Tihanovskaja se u Varšavi zahvalila za podršku Poljske

Morawiecki je uručio Tihanovskoj ključeve od vile u luksuznom dijelu Varšave, koja treba da bude sjedište Bjeloruskog doma (EPA)

Liderka Beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja posjetila je Varšavu.

Svetlana Tihanovskaja bila je gošća premijera Poljske, Mateusza Morawieckog, u sredu u Varšavi u koju je došla iz susedne Litvanije, gde trenutno boravi.

Program je bio relativno kratak, pristup medija ograničen, bez mogućnosti organizacije pojedinih intervjua sa beloruskom opozicionarkom. Tihanovskaja je posetila kancelariju premijera, Belaruski dom i Varšavski Univerzitet. Morawiecki je uručio Tihanovskoj ključeve od vile u luksuznom delu Varšave, Saska Kepa, koja treba da bude sedište Beloruskog doma.

„Svim građanima Belorusije želimo da svoj pravi, najdivniji dom nađu u Belorusiji, ali realno znamo da takva borba mora odnekle da se održava i podržava”, rekao je Morawiecki prilikom uručivanja ključeva, dodavši da sve osobe koje žele da se uključe u takvu borbu na jedan organizovan način dobiće podršku Evropske unije i Poljske.

Centar za disidente

Neki komentatori kažu je da tim gestom poljska vlada iskazala opredeljenost da Varšava postane centar za beloruske disidente, no Olena Babakova, novinarka i istraživačica iz Ukrajine, koja živi i radi u Varšavi kaže da je verovatnoća postojanja takvog scenarija vrlo mala.

„Vrlo je teško zamisliti situaciju u kojoj se neko bori za vlast u jednoj zemlji a da nije u njoj fizički prisutan”, rekla je Babakova te dodala da u ovom trenutku nije moguće predvideti šta će se desiti narednih nedelja i meseci u Belorusiji. Ona je takođe skeptična da susedne zemlje poput Poljske ili Ukrajine mogu imati veliki uticaj na dešavanja u toj zemlji.

„Mi Ukrajinci sve gledamo kroz dešavanja Majdana i čini nam se da svima zbog toga možemo da kažemo kako da protestuju, kako da pružaju otpor. Čini mi se da na sličan način i Poljaci, mnoge stvari gledaju kroz iskustvo protesta iz 80’ godina”, kaže Babakova i dodaje da prema njoj takav pristup neće doneti rezultate u Belorusiji.

Sličnog mišljenja je i bivši ambasador Poljske u Belorusiji, Vitold Juraš.

Situacija bez izlaza

„Osim lepih reči, nisam čuo za nešto konkretno tokom ove posete”, rekao je Juraš. Po njegovom mišljenju Poljska, iako sa ljudske strane postupa pravilno, politički stvara za sebe situaciju bez izlaza.

„Ukoliko Lukašenko neće da izgubi vlast, Poljska će imati još manje mogućnosti (manevrisanja). Mi pomažemo opoziciju i koliko god je to humanitarno, politički može da bude neefikasno”, rekao je Juraš tvrdeći da takvim ponašanjem Poljska gubi mogućnost da bude posrednik između strana.

„Mi nećemo biti posrednik, jer ne održavamo kontakte sa svim stranama, a bilo bi dobro da to budemo, jer u suprotnom tu ulogu će uzeti Zapad ili Rusija”, rekao je Juraš. On tvrdi da je u ovom trenutku teško predvideti kad će se situacija u Belorusijia promeniti, no po njegovom mišljenju svi su umorni od Lukašenka a s druge strane nema još ideje kako bi nova Belorusija trebala da izgleda.

„Belorusija je najzapadnija od zemalja bivšeg istočnog bloka. Dobro je organizovana, nivo korupcije je relativno nizak i taj potencijal je zamrznut. Paradoks je u tome što taj potencijal postoji zahvaljujući istoj osobi zbog koje je zamrznut”, kaže Juraš misleći na Lukašenku.

Zahvala za podršku

U međuvremenu Svetlana Tihanovskaja se zahvalila poljskoj vladi na podršci. U svom govoru na Varšavskom Fakultetu pričala je o strahu, teškim odlukama koje je morala donositi prilikom neplaniranog ulaska u svet politike.

„Nama (Belorusinama) nema nazad. Naši su protesti počeli maja meseca i neće stati.”, rekla je Tihanovskaja tokom izlaganja. Ona je isticala ulogu žena u demokratskim promenama, nasilju koje doživljavaju Belorusini.

„Ovo je bio veliki šok za sve nas, nismo ranije pomišljali da takav nivo nasilja može da se desi u našoj zemljji”, rekla je opozicionarka i dodala je da zbog državnog nasilja poginulo je do sad šest osoba, mnoge su zadobile brojne povrede tela, bilo je i silovanja. Uprkos teškim iskustvima, Tihanovskaja je poručila da je trenutak historijski i da će demokratizacija Belorusije biti dobra kako za Zapad tako i za Rusiju.

„Narod koji je 26 godina bio žrtva (državnog) nasilja dobio je šansu za nezavisnost i demokratiju. Ovo može da bude korisno za celu Evropu, uključujući i Rusiju” kazala je Tihanovskaja, ističući bitnu ulogu žena u procesu demokratskih promena.

Borba protiv propagande

Ona je rekla da zahvaljujući internetu i medijima, koje delimično finansira poljska opozicija može da se bori protiv državne propagande.

Prema zvaničnim rezultatima Aleksandar Lukašenko je dobio 80 posto glasova. Ovaj rezultat nije prihvaćen kao tačan od strane Evropske unije, a prouzrokovao je talas masovnih protesta u Belorusiji koje traju već četiri nedelje, neretko uz sprovođenje žešćeg nasilja.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada