Pavićević: Mornar se ne plaši nijednog rivala

Nije čudo ako tim iz regije osvoji Eurocup, što najbolje pokazuje kvalitet takmičenja u ABA ligi, smatra trener košarkaškog tima iz Bara.

Mihailo Pavićević: Ova ekipa ima kvalitet i to smo dokazali (Luka Stanzl/PIXSELL)

“Naknadno smo dobili pozivnicu za nastup u Eurocupu, koja nas je prijatno iznenadila. Tim smo počeli praviti u maju da bismo bili konkurentni u ovom takmičenju. Kada smo dobili šansu, rekao sam na početku sezone da će naši ciljevi biti jasni. Nisam od onih kalkulantskih trenera koji će reći ‘Dajte da prvo obezbijedimo opstanak, pa ćemo vidjeti’. Ova ekipa stvorena je da ostvari rezultat, a to je da prođemo u drugi krug Eurocupa i izborimo mjesto u Top 4 ABA lige”, ističe trener jednog od najprijatnijih iznenađenja Eurocupa Mornara iz Bara Mihailo Pavićević.

Strateg crnogorske ekipe koja je prvi put u istoriji osigurala prolaz u drugu fazu, drugog po rangu košarkaškog evropskog takmičenja, očekivao je sjajan rezultat koji je potvrđen gostujućim trijumfom nad podgoričkom Budućnošću sa 84:78.

“Lagao bih, ako bi govorio da nisam očekivao uspjeh. Ova ekipa ima kvalitet i to smo dokazali. Da nas epidemija korona virusa nije poremetila, ranije bismo osigurali prolazak u drugi krug Eurocupa. Međutim, desilo nam se puno teških stvari. Bio je smrtni slučaj, ekonom Luka Macanović nas je napustio. Predsjednik kluba, moj brat Đorđe Pavićević bio je zaista u teškom stanju sa još 10 osoba, što igrača, što ljudi iz stručnog štaba, koji su bili van stroja. Što se tiče rezultata, izvukli smo se iz tog perioda. Neću reći da je poraz od Ulma kući u tom trenutku bio kiks jer nam je to bila treća utakmica u nizu. Pobjeda u toj utakmici nam je trebala obezbijediti već tada prolazak u drugi krug Eurocupa. Na kraju smo se plasirali dalje. Na sreću, to je ostalo iza nas”, kaže.

Velike ambicije

Mihailo Pavićević (62), koji je u igračkoj karijeri nosio dresove Mornara, Budućnosti i  kiparske Omonije, naglasio je da neće biti zadovoljan samo plasmanom kluba iz Bara u Top16 fazu Eurocupa. Mornar će se nadmetati u Grupi H sa ruskim Unicsom iz Kazana, te španskim timovima Gran Canaria i MoraBanc Andorra.

“Ambicije su sada veće i ne krijem ih. Cijenimo protivnike, jer u ovom krugu Eurocupa nema lošeg tima. Vjerujem u kvalitet ekipe i ravnopravno sa preostale tri ekipe iz grupe borićemo se za prolazak u TOP 8”, kaže.

Rođeni Baranin počeo je trenersku karijeru u Mornaru (osvojio titulu u Crnoj Gori, 2018), a trenirao je još Crvenu zvezdu (prvak SRJ, 1998), Espon Honiku, sa kojom je bio peterostruki šampion i dvostruki pobjednik Kupa Finske, te kineski Liaoning Flyin Leopards. Na startu druge faze Eurocupa, Mornar je gost kod Gran Canarije 13. januara. Pavićević je optimist poslije pet uzastopnih pobjeda njegovih pulena.

“Uoči nastavka sezone, Gran Canaria se pojačala. Došao je Amerikanac Earl Clark, odličan igrač (krilni centar). Sve ekipe su se pojačale, pa i mi dolaskom Nemanje Gordića. Moj brat želi da angažujemo još prinova, no ne treba žuriti. Nekada u dovođenju pojačanja tokom sezone pogodite, ali dosta puta bude kontraproduktivno. Gordić zna većinu ovih igrača, kao i ja šta mogu od njega očekivati. Volim igrače poput njega, a željeli smo ga dovesti i prije početka sezone. Tada je bio već postigao dogovor sa Partizanom. Izuzetno ga cijenim, pošto je igrač koji zna kako se pravi rezultat. Može odigrati loše, ali ima veliko iskustvo u ABA ligi i Evropi. Sa njim ćemo dobiti na stabilnosti koja nam je nedostajala u nekim utakmicama, što smo skupo platili. Bićemo kvalitetmiji sa Gordićem u timu.”

“Sigurno ćemo probati iznenaditi Gran Canariju. Najveći problem je dugačko putovanje u oba pravca. Treba vremena da stignemo do Kanarskih ostrva, no nema kukanja. Otići ćemo spremni na tu prvu utakmicu. Ide nam na ruku što poslije meča sa Igokeom, imamo sedmicu dana pauze. Imaćemo dosta prostora da se dobro spremimo za Gran Canariju. Četiri su ekipe i treba iskoristiti svaku priliku. Propuštena šansa će se teško nadoknaditi i nema mnogo utakmica za ispravke. Od starta moramo krenuti bez kalkulacija, nezavisno gdje ćemo igrati, na strani ili kod kuće. Protiv svih ekipa idemo na pobjedu.”

‘Ne plašimo se protivnika’

Osim Mornara, plasman među 16 najboljih u drugom po snazi klupskom kontinentalnom takmičenju izborili su još Budućnost, Partizan i Cedevita Olimpija. Po Pavićevićem riječima, to više govori o kvalitetu ABA lige.

“Uvažam različita mišljenja koja su utemeljena na činjenicama. Međutim, bilo je onih koji su bez pravih argumenata omalovažavali ABA ligu, što je diletantski i vrlo licemjerno. Bilo je i potcjenjivanja nekih trenera u ABA ligi. Ovo je najbolji odgovor. Sve četiri ekipe iz regije su prošle u Top 16, a taj uspjeh postigli su još timovi iz Španije i Francuske. Svaka ekipa iz ABA lige ima šanse u TOP 16. Favorit je Virtus iz Bologne, koji je odigrao prvi dio bez poraza (deset kola), kao i Lokomotiva Kuban sa izvanrednim timom i velikim budžetom. Tu je i Unicaja, koja ima dugogodišnje iskustvo igranja i osvajanja Eurocupa. Ušli su u sezonu sa problemom povreda, a u drugom dijelu sezone konkurisaće kao ozbiljna ekipa za najviši plasman. Nemojte se iznenaditi ako neka ekipa iz naše regije ode daleko jer svi posjedujemo kvalitet. Nemamo razloga da se plašimo bilo kojeg protivnika”, ističe.

Sa bilansom od 11 pobjeda i dva poraza, Mornar je na vrhu ABA lige, sa odličnim šansama da prođe među četiri najbolje ekipe u završnicu regionalnog takmičenja. Pavićević smatra da su uspjesi na oba fronta došli kao plod očuvanja okosnice igračkog kadra iz prošle sezone.

“Zadržali smo gro ekipe od prošle godine, što je velika stvar. Dodali smo na to pojačanja koja su se odlično uklopila. Promijenili smo fizionomiju tima, dobili smo više na fizičkoj snazi. Pažljivo smo birali košarkaše koji će odgovarati sistemu igre. To je dalo rezultate. Nismo jedina ekipa koja je bila suočena sa problemima korone. U ranoj fazi odigrali smo nekoliko fenomenalnih utakmica kao protiv Unicaje u Baru, kada je na poluvremenu bilo 20 razlike za nas, isto kao i protiv Brescije na kraju prve četvrtine. Tada su se već vidjele velike mogućnosti ekipe. Svi smo zdravi, a na gostovanjima u Ljubljani i Čačku kod Cedevite Olimpije, odnosno Borca, istakli smo kandidaturu za play-off ABA lige. Možemo igrati još bolje. I kako sezona bude odmicala, bićemo sve bolji”, kaže.

‘Najkvalitetnija regionalna liga’

Smatra da je ove sezone dosad najkvalitetnija regionalna liga otkako se igra.

“Mnogo je kvalitetnih ekipa. Na početku sezone istakao sam Crvenu zvezdu kao kandidata za osvajanje prvog mjesta. Međutim, kod nje se izdešavalo mnogo stvari. Sada je Zvezda opet u nekoj fazi rekonstrukcije dolaskom novom trenera Dejana Radonjića i promjenom igrača. Uz Zvezdu, favorit je Budućnost, koja ima respektabilan tim, igra dobro i ostvarila je dvije važne pobjede nad direktnim konkurentima Zvezdom i Partizanom u Beogradu, koje su često dvostruko vrijedne. Za play-off će se boriti još Cedevita Olimpija sa odličnom ekipom, Igokea, koja je najavila ambicije u prelaznom roku dovođenjem iskusnih igrača,kao i mi iz prikrajka. Mega je sada u vrhu, ali je specifična ekipa. To je menadžerski klub i pitanje je kakvi su im planovi. Oni su prije svega tim za prodaju igrača, dok druge ekipe nastoje postići što bolji rezultat”, pojašnjava.

Trener Mornara naglašava da je ujednačenost obilježila dosadašnji tok Eurolige. Prema njegovom mišljenju, kvalitetnim partijama su se izdvojile moskovski CSKA, Real i Barcelona, koji su godinama u vrhu.

“Obilježje su i oscilacije u igri pojedinih velikana. Olympiakos i Panathinaikos nisu ni rezultatski, niti igrama na svom nivou. Prijatna iznenađenja su Bayern i Žalgiris. Maccabi se muči da dođe do pozicije koja odgovara njegovoj bogatoj tradiciji. Blago razočarenje je Anadolu Efes, jer je bio dominantan prošle sezone, a ovaj put im ne ide kako su planirali. Rano je za ocjene, ovo je tek prvi dio prvenstva. Nije velika razlika u odnosu pobjeda i poraza ekipa za mjesta u TOP 8. Najbitnije je ući u četvrtfinale jer zadnje se broji. Uvijek kažem niko te ne pita u maju kako si igrao u oktobru i novembru. Vidjećemo ko će biti u najboljoj formi u aprilu i maju, te kako će završiti borba za trofej”, ističe.

Izjednačenost je prisutna i zato što nema publike. Čim je nema, nema ni velike prednosti domaćeg terena. To se vidi ne samo u Euroligi, nego i ABA ligi. Sada se primijeti koliko su navijači bili bitni Zvezdi, Partizanu i još nekim ekipama. U Euroligi će biti iznenađenja i svako kolo ih donosi zbog neigranja pred svojom publikom. Potpuno drugačije je igrati u atmosferi pune dvorane domaćinu, a i sudije drugačije sude. Sve je to povezano, tako da će biti vrlo neizvjesno do kraja Eurolige.

Na pitanje da li će selekcija Crne Gore izboriti prolaz na Eurobasket, prolongiran za 2022. zbog pandemije u kvalifikacionim domaćim susretima Grupe G protiv Francuske, 20. februara i sa Njemačkom, dva dana kasnije, Pavićević je odgovorio da ne prati mnogo reprezentativna takmičenja.

“Prozori FIBA-e su potpuno obesmišljeni i stojim iza onog što kažem. Svako takmičenje se organizuje da bi igrali najbolji igrači. To je sportski. Ovdje igraju reprezentacije sa drugim, trećim ili četvrtim timovima. Otkako su unazad dvije godine uveli ta pravila, ne pratim kvalifikacije. One nemaju kvalitet i ne daju pravu sliku. Danska je kao gost dobila Litvaniju sa 80:76, Švajcarska Srbiju 92:90, ali to je četvrta ekipa Srbije. Ne treba da se lažemo. To je pravljenje lažne slike malim zemljama koje ne mogu ni blizu kvalitetom prići velikim sa najboljim košarkašima. To je svrha sporta. Zamislite da na Olimpijadi ne učestvuju najbolji atletičari, nego da dolaze trećerazredni trkači ili sprinteri. Ko bi to gledao, kakvi bi bili rezultati? Ne vidim razliku jer se u košarci igraju besmislene kvalifikacije za evropska i svjetska prvenstva. Koja je razlika ako će na Olimpijadi učestvovati sa trećim ekipama?! Progledalo se NBA ligi mnogo kroz prste da bi se doveli najbolji da nastupe na Olimpijskim igrama. Prozori FIBA-e su promašaj. To ne koristi košarci i skoro ih nikako ne pratim”, kaže Pavićević.

Izvor: Al Jazeera