globalnom nivou ovaj mafijaški klan će i dalje ostati vrlo jak.

“Nije dovoljno osuditi 350 kriminalaca, članova ‘Ndranghete i tako se rešiti mafije”.

Globalna kriminalna mreža

Na pitanje koji su to zemlje u kojima ova kriminlana grupa ima najvše uticaja, Nicaso kaže da su to Amerika, Kanada, Australija, Nemačka, Belgija, Austrija, kao i zemlje Istočne Evrope.

“Postoji jaka veza između ‘Ndranghete i albanskog narko kartela. Uz pomoć albanskih mafijaša prebacuju se ogromne količine kokaina od zemalja proizvođača do zemalja konzumatora. Zapravo, albanski narko dileri su neka vrsta transportera, kao i što su posrednici kada su u pitanju poslovi u Latinskoj Americi”, naglašava Nicaso.

‘Ndrangheta investira najviše u zemlje gde praktično nema institucija, gde ima korupcije i gde su zakoni slabi. Iz tog razloga, zemlje Istočne Evrope kao primarni objektiv Evropske Unije, zbog fondova koji postoje, su vrlo interesantne i privlačne.

“Veoma je lako kupiti firme koje propadaju, a posebno u Istočnoj Evropi.”

U svakoj krizi, mogućnost za velike profite

A koliko pandemija i ovaj momenat ekonomske krize ide u korist mafiji, Nicaso tvrdi da je svaka kriza velika mogućnost za mafiju, posebno u Italiji, ali i u celom svetu.

Nije nepoznato da u kriznim ekonomskim situacijama ili kada su u pitanju prirodne katastrofe, zemljotresi, ili recimo trenutna pandemija, mafija tada itekako uspeva da ostvari svoj uticaj. Kada država mora da nešto rekonstruše, tada mafija meša svoje prste, pokušavajući da dobije državne podsticaje preko svojih legalno osnovanih firmi.

“U Italiji postoji termin ‘Cricca’, u lateralnom prevodu bi to značila banda, a koristi se za situacije kada se kriminalci nalaze za istim stolom sa političarima i biznismenima, a kako bi se dogovorili kako da upravljaju resursima i fondovima koje nudi država u slučaju kriznih situacija”, kaže Nicaso.

A ova pandemija je svakako prilika koja se ne propušta, te je poznato da je ‘Ndrangheta već ušla u zdravstveni sistem Kalabrije preko svojih kompanija za pružanje raznih usluga, počevši od prevoza pacijenata u kolima hitne pomoći, transporta krvi i organa, do pogrebnih usluga.

Konačan udarac mafiji?

Iako je ovo jedan od najvećih procesa u poslednjih trideset godina, ipak na optuženičkim klupama, osim članova familije Mancuso, neće se naći ostali protagonisti ovog mafijaškog klana.

Na pitanje da li zaista možemo da kažemo je ovo konačni udarac italijanskoj mafiji, Antonio Nicaso smatra da nije dovoljan samo jedan sudski proces da se pobedi ‘Ndrangheta, koja ima staž od sto pedeset godina. Takođe, kako naglašava, potrebno je da se društvo, a posebno na jugu Italije oslobodi od straha koji postoji kada je u pitanju mafija.

“Mlad, uglavnom zbog straha i potrebe za boljim životom, napuštaju jug zemlje i time ostavljaju prostora da mafija još više jača.”

Protiv mafije postoje i druga sredstva borbe, kao što su kultura, edukacija i obrazovanje. A takva sredstva na žalost upravo nedostaju na jugu zemlje.

Suđenje opasno po život tužioca Gratterija

Osim Kalabrije, i regija Sicilija poznata je po svom klanu Cosa Nostra, a čijim se članovima sudilo u gradu Palermu 1986. godine, a kada su zbog istog ubijene sudije Giovanni Falcone i Paolo Borsellino.

Pitali smo Antonia Nicosia koliko je zapravo ovo suđenje opasno po život tužioca Gratterija.

“Gratteri nije uhapsio samo kriminalce, već i određene funkcionere, političare, advokate, kao i sve ključne aktere koji sarađuju sa ‘Ndranghetom. On živi pod zaštitom već trideset godina, i suđenje je opasno po njega, možda isto koliko je bilo opasno po sudije Falconea i Borsellinija”, kaže Nicaso.

A upoređujući suđenje u Palermu i ovo u Latezia Terme, on tvrdi da ova dva procesa nisu ista.

“Ovaj proces pokazuje da ne postoje samo mafijaši, već mafija u smislu da su upravo eksterni odnosi koje ova kriminalna grupa ima sa politikom i institucijama, zapravo ti koji omogućavaju da ista danas egzistira.”

Antonio Nicaso već više od trideset godina proučava mafiju. A za to vreme, kako tvrdi upravo je ‘Ndrangheta ta koja se promenila, koja je evoluirala, dok zakon koji se protiv nje bori, maltene je ostao isti.

“Ndrangheta je globalni fenomen. Svaka zemlja ima svoje zakone, i to jeste problem, jer nema jedinstva u borbi protiv iste. S druge strane, neke zemlje ne vide mafiju kao opasnost, već kao mogućnost jer ista donosi novac i investira.”

Ovo suđenje, prema proceni Antonia Nicasa, a i Nicole Gratterija trajaće najmanje godinu i po dana, a kada bi moglo da bude i prvih presuda. A ako u istom bude onih značajnijih, to može da znači tek početak borbe protiv mafije. Početak promena i jedne nove stranice na kojoj će se pisati o istoriji italijanske mafije.

Izvor: Al Jazeera