Strujić: I Bošnjaci su stvarali Crnu Goru

Slavlje opoziconih glasača u više crnogorskog gradova produžilo se i nakon nedjelje, kada su izbori održani (EPA)

Poruke „Selite se Turci“ i „Srebrenica“ osvanuli su na bošnjačkim vjerskim objektima u Pljevljima na sjeveru Crne Gore i u četvrtak ujutro, četvrti dan nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji, na kojima prosrpska opozicija ima šansu da preuzme vlast od Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, prvi put nakon tri decenije.

Dan ranije razbijeni su prozori na objektu Islamske zajednice u Pljevljima, uz poruku: „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“. Srebrenica, mala općina na istoku Bosne, oko 200 kilometara dalje od Pljevlja, personifikacija je stradanja u modernoj historiji Evrope. Srpske jedinice su u samo nekoliko dana jula 1995. godine ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Bio je to prvi genocid na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, prema presudi Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Osuđen je vojni i politički vrih bosanskih Srba.

Ponovo prizivanje aveti prošlosti uznemirilo je Bošnjake Crne Gore.

Glavni imam Medžlisa u Pljevljima Samir Kadribašić rekao je u ponedjeljak kako se nada da incidente prave manje grupe huligana. Dva dana kasnije, nakon što je zastrašivanje Bošnjaka u Pljevljima nastavljeno, a lokalna policija nije reagirala, upozorio je na teške posljedice ukoliko se nacionalističko divljanje na ulicama crnogorskih gradova ne prekine.

Razbijena stakla na objektu Islamske zajednice u Pljevljima

Upozoravam da više ne mogu kontrolisati nikoga, ne nakon ovoga. Do sada sam pokušavao, smirivao, u izjavama ublažavao stanje i pozivao na razum, da stanemo svemu ukraj, ali više ne mogu. Ne mogu više nikog živog kontrolisati. Daj Bože da ovo završi dobro, rekao je Kadribašić za Al Jazeeru.

Bivši član Bošnjačke stranke i njegov otac napadnuti su u ponedjeljak ujutro u jednom pljevaljskom kafiću. Napad je popraćen nacionalističkim uvredama: “Neće vas više biti ovdje”. 

Mitropolit – napad na muslimane je napad na hrišćane

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije rekao je u srijedu da je velika ljudska sramota vandalizam usmjeren protiv Islamske zajednice u Pljevljima. “Napad na pljevaljske muslimane je napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore”, rekao je mitropolit.

Zdravko Krivokapić, lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” koja bi mogla preuzeti vlast je zajedno sa sveštenicima iz Pljevlja razvio transparent “Ne damo svetinje” ispred Husein-pašine džamije.

“To moraju znati i naša braća islamske vjeroispovijesti da ćemo jednako braniti njihove džamije kao naše crkve”, rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

Niti jedna od političkih strana do sada nije preuzala odgovornost za zastrašivanje bošnjačke manjine u Crnoj Gori. Dok DPS Mila Đukanovića optužuje prosrpsku koaliciju za incidente, opozicija kaže da u svemu vidi “prste vlasti”, kao bi manipulacijom straha pokušali tijesnu većinu preokrenuti u svoju korist.

“Oni ne trebaju da brane svetinje u Pljevljima: ni džamije, ni manastir Svete trojice, ni manistri Svete Petke. Nema potrebe da se u 21 stoljeću brane ičije svetinje u Pljevljima”, kaže Al Jazeeri Kenana Strujić, predsjednica gradskog odbora Bošnjačke stranke u Pljevljima, jedine parlamentarne stranke Bošnjaka u crnogorskom parlamentu, odgovarajući na pitanje kako vidi podršku koju je bošnjačkoj manjini uputila potencijalna nova vlast u zemlji.

“Mi sve što tražimo je da institucije rade svoj posao, i da huligani budu procesuirani. Proteklih dana nismo dobili informaciju da li je iko od huligana pronađen i kažnjen”, kaže ona. 

“Svjedočili smo strašnim i uznemirujućim napadima, prijetnjama i zastrašivanjima upućenim prema pripadnicima bošnjačkog naroda“.

‘Bošnjaci su stvarali Crnu Goru’

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Crnoj Gori živi više od 50.000 Bošnjaka, što je, na oko 620.000 stanovnika Crne Gore oko 8,6 posto od ukupnog stanovništva. Također, više od 20.000 građana Crne Gore se izjašnjavaju kao Muslimani, pa procenat bošnjačko-muslimanske manjine u Crnoj Gori prelazi deset posto ukupnog stanovništva. Najveća koncentracija bošnjačko-muslimanske manjine je u Pljevljima, između pet i šest hiljada, zatim u Beranima, u Ulcinju, i nekoliko drugih gradova.

“Trenutno nije prijatno biti Bošnjak ni u Pljevljima ni u Beranima ni u Bijelom Polju…”, kaže Strujić.  „Bošnjaci u Crnoj Gori nemaju rezervnu državu. Crna Gora je naša država, mi smo je pravili sa ostalim narodima: Crnogorcima, Hrvatima, Albancima …“

Kenana Strujić, predsjednica gradskog odbora Bošnjače stranke u Pljevljima

Državna izborna komisija objavila je da su opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore” sa 32,52 posto, “Mir je naša nacija” sa 12,55 posto i “Crno na bijelo” sa 5,57 posto osvojile 41 od 81 mjesta u crnogorskom parlamentu. Dosad vladajuća stranka DPS Mila Đukanovića dobila je 30 mandata, odnosno 40 sa koalicionim partnerima. 

Tijesna većina

Premda je opozicija u Crnoj Gori označena kao prosrpska, i novi mehanizam ruskog djelovanja protiv zapada na Balkanu, stranke koje bi mogle preuzeti vlast saopćile su kako će odgovorno provoditi sve međunarodno preuzete obaveze. Obećavaju da će provesti sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem roku pristupila Evropskoj uniji.

Dritan Abazović, lider URA-e i lider koalicije “Crno na bijelo”, koja se smatra odlučujućom kod formiranja nove većine u Crnoj Gori, poručio je u utorak da građanska Crna Gora nema alternativu i neophodno je sačuvati mir, međunacionalni i međuvjerski sklad u zemlji. U međuvremenu dolaze i drugačije poruke, poput poruka predsjednika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića da će pokušati utjecati na to da Crna Gora poniši nezavisnost susjednog Kosova.

Opozicija u Crnoj Gori slavi već  četvrti dan. Najavljuje kraj Đukanovića i DPS-a. Ipak, neki analitičari, poput crnogorskog novinara Šekija Radončića, misle kako je slavlje preuranjeno. Đukanović je u međuvremenu pozvao na okupljanje proevropskih stranaka u zemlji.

Izvor: Al Jazeera