Na optužbe iz Berlina Rusija uzvraća propagandnom ofanzivom

Jake policijske snage osiguravaju bolnicu u Njemačkoj gdje je smješten ruski opozicioni političar Aleksej Navalni (EPA)
Jake policijske snage osiguravaju bolnicu u Njemačkoj gdje je smješten ruski opozicioni političar Aleksej Navalni (EPA)

Rusija je uzvratila propagandnom ofanzivom na optužbu Nemačke da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom “Novičok”. Dve sedmice nakon što je Navaljni pao u komu, ruske vlasti odbijaju da otvore krivični postupak, u isto se vreme u medijima pod kontrolom Kremlja vodi snažna kampanja omaložavanja glavnog opozicionog lidera, a svaka odgovornost ruskih vlasti za njegovo trovanje se negira. U ovu kampanju ponižavanja i negiranja uključeni su predsednička administracija, Ministarstvo inostranih poslova, državna televizija, brojni sajtovi sumnjivog porekla, te hiljade internet trolova.

Ubrzo nakon što je nemačka vlada saopštila da su uzorci krvi Navaljnog pokazali prisustvo hemijskog nervnog sredstva iz grupe “Novičok”, iz Moskve su usledile brojne negativne reakcije zvaničnika i provladinih politikologa. Suština je ovih poruka da “ruski lekari nisu pronašli tragove otrova”, “Kremlju nije u interesu ubistvo beznačajnog blogera” te da se “protiv Rusije vodi kampanja bez dokaza u cilju novih sankcija”. Otkad je Navaljnom 20. avgusta pozlilo u avionu, ruska vlada je bila više puta pozvana da objasni ovaj incident te da pokrene krivični postupak.

No, Kremlj još uvek ne vidi razloga za istragu. Na brojna pitanja reaguje izjavama poput „možemo samo konstatovati da je berlinski pacijent u komi”, te da je Moskva “nesumnjivo zainteresovana da se utvrdi šta mu se dogodilo”. Navaljni se i dalje nalazi na odjelu intenzivne njege u Charite bolnici u Berlinu.

S osmehom na licu: “Zapad bez ikakvih dokaza”

Izjave inostranih predstavnika o razlozima trovanja nisu optužbe ruske države, a za takve optužbe nema ni razloga, rekao je u četvrtak predsednički pres-sekretar Dmitrij Peskov. Nema, po njegovom mišlenju razloga ni za nove sankcije. “Ne prihvatamo razgovor o sankcijama i jezik sankcija. Pretnje Nemačke da će napustiti projekat gasovoda “Severni tok 2” prilično su emotivne izjave koje se ne temelje na konkretnim činjenicama, dodao je glasnogovornik Kremlja. Ovo je međunarodni komercijalni projekat, koji je u interesu Rusije, Nemačke i čitave Evrope, smatraju u Moskvi.  

U izjavama povodom bolesti Navaljnog Peskov nijednom nije naveo njegovo ime, pominjući ga isključivo kao “pacijenta”.

Peskov i glasnogovornica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, insistiraju kako Moskva “nije zvanično obaveštena” o zaključcima nemačkih doktora. Ruskom ambasadoru u Berlinu, tvrdi se, takođe nisu dostavljene konkretne informacije o rezultatima istraživanja nemačkih stručnjaka, a pre nego što je pacijent poslan u Berlin, brojni testovi nisu otkrili opasnu supstancu. Tokom jedne političke emisije, u sredu, Zaharova je maltene podržala pretnju poznatog ruskog populiste Vladimira Žirinovskog da se Zapadu zbog Navaljnog odgovori “silom”. Kako je rekla, za razliku od Žirinovskog, “ne može da koristi takav rečnik, ali zaista bi volela”.

Inače se na državnoj televiziji, nakon višegodišnje pauze, o Navaljnom konačno progovorilo, ali ne kao glavnom rivalu Vladimira Putina ili pravniku, već isključivo kao “blogeru”. U političkim emisijama, poput one gde je gostovala Zaharova, raspravlja se, između ostalog, da li je potrebna istraga i kako reagovati na “provokacije” Zapada. Provladini politikolozi “najširih pogleda” (od Sirije do COVID-a) izbegavaju suštinsku raspravu o odgovornosti vlasti za česte napade na Navaljnog i druge kritičare, te prebacuju sumnju na druge aktere. A sve uz šale, vrisk i ruganje liberalnoj opoziciji.

Novo zahlađenje, ali ne istraga

Nemačka i mnoge zemlje jasno daju do znanja: ukoliko ne bude istrage, Moskva neće moći da se oslobodi optužbi, a to će dodatno zakomplikovati ionako narušene odnose Rusije s Evropom. Zvanična Moskva je najverovatnije svesna novog zahlađenja, ali nikome ne polaže račune. Posmatrači u Rusiji ne veruju da će ruske vlasti pristati na ozbiljnu istragu i bilo kakve međunarodne zahteve po pitanju Navaljnog, kao što i u drugim sumnjivim slučajevima “utišavanja” protivnika Kremlja.

Treba se setiti da Rusija nikad nije prihvatila odgovornost za najzloglasnije trovanje radioaktivnim izotopom Polonij-210 bivšeg agenta ruskih specijalnih službi Aleksandra Litvinenka te pokušaj trovanja nervnim agensom “Novičok” porodice drugog bivšeg agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji. U isto vreme nisu pronađeni nalogodavci brojnih atentata i napada na poznate kritičare u samoj Rusiji (Boris Nemcov, Ana Politkovskaja, Natalija Estimirova ubijeni su, dok je Aleksej Navaljni u prošlosti napadan nekoliko puta).

Dok neki predstavnici ruskih vlasti, poput predsednika Državne dume Vjačeslava Volodina, tvrde da je trovanje Navaljnog moglo biti “provokacija Nemačke i evropskih zemalja”, u moskovskim opozicionim krugovima se raspravlja o navodnim nalogodavcima u vrhu ruske elite. Kolege Navaljnog govore o terorističkom činu, naglašavajući da je korišćena “supstanca koju ne prodaju u apoteci, a koja je zabranjena za proizvodnju i posedovanje u celom svetu”.

Međutim, prilično je poznato da je u Rusiji izgrađen čitav sistem za suprotstavlanje najpoznatijem opozicionom političaru. Uključene su gotovo sve državne institucije – Kremlj, FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova, regionalni vlasti, televizija i njihovi brojni ugovarači u senci.

Zloglasni kuvar

Mnogi posmatrači, a među njima je biznismen Mihail Hodorkovski, sumnjaju na Jevgenija Prigožina, koji je u Rusiji poznat kao “kuvar” Vladimira Putina, šef takozvane “fabrike trolova” i vlasnik privatne vojne kompanije “Vagner”, čiji su vojnici viđeni u raznim žarištima od Ukrajine do afričkih zemalja. Navaljni je u poslednih godina obijavio više istraživanja o sumnjivim poslovima Prigožina, naprimer o njegovim kompanijama kojima su pripali višemilionski ugovori o dostavi hrane u škole i druge javne ustanove.

Prigožin je, koga smatraju jednim od uticajnih ljudi u Sankt Peterburgu, rođen 1961. godine. Prema pisanju ruskih nezavisnih medija, 1979. bio je osuđen na dve i po godine zbog krađe, a 1981. na 13 godina zatvora zbog pljačke i drugih zločina. Krajem devedesetih postao je značajni vlasnik restorana u Rusiji. Poznat je kao organizator raskošnih banketa za ruske državnike. Prema izveštajima, u proteklih nekoliko godina preko vlade dobio ugovore vredne 3,1 milijardu dolara.

Nezavisni ruski mediji istražuju njegovu navodnu umešanosti u ubistvo tri ruska novinara u Centralnoafričkoj Republici. U julu 2018. godine tri Rusa ubijena su u CAR-u dok su istraživali prisustvo Prigožinovih kompanija u toj zemlji i njihovu povezanost s industrijom dijamanata i zlata. Od Navaljnog Prigožin traži višemilionsku odštetu zbog pomenutih istraživanja njegovog biznisa.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Moskva je odbacila bilo kakvu odgovornost za trovanje Alekseja Navalnog, opozicijskog političara te upozorila Njemačku i ostale zemlje da ne donose preuranjene zaključke. Smatra kako nema nikakve osnove za uvođenje sankcija. Rusija će, kako je rečeno, u potpunosti sarađivati s Njemačkom koja tvrdi da ima neoborive dokaze da je Navalni otrovan novičokom, nervnim otrovom za […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO