Trump i sudbina internet desničara i ‘online ekstremista’

Poštovaoci lika i djela Donalda Trumpa su oduvijek smatrali Facebook, Twitter i Instagram ‘previše naklonjenim liberalima’ – zato su odlučili da pokrenu svoje aplikacije, društvene mreže i sajtove.

Trump je (za razliku od svog prethodnika Obame i većine demokrata) na vrijeme shvatio svu moć društvenih mreža, a njegov primjer su slijedili i drugi poznati republikanci (Reuters/Arhiva)

Američki predsednik Donald Tramp, koji ima još samo nekoliko dana u Beloj Kući, na kraju svog mandata je ‘proteran’ sa gotovo svih društvenih mreža – a upravo zahvaljujući njima je i došao na mesto predsednika.

Kada je milijarder i biznismen Donald Tramp 2015. godine objavio svoju kandidaturu za predsednika SAD, politički krugovi u Americi, mediji, kao i veći deo interneta su smatrali da je posredi šala ili barem dobar marketing plan.

Tramp nije bio stranac u medijskim krugovima još od 80-ih godina – pojavljivao se u mnogim filmovima, serijama i tv- reklamama, uglavnom glumeći – sebe. Njegov najpopularniji šou program je “The Apprentice” – rijaliti program koji je trajao gotovo jednu deceniju, od 2004. do 2014., i u kome je  Tramp imao ulogu ‘strogog šefa’ koji odbija kandidate ili im nalazi pozicije u poznatim korporacijama. Malo ko je mogao da pretpostavi da će mnogi učesnici ovog rijalitija kasnije postati funkcioneri u Beloj Kući i savetnici predsednika.

Predsjednik zahvaljujući Twitteru

Tramp je postao 58. predsednik SAD na izborima 2016. godine, a ostaće zabeležena neverica najvećeg dela medija i novinara u SAD. Mnoga poznata tv- lica, novinari i analitičari su odbijali da prihvate Trampa u Beloj Kući. Čuveni Henri Kisindžer, savetnik mnogih predsednika SAD i diplomata je tada izjavio “mora biti da je u pitanju neka greška!”.

Ali, greške nije bilo. Predsednik koji je na funkciju stigao bukvalno pravo iz rijalitija, odmah je krenuo da – twituje. I to mnogo. Zapravo, Tramp i danas drži nekoliko rekorda kada je u pitanju Twitter – najveći broj pratilaca, najveći broj retvitova i najuticajniji Twiteraš. Bolje reći – držao je.

Sedmog januara je kompanija Twitter ukinula nalog @realDonaldTrump, po kome je on postao poznat globalno, jer je na njemu objavljivao i najavljivao svoje odluke. Treba reći da zvanični nalog predsednika SAD @POTUS i dalje postoji, ali ga Tramp gotovo nikada nije koristio. Twitter je saopštio da je Trampov nalog ukinut jer je podsticao na nasilje prilikom nedavnih demonstracija i upada u Kongres, te veliki broj puta prekršio pravila korišćenja mreže. Iz istog razloga, Trampove naloge su ukinuli i Facebook, Instagram, YouTube i Snapchat.

Trump! Koji Trump?

Dve godine za redom, 2016. i 2017, reč godine na društvenim mrežama u SAD je bila MAGA (akronim od izraza Make America Great Again, što je bio i Trampov izborni slogan). U jednom trenutku, najprodavaniji predmet na Amazonu je bio kačket sa ovim natpisom. A kako i ne bi – Tramp je 2016. godine dobio 62 miliona glasova, najviše do tada za bilo kod republikanskog kandidata.

Tramp je (za razliku od svog prethodnika Obame i većine demokrata) na vreme shvatio svu moć društvenih mreža, a njegov primer su sledili i drugi poznati republikanci – Ted Kruz, Lindzi Grejem i Ričard Grenel, koji su svi postali ‘uticajni twiteraši’.

Za kratko vreme, gotovo svi svetski mediji, kao i političari su se našli na Twitteru, čekajući nove tvitove iz Bele Kuće. Zanimljivo je i da su mnogi političari iz zemalja bivše SFRJ – a naročito oni naklonjeni Trampu – odmah i sami otvorili twitter naloge, što je dovodilo i do komičnih objava, gde američkom predsedniku čestitaju rođendan, ili pak, hvale njegove odluke i poteze.

Tramp je za četiri godine svog mandata napisao preko 34 hiljade tvitova, od kojih su svi arhivirani, iako nalog više nije aktivan. Američki Nacionalni arhiv je počeo sa čuvanjem ovih podataka još krajem 2016. godine, smatrajući da su u pitanju zvanične objave, koje treba da bude sačuvane za buduće generacije.

Srđan Antić, programer i IT stručnjak, smatra da je budućnost politike i medija vezana za internet:

“Svet se promenio, mi vidimo da čak i u našem regionu, objave sa društvenih mreža, u kojima se ukazuje na neke društvene probleme, dobijaju svoj ‘život’ i u realnom svetu. Gotovo svi protesti u Evropi u zadnjih par godina, kao i na Balkanu, organizovani su onlajn – setite se samo Žutih prsluka u Francuskoj. Društvene mreže sada dobijaju naglasak na ono društvene – i ne samo kada je politika u pitanju. Protesti protiv zagađenja, i u Evropi i u regionu, počeli su od par tvitova i objava na Facebooku. Mislim da su i naši političari veoma svesni moći društvenih mreža “, kaže Antić.

Aplikacije imaju ‘zle’ klonove

Poštovaoci lika i dela Donalda Trampa su oduvek smatrali Facebook, Twitter i Instagram ‘previše naklonjenim liberalima’, a poznato je da su većina velikih IT kompanija iz Silicijumske doline veliki donatori demokrata. Zato su odlučili da pokrenu svoje aplikacije, društvene mreže i sajtove.

Osnovana 2018. godine, aplikacija Parler bila je samo još jedan ‘klon’ Twittera, gde su korisnici mogli da postave kratak tekst ili fotografiju, prate jedni druge i šalju poruke. Praktično neprimećena, ova aplikacija je dugo imala mali broj preuzimanja.

A onda se desilo – nešto neočekivano. Američki senator Ted Kruz iz Teksasa, jedan od najpopularnijih republikanaca i ‘ikona’ desničara u SAD, pridružuje se Parleru 2019. godine i naziva ga ‘oazom slobodnog govora’. Ubrzo dobija tri miliona pratilaca na ovoj mreži, a svaki republikanac u SAD (i poštovalac predsednika Donalda Trampa) ima instaliran Parler. Sve ovo ne bi bio neki problem, da Parler za kratko vreme nije postao platforma za najneverovatnije teorije zavera, ali i promociju raznih ekstremnih stavova, pa čak i otvoreni rasizam.

I YouTube ima svog desničarskog (bolje reći ekstremističkog) ‘brata blizanca’ – aplikaciju Rumble. Kako i sam sajt navodi ‘Rumble je platforma koja poštuje vaša prava’. Sličan YouTubeu, korisnici mogu da okače svoje video snimke, komentarišu i dele objave.

Pored ovakvih mreža i aplikacija, postoji i ogroman broj web sajtova na kojima se okupljaju ljudi ‘sa margina interneta’ i ljubitelji teorija zavere. Najpopularniji je svakako AboveTopSecret, sajt kome i sam naziv kaže ‘Iznad državne tajne’. Ovaj sajt je dugi niz godina bio mesto za teorije zavera o vanzemaljacima, novom svetskom poretku, tajnim društvima…

Dolaskom Trampa na funkciju 2016. godine, AboveTopSecret postaje centralno mesto poštovalaca američkog predsednika. Na ovom sajtu se posebno ističe korisnik pod imenom ‘Th3 Wh17e Rabb17’, koji godinama iznosi najrazličitije teorije zavera, a tvrdi da je zaposlen u administraciji SAD ili nekoj od obaveštajnih agencija. Ove teorije zavera su postale toliko popularne među republikancima i desničarima u SAD, da ih je i sam Tramp više puta postavio na svoj Twitter nalog.

Kakva je sudbina internet desničara i ‘onlajn ekstremista’ možda najbolje pokazuje slučaj američkog radijskog voditelja i publiciste Aleksa Džounsa.

Džouns je urednik sajta InfoWars, ‘svetog grala’ teoretičara zavera. Američki mediji opisuju Džounsa kao ‘vodećeg teoretičara zavera’ u svetu, a njegov sajt kao ‘najveći anti-naučni’ sajt na internetu. Zbog svojih lažnih vesti, Aleks Džouns je dobio zabranu na praktično svim društvenim mrežama – Facebooku, YouTubeu i Twitteru.

Zanimljivo je i to da se u emisiji Aleksa Džounsa u decembru 2015. godine pojavio i sam Donald Tramp, a tokom kampanje 2016. Tramp je naveo da ‘Džouns ima neverovatnu reputaciju i informacije, i da je – divan momak!’.

Ipak, Tramp neće više moći da bude aktivan ni na Parleru – budući da su i Google i Apple uklonili ovu aplikaciju iz svojih prodavnica. I kompanija Amazon je najavila brisanje svih podataka ove aplikacije i njenih korisnika sa tzv. AWS servera (Amazon Web Services), koji su najveći cloud sistem za čuvanje podataka na Internetu.

Aleksandar Tomić, IT stručnjak, kaže da velike američke kompanije zapravo imaju kontrolu nad najvećim delom interneta:

“Ako vas Google, Microsoft i Apple zabrane, vi imate malo opcija za rad na internetu. Nijedna kompanija u svetu neće raditi sa vama ako niste po volji ovim gigantima. Tu su i Amazon, CloudFlare i druge kompanije koje upravljaju internet saobraćajem. Vidimo da one mogu da obrišu nalog čak i američkom predsedniku – šta onda ostaje za političare ili kompanije iz manjih zemalja. Čak ni jedan globalni gigant kao što je kineski Huawei nije mogao protiv Googlea” objašnjava Tomić.

Trumpu ostaje samo Fox News

Jedina tv- kuća koja je u stopu pratila Trampa sve godine njegovog mandata je Fox News. Ova mreža je u vlasništvu još jednog milijardera i magnata Ruperta Merdoka, koji je inače Trampov prijatelj od kraja 70-ih, a takođe je i veliki donator republikanaca već decenijama.

Stručnjaci smatraju da su više od 70 procenata gledalaca Fox Newsa glasači Trampa i republikanaca.

U vreme pisanja ovog teksta, stiže vest da je Kongres izglasao opoziv predsednika (impeachment), pa će Donald Tramp otići u istoriju kao jedini Predsednik SAD koji je za vreme mandata opozvan dva puta.

Ali, on neće moći da o tome tvituje.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Posljednji hakerski napad na novinare Al Jazeere je samo podsjetnik na dugotrajnu ugroženost ove profesije.

Published On 04 Jan 2021

Kvantni računari ne koristie čipove, klasične procesore, niti memorijske čipove, već koriste fenomen u fizici poznat kao ‘kvantna superpozicija’.

Published On 13 Jan 2021
Više iz rubrike TEME
POPULARNO