U Manheimu: Ime Ratka Mladića ispisano preko grafita o Srebrenici

Bošnjaci u ovom gradu su vrlo razočarani (Ustupljeno Al Jazeeri)

Čelnici njemačkog grada Manhajm (Mannheim) na više lokacija postavili su javne zidove kako bi na njima grafite mogli ispisivati ljubitelji tzv. ulične, odnosno urbane umjetnosti. Učinili su to kako se ne bi šaralo po svim zgradama i objektima u gradu. Ova praksa u Manhajmu prisutna je već 30-ak godina.

Za ispisivanje grafita ne traži se nikakva dozvola, niti se plaća za korištenje za tu namjenu postavljenih javnih zidova.

Uoči 11. jula, povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenci, džemat „Alija Izetbegović“ Mannheim, je na jednom takvom zidu ispisao poruke o genocidu u Srebrenici. Uradili su grafit sa natpisom „Srebrenica Never Forget“, sa motivom „Srebreničkog cvijeta“, te sa brojem ubijenih Srebreničana i datumom 11.07.1995.

Obilježavanje genocida

„Željeli smo da obilježimo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici pa smo odlučili da to uradimo ispisivanjem ovih grafita. Inače, na ovim javnim zidovima, slikom ili riječima,  ostavljaju se poruke mira, respekta, tolerancije…“, ispričao nam je Edis Bošnjak, član ovog džemata u Manhajmu, koji je i autor ovog grafita posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici.

Danas, u subotu, 8. avgusta, članovi ovog džemata bili su neugodno iznenađeni. Preko njihovog grafita neko je, ćiriličnim slovima, ispisao ime i prezima ratnog zločinca Ratka Mladića i iscrtao četiri ćirilična slova.

Zanimljivo, urađeno je to baš na godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića, po kojem bosanski džemat u Manhajmu nosi ime.  

Bošnjaci u ovom gradu su vrlo razočarani.

„Ipak vidimo da mala zajednica Srba u Mannhajmu, gdje žive u demokratskom društvu i državi, gaje u sebi patološku bolest mržnje i netrpeljivosti, veličajući četničke zločince“, kazao nam je Edis Bošnjak.

Sastanak džematskog odbora

Hitno je održan i sastanak Džematskog odbora na kojem se raspravljalo o ovom incidentu.

„Odlučeno je da obavijestimo policiju o svemu ovome. Tražit ćemo da se ispita ko je uradio ovo. Angažovat ćemo i advokata koji će protiv NN lica podnijeti prijavu za raspirivanje mržnje i  negiranje genocida. Obavijestit ćemo i organizaciju za islamsko-kršćanski dijalog grada Mannheim, te „AKIG“ (Radni krug islamskih džemata Mannheim). Također, obaviejstit ćemo i lično gradonačelnika Manhajma, kao i „Ausländerbeirat“ (Savjetodavni odbor za strance grada Mannheim)“, kazao je Edis Bošnjak.

S obzirom da je Evropska zajednica usvojila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Bošnjaci grada Manhajm očekuju da lokalne vlasti učine sve kako bi se otkrili i kaznili počinioci ovog čina.

Izvor: Al Jazeera