Francuski mediji: Prevara postala biznis dok država štedi

Francusku potresaju malverzacijski skandali (EPA)
Francusku potresaju malverzacijski skandali (EPA)

Odbor francuskog parlamenta usvojio je prošle nedelje izveštaj u kome se kaže da pored haosa i neurednih evidencija u registrima zdravstvenog i socijalnog osiguranja postoji i očigledna masovna prevara i prijavljivanje lažnih podataka na osnovu kojih postojeći i nepostojeći građani dobijaju socijalnu i zdravstvenu pomoć.

Izvestilac, poslanik desnog centra Pascal Brindeau (UDI) zvoni na uzbunu. Sume koje zbog ovoga ističu iz državnog budžeta su kolosalne – izveštava pariski Le Figaro.

Čitajući ove vesti, svi su naravno postavili pitanje kolike su te sume. Odgovor je: “Ne znamo”.  

Le Figaro dodaje da je parlamentarni izveštaj izazvao razočaranje zbog zaključka da za sada ne može da proceni koliki su zbog prevara gubici državne socijalne i zdravstvene kase.

Predlaže se zakljuživanje po analogiji tipa: ako u Španiji, Italiji i Velikoj Britaniji zbog prevara država izgubi između tri i deset odsto ukupne sume za socijalno-zdravstvena davanja, onda u Francuskoj gubitak može da ide od 14 milijardi do 45 milijardi evra.

Ovakav račun je naravno neprecizan i pogodan za sve moguće političke interpretacije.

Izveštaj nedeljnika Le Capital daje približniju ideju o finansijskoj težini prevara. Recimo Penzijsko osiguranje procenilo je da je izgubilo 14,9 miliona evra u toku prošle godine zbog lažnih deklaracija, falisifikata i slično.

Prevare s penzijama

Nedeljnik Le Capital posebno izveštava o prevarama kada je reč o socijalnim penzijama, odnosno slučajevima kada država zbog niskih primanja dodaje penzionerima određenu sumu kako bi dostigli minimum od oko 800 evra ili ako je reč o bračnom paru: oko 1300 evra zajedno.

Iako su penzioneri ti koji najmanje varaju, Le Capital konstatuje da u oblasti socijalnih penzija ima najviše prevara jer su to slučajevi gde država penzionerima sa niskim primanjima dodaje određenu sumu kako bi imali zagarantovani minimum od 1300 evra po bračnom paru penzionera, na primer oko 850 evra ako penzioner živi sâm.

Zaključak autora teksta u ovom nedeljniku: da bi se smanjile prevare u domenu penzija i socijalnih penzija broj zaposlenih agenata čiji je posao kontrola – morao bi da bude znatno veći. To su službenici koji rade pod zakletvom i umesto da ih bude sve više – njih je iz godine u godinu sve manje – upozorava Le Capital. 

List dodaje da je većina socijalnih davanja i zdravstvenih troškova isplaćena na osnovu izjave koju administracija može naknadno da kontroliše. Stručnjaci ukazuju da odatle proističe veliki broj prevara i gubitak državnog novca. Ono što je potrebno da se porezi i primanja, mesto boravište i bračno stanje registruju u jednoj centralnoj bazi podataka. Belgija je to učinila vrlo uspešno, zašto ne bi i Francuska?

Za sada iako Francuska, nije federacija, svaki region ima svoju socijalnu i zdravstvenu administraciju. One su birokratski spore i paralizovane državnom štednjom čija je posledica smanjivanje broja zaposlenih u svim domenima koje finansira državni budžet.

Upravo je su ove činjenice stvorile pogodno tle za masovne i organizovane prevare u domenu zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

Rumunski bračni parovi

Zvuči neverovatno nedavno otkriće dva rumunska bračna para koji su na osnovu lažnih izjava i lažnih dokumenata podnetih državnoj administraciji, prijavili 1200 (hiljadu dve stotine!) trudnoća. Za to su dobili odgovarajuće sume novca od države na ime zdravstvene i socijalne pomoći – rekao je za informativnu televiziju C-news pravnik Charles Prats, autor knjige Kartel prevara.

Dva rumunska bračka para izvukla su tako iz francuskog državnog budžeta jedan million i sedamsto hiljada evra (1.700.000 evra).  “Grešku” su napravili kada su sa severa Francuske, gde im je “posao”  tako dobro išao, otišli u Alzas, pokrajinu na granici sa Nemačkom gde je administracija poslovično uređenija i jedina koja posluje bez deficita. Savesni službenici su proverili zahteve za naknade zbog trudnoće i razotkrili kolosalnu prevaru kojom upravlja kriminalna mreža.

O prevarama, koje su postale biznis, govori i lokalni list sa zapada Francuske La Dépêche. Georges Fenech, pravnik upozorava da iza takozvanih mreža i pojedinaca koji građanima nude usluge vezane za takozvanu paralelnu medicinu – najčešće stoje prevaranti. On kaže da se 40 odsto upozorenja državnom telu koje prati rad sekti odnosi na zdravstvene obmane. Teško oboleli ljudi često su laka žrtva onih koji pričaju da imaju lek protiv neizlečivih bolesti. Mnogi kanceri u početnom stadijumu mogli su da budu ili izlečeni ili život produžen, da pacijenti nisu poverovali onima koji ne zabrovaljaju da dobro naplate svoje ‘usluge’.

Na naslovnoj strani lokalnog lista sa severo-istoka zemlje L’Union čitamo “Izolacija (kuće) – pažnja, prevare! “. Reč je o odluci države da za simbolični jedan evro finansira izolaciju glavnog mesta stanovanja (kuće ili stana) onih koji imaju najniža primanja. Reklame i reklamni telefonski pozivi često su samo paravan da se nađe žrtva. Takav je slučaj Valérie Lambert.

Radnici koji su došli kod gospođe Lambert nisu govorili francuski, sve što su uradili bilo je otprilike katastrofalno, više ne može ni vratnice na prozorima da otvori kako treba, oluci sa oticanje vode su prepuni šuta, radovi nezavršeni, preduzeće nestalo bez traga čim je dobilo deo isplate. “Videli su da živim sama i procenili su da mogu da rade šta hoće”», zaključuje ona.

Kriminalne mreže

Lokalni dnevnik sa juga Francuske Nice-Matin izveštava na prvoj strani da su gospodin i gospođa Marie-Therèse i Henrie Kaloustian (75), uspeli da uđu u svoju vikendicu u selu Théoule-sur-Mer, na južnoj obali Francuske, čiji su vlasnici već 36 godina. Zahvalili su se novinarima na pomoći jer je njihova avantura bila danima skoro ‘tema dana’.

Kada su došli u svoju vikendicu, zatekli su nepoznati mladi bračni par sa dvoje male dece kako ruča na njihovoj terasi. Brava je bila promenjena – dakle, nije bilo dokaza da su oni provalili u kuću. Kada su žandarmi došli, oni su izrecitovali zakon koji kaže da vlasnik mora da dokaže na sudu i to preko advokata – da je on zaista vlasnik stana.

Ispostavilo se da organizovane kriminalne mreže ovako – u izvesnom smislu legalno -useljavaju ‘stanare’ u kuće i stanove – naročito one koji nemaju status glavnog mesta boravišta njhovih vlasnika.

Vlasnici moraju da uzmu i plate advokata i krenu u proceduru koja je obično veoma duga jer jer je pravosuđe takođe podvrgnuto državnoj štednji kao i ostali državni sektori. Iscrpljenim vlasnicima koji nemaju novca ni nerava za procedure i advokate, kriminalci  često se zatim predlažu da prodaju ‘zauzeti’ stan ili kuću – naravno u pola cene. To nije bio slučaj gospodina Kaloustiana. Na njegovu sreću digla se medijska buka, a i bračni par u njihovoj kući se tako žestoko potukao da je muž uhapšen zbog porodičnog nasilja, a država je požurila da njegovoj ženi i deci nađe smeštaj. Uz to je izjavila da ona i njen muž imaju (socijalni) stan u pariskoj oblasti – ali se muž tamo posvađao sa susedima i morali su da odu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO