Francuski mediji: Vakcinacija počela u znaku haosa

Ministarstvo zdravstva angažiralo je privatnu agenciju McKinsey da ga savjetuje u kampanji vakcinacije za dva miliona eura mjesečno.

Zbog lošeg iskustva, čak se 60 posto francuskih građana ne žel vakcinisati protiv korona virusa (EPA)
Zbog lošeg iskustva, čak se 60 posto francuskih građana ne žel vakcinisati protiv korona virusa (EPA)

“Imunizovati ekonomiju: brzo sprovesti vakcinaciju, kako bi se izbegla ekonomska i društvena katastrofa”, naslov je komentara na prvoj strani pariskog konzervativnog dnevnika Le Figaro.

“Ministar Bruno Le Maire, čija je uloga da pokrene ekonomiju, sigurno bi više voleo da može da kaže nešto veselo i prigodno novogodišnjim željama. Vreme je, na žalost, takvo: sa virusom, koji opstaje i koji mutira, ministar je svima koji očekuju bolje dane morao da kaže da je ono što je “najteže tek pred nama”.

“Za sada moćna vladina ‘protiv-požarna zaštita’ zaklanja stvarnost. Imali smo istorijski duboku recesiju od 10 odsto u 2020. godini. Urušavanje privredne aktivnosti još se nije materijalizovalo i prikazalo u realnoj ekonomiji. Izvesno je da su brojne trgovine morale da zatvore vrata i da je na hiljade radnih mesta bilo zatvoreno. Veliki broj preduzeća, međutim, danas opstaje samo zahvaljujući javnom novcu, koji teče kao bujica već devet meseci. Koliko dugo će da drži ta veštačka građevina, koja gura francuske finansije u nepoznate dubine?”, piše komentator dnevnika Le Figaro.

Ni masivna, ni brza vakcinacija

Zaključuje da “u trenutku kada se suočavamo sa trećim talasom epidemije – snažnijim i još manje predvidljivim nego prethodni – vidimo koliku ulogu može da odigra masivna i brza vakcinacija”.

Vakcinacija u Francuskoj, međutim, nije ni masivna, a ni brza.

Lokalni dnevni list zapadne Francuske Ouest-France donosi statistike o napredovanju širom sveta. Saznajemo da je, sa manje od 0,1 odsto vakcinisanog stanovništva i samo 45.000 ubrziganih doza u prve dve nedelje, Francuska je među najsporijima po pitanju brzine.

Francuska strategija drugačija je od nemačke i španske, na primer. Francuske zdravstvene vlasti setile su se lošeg iskustva iz 2009. godine, kada su milioni vakcina protiv “svinjskog gripa” bačeni zato što su vakcinodromi – veliki centri za vakcinaciju – ostali prazni. Istina, tada gotovo da nije bilo bolesnih od  “svinjskog gripa”.

Zbog lošeg iskustva i uplašeni statistikama, koje govore da 60 odsto francuskih građana ne želi da se vakciniše, zdravstvene vlasti odlučile su da vakcinišu lica i osoblje u domovima za stare, zatim u ambulantama, bolnicama i apotekama.

Kako obezbijediti 20 miliona doza

Ispostavilo se da autori ovog sistema vakcinacije nisu uzeli u obzir činjenicu da Fajzerova vakcina mora da se čuva u super-frižiderima, na minus 80 stepeni i da ima ograničeno vreme trajanja od nekoliko dana na nižoj temperature.

Osim toga, nema dovoljno vakcina. Dvadeset odsto odraslih stanovnika Francuske – što znači deset miliona ljudi – želi da se vakciniše odmah i što pre. Pošto su za svakog potrebne dve doze date u razmaku od tri nedelje, prost račun pokazuje da vakcina međutim nema dovoljno, jer Francuska ne raspolaže sa 20 miliona doza u tako kratkom periodu.

Izveštavajući o nedoviljnom broju vakcina Radio Europe1 postavlja pitanje: “Čemu ubrzavati vakcinaciju ako nema dovoljno doza?”

Predsednici opština i komuna bili su prinuđeni da podignu glas: neki od njih su poručili da će samoinicijativno osnovati centre za vakcinaciju na svojoj teritoriji.

‘Još nije došao taj trenutak’

“Državni skandal”, optužuje Jean Rottner, predsednik istočnog regiona Francuske pred mikrofonom javnog radio servisa France-Info.

“Brojni poslanici, kao što je, na primer, Jean-Micel Genestier, izabran u pariskoj oblasti Seine-Saint-Denis, traže otvaranje centara za vakcinaciju. Jedna fiskulturna sala je već spremna u njegovoj komuni, ali nadležna prefektura odgovara da još nije došao trenutak.

“Prefekt kaže da postoji već utvrđeni proces sa definisanim prioritetima”, objašnjava Genestier.

Za sada ta šema ne uključuje i predsednike opština i on smatra da je to greška, prenosi Radio France-Info.

Uz sve ovo, Ministarstvo zdravlja razaslalo je pogrešna uputstva za vakcinaciju. Prvo uputstvo je namenjeno medicinskim centrima u domovima za stara lica, a drugo medicinskim sestrama, lekarima i apotekama.

Stigli špricevi s (pre)kratkim iglama

“Problem: ti dokumenti sadržali su više grešaka… koje su zatim bile ispravljene na diskretan način, bez upozorenja na potencijalnu opasnost od [primene onog što sadrže prethodne verzije sa greškama]…” izvestio je Le Figaro.

France-Info je preneo da je Univerzitetska bolnica u Nici dobila od državne zdravstvene agencije špriceve sa iglama koje su bile previše kratke da bi poslužile prilikom vakcinacije. Na brzinu su se snašli i upotrebili špriceve iz sopstvenih bolničkih rezervi.

Francuskim medijima tako se nametnulo pitanje ko stoji iza ove i ovakve, po mnogo čemu haotične, kampanje vakcinacije. Ispostavilo se da je Ministarstvo zdravlja zatražilo od privatnog američkog kabineta McKinsey savetodavne usluge oko strategije vakcinacije.

Ovu informaciju američkog sajta Politico potvrdio je francuski satirični nedeljnik Canard Enćaîné (Okovani patak), najpouzdaniji i jedan od najstarijih listova u zemlji.

Vest je izazvala šok. Privatni američki kabinet savetuje Ministarstvo zdravlja sa onoliko službenika i savetnika i državnih zdravstvenih agencija i centara?! Samo je još ovo nedostajalo u turobnom ekonomsko-političko-zdravstvenom mozaiku.

Kad je direktor sin bivšeg premijera…

Odmah zatim nedeljnik Le Point objavio je i iznos fakture koju kabinet MacKinsey ispostavlja državi za svoje savete – dva miliona eura mesečno.

Uz to, javnost je saznala i da je direktor francuskog ogranka kabineta McKinsey niko drugi do mlađi sin bivšeg socijalističkog predsednika vlade Laurenta Fabiusa, kojeg većina javnog mnenja svrstava u tipičnog predstavnika takozvane kavijar-levice.

Nedeljnik Le Point navodi da ekipa američke savetodavne agencije ima “pet do deset članova”. Canard Enćainé piše da je ova ekipa počela sa radom početkom decembra”. Setimo se, vakcinacija je zvanično počela 27. decembra.

Le Point citira jednog eksperta iz Ministarstva zdravlja: “McKinsey je angažovan jer Ministarstvo ništa nije predvidelo u vezi sa logističkom podrškom kampanje vakcinacije. McKinsey ima ulogu pojasa za spasavanje, ali u isto vreme i ulogu osigurača, koji će iskočiti ukoliko stvari loše krenu. Oni su tu, pre svega, da bi uveli red i da se obezbedi saglasnost svih učesnika [u kampanji vakcinacije]”.

“Ključni problem je koordinacija između više cenatara odlučivanja. Da bi se napredovalo, potrebno je da se usaglase i slože [sledeća državna tela i pojedinci)]: Generalna uprava za socijalnu koheziju [koja se bavi i domovima za stara lica], Telo za opšte funkcionisanje, odgovorno lice za vakcinaciju,  odgovorno lice za logističku podršku vakcinaciji, generalni sekretar, direktor kabineta i, konačno, ministar”, prenosi Le Point.

Zašto prima dva miliona eura mjesečno?

Ministarstvo zdravlja saopštulo je redakciji nedeljnika Le Point da kabinet McKinsey “ni u kom slučaju” nema uticaja na odluke vlade “političke ili zdravstvene prirode”.

Drugim rečima, privatni američki savetodavni kabinet nema uticaja na odluke “koje će vakcine biti kupljene, koji će deo stanovništva biti vakcinisan, kako će izgledati kalendar vakcinacije, kako će taj kalendar biti realizovan u praksi, kakvi će biti modaliteti vakcinacije na državnom nivou”, prenosi Le Point.

Povodom ovih objasnjenja Ministarstva zdravlja, mnogima se nametnulo pitanje: Šta onda uopšte radi kabinet McKinsey u celoj priči i zašto ga poreski obveznici plaćaju dva miliona evra mesečno?

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO