Zvizdić: Očekujem da Vijeće ministara BiH sada krene u direktnu nabavku vakcina

Parlament BiH usvojio je Zvizdićevu inicijativu da se vakcine u BiH osiguraju i direktnim pregovorima sa proizvođačima i drugim državama, što su druge zemlje regije već uradile.

Bosna i Hercegovina je, kao i druge zemlje regije, uključena u EU mehanizam nabavke vakcine i globalni program COVAX (EPA)

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nije poduzela nikakve korake u nabavci vakcina protiv COVID-a 19 putem bilateralnih pregovora sa drugim državama ili direktne nabavake od proizvođača i distributera, rekao je za Al Jazeeru član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

On je pokrenuo inicijativu u kojoj je tražio da vlasti BiH bez odgađanja započnu direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva, koju je ove sedmice Zastupnički dom Parlament BiH jednoglasno usvojio.

Bosna i Hercegovina je, kao i druge zemlje regije, uključena u EU mehanizam nabavke vakcine i globalni program COVAX, koji ima za cilj da se svim zemljama u toj inicijativi osiguraju doze za 20 posto stanovništva. Međutim, u COVAX je uključeno više od 170 država svijeta, pa je cijeli proces dobijanja vakcina otežan, zbog čega su države regije krenule u druge diplomatske i državne inicijative kako bi osigurale potrebne doze svom stanovništvu i što prije izašle iz pandemije.

U Srbiji je do 13. januara vakcinisano više od 10.000 ljudi, a za sada su nabavljene vakcine od dva proizvođača. Vlasti Crne Gore pregovaraju sa više kompanija, sa onima koje imaju odobrenje za korištenje u Evropi te sa proizvođačima iz Rusije i Kine. Početak vakcinisanja je najavljen za kraj januara.

U Albaniji je taj proces već počeo, a albanski zvaničnici ističu da su uspjeli nabaviti prvih pola miliona doza vakcina Pfizer direktnim pregovorima sa ovom kompanijom, dok su istovremeno otvorena još četiri bilateralna kanala sa četiri države. Sjeverna Makedonija je u pregovorima sa Bugarskom, Poljskom, Austrijom i Grčkom.

“Mi smo jedina zemlja van EU, u dijelu Zapadnog Balkana, koja nije poduzela korake u smislu bilateralne ili direktne nabavke vakcine od proizvođača i distributera. Inicijativa koju smo podnijeli u Parlamentu BiH ima za cilj da se u ovoj prvoj fazi nabavi dovoljan broj vakcina za medicinske radnike i najranjivije kategorije, ljude starije od 65 godina i one koji su smješteni u staračkim domovima ili su izloženi direktnoj opasnosti zaraze korona virusom. Inicijativa je jednoglasno podržana na Predstavničkom domu, što govori da su zastupnici bez obzira iz koje političke partije dolaze bili svjesni važnosti ove teme pogotovo zbog aspekata zaustavljanja pandemije, jačanja sistema javnog zdravlja, adekvatnog početka obnove ekonomije Bosne i Hercegovine i konačno zbog još jedne činjenice koja predstavlja isto opasnost za građane BiH, a to je moguće uvođenje COVID ili zelenih pasoša u zemljama EU što bi onemogućilo građanima BiH koji nisu vakcinisani da mogu slobodno putovati”, ističe Zvizdić.

Nabaviti prvi kontigent vakcina za zdravstvene radnike

Na pitanje šta su sljedeći koraci nakon odluke Predstavničkog doma i očekuje li da će se brzo pokrenuti ovi procesi u nabavci vakcine, odgovara da sada očekuje puni angažman Vijeća ministara BiH u smislu direktnih pregovora sa proizvođačima i distributerima ili bilateralnih dogovora sa zemljama koje su već dobile vakcinu i koje u ovom trenutnku imaju određene viškove, kao što su to uradile zemlje u regije.

“Crna Gora i Albanija su tako nešto dogovorile sa Poljskom, Sjeverna Makedonija sa Bugarskom. U tom smislu, ponovaljam, jako je važno da se nabavi prvi kontigent vakcina koji bi u ovom trenutku bio vezan za vakcinisanje svih radnika medicinske struke u BiH kao onih koji su najizloženiji mogućoj zarazi korona virusa.”

Zvizdić navodi da je u inicijativi definisano da se nastavi sa COVAX instrumentom, ali i diplomatske aktivnosti da se kroz taj mehanizam što prije dobiju vakcine. Dodaje da postoje naznake da će to biti početkom februara.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, na kojoj je i usvojena inicijativa, rekao je da će prve doze vakcina kroz COVAX mehanizam u BiH doći krajem januara.

“Nadamo se da su te izjave vjerodostojne i da će se to desiti, ali suština je da je u tom instrumentu više od 170 zemalja svijeta i da će oni distribuirati te vakcine sukcesivno jer riječ je o nekoj količini od dvije milijarde vakcina i pitanje je da li će to biti dovoljno za sve zemlje koje su u tom instrumentu.”

Međunarodne organizacije ponudile pomoć

Također, Tegeltija je objasnio da se radi o vakcinama koje je najteže skladištiti. Vakcina kompanije Pfizer mora se čuvati na minus 70 stepeni Celzija. Na pitanje da li u BiH postoje uvjeti za skladištenje ovih vakcina i da li se išta počelo raditi po tom pitanju, Zvizdić odgovora da su međunarodne organizacije ponudile svoju pomoć.

“Koliko smo informisani taj dan u Parlamentu, međunarodne organizacije akreditirane u BiH su ponudile svoje usluge našim medicinskim ustanovama u smislu nabavke potrebnih komora unutar kojih se vakcina može skladištiti na tako niskim temeperaturama u određenom vremenskom periodu potrebnom da ona bude upotrebljena, ali znamo da postoje i ove Oxfordove vakcine koje ne zahtijevaju tako niske temeperature. Mislim da trebamo ići u kombinaciju ovih vakcina – Pfizerovih, Moderninih i Oxfordovih.”

Vakcine prije korištenja mora odobriti i Agencija za medicinska sredstva BiH, što produžava proces početka vakcinacije. Zvizdić tvrdi da je zbog toga u inicijativi pozvana ova agencija da u skladu sa zakonom i predviđenim procedurama što prije izvrši potrebno odobravanje i registraciju onih vakcina koje su u ovom momentu odborene od strane Evropske agencije za lijekove.

“To su vakcine koje su prošle sve faze, uključujući i završnu četvrtu fazu na više od preko 40.000 pacijenata, od kojih polovina dobije vakcine, polovina placebo. I onda se vidi efikasnost te vakcine. Ona je u svim slučajevima za sve vakcine procijenjena iznad 70 ili 90 posto.”

Neizvjesne ruske vakcine u RS-u

Bh. entitet Republika Srpska najavljivao je ruske vakcine Sputnjik V, međutim, Zvizdić kaže da to još nije izvjesno. Također dodaje da imaju informacije da je efikasnost te vakcine tek nešto iznad 50 posto.

“Mislim da treba preferirati ove vakcine koje imaju veliki procenat efikanosti sa mogućnošću da naravno u narednim fazama dobijemo i one vakcine koje se ne moraju čuvati na skroz niskim temperaturama, nego da imamo kombinaciju onih koji se čuvaju na niskim i na običnim temperaturama, zbog čega mogu biti deponovane u skoro svim medicinskim ustanovama”, ističe Zvizdić.

Izvor: Al Jazeera