Dijaspora u problemima: Pandemija ograničila poštansku komunikaciju

Na društvenim mrežama se vode diskusije o tome, a građani se dovijaju na različite alternativne načine kako bi poslali poštu u svoju domovinu (EPA)

Pandemija Covid-19 virusa ograničila je ne samo kretanje, već i komunikaciju svedevši je na društvene mreže koje su postale jedino mjesto gdje ljudi razmijenjuje informacije.

Upravo na tim platformama u posljednje vrijeme primjetno je kako se građani Bosne i Hercegovine, koji žive i rade širom svijeta, sve više se žale na probleme u vezi komplikacija sa poštanskim pošiljkama koje ne idu kao što su uobičajeno išle.

Na društvenim mrežama se vode diskusije o tome, a građani se dovijaju na različite alternativne načine kako bi poslali poštu u svoju domovinu.

Važni dokumenti na čekanju

Ernest Kulauzović iz Svjetskog saveza dijaspore BiH ističe kako je razočaran činjenicom da ambasada BiH u Australiji nikada nije pokazivala spremnost da rješava ovakva pitanja, dok druge ambasade aktivno rade na mnogim poljima popravljanja života svojih državljana u dijaspori. Kulauzović je iz Australije, u kojoj živi oko 55.000 bh. državljana, a mnogi od njih, kaže, pokušavaju da sebi osiguraju penzije u BiH tj. plaćaju neke obaveze da bi mogli u starosti živjeti tamo, zbog čega konstantno moraju slati papire u PiM/MIO kako bi se utvrdilo njihovo životno stanje.

„Ne znam da li je BiH Pošta već izdala kakvo saopćenje na ovu temu, mada dijaspora nikad nije u prvom planu, pa pretpostavljam kada je u pitanju i ovo. U vremenu kad mnoge pošte profitiraju od pošiljki koje se šalju porodicama – kao što je kupovina online, a u dijaspori žive mnogi Bosanci koji žele pomoći svoje u BiH i druge ljude kroz humanitarne organizacije – imam osjećaj da se bilo šta pošalje u BiH može biti i veći problem nego sama naša nesposobnost. Ja sam osobno pokušao pomoći našim u dijaspori, prvenstveno starijim osobama, mada odgovor je uvijek bio idite preko DHL-a. Znači, ja moram odabrati skuplju opciju, i svi mi u dijaspori, jer neko ne radi svoj posao. To ne podstiče nas da bilo šta šaljemo u BiH osim onih ‘smrtno’ obaveznih stvari i tražimo načine kako da izbjegnemo birokraciju“, ogorčeno konstatira Kulauzović.

Kako bi provjerili njegove navode, kontaktirali smo Ambasadu BiH u Australiji, gdje su nam kazali da navedena informacija nije tačna i da je Ambasada putem emaila korenspodirala sa Poštom Australije, kako bi poboljšala situaciju oko slanja poštanskih pošiljki u BiH.

„Nemojte nasjedati na lične netrpeljivosti i neostvarene ambicije pojedinaca koji na ime organizacija sa bh. predznakom imaju nevladine organizacije i niko iz bh. zajednice ne zna koliko novaca dobijaju od vladinih grantova, niti kako ih troše. Nikada se Ambasadi nisu oglasili u vezi s tim problemom. Situacija je slijedeća. Zbog pandemije se za BiH iz Australije ne može slati economy pošta ali može pošta u klasi standard i slanje košta $3.20 do 50 grama i $8.30 50-100 grama. Naravno, mogu se slati i skuplje varijante ali i ova provjereno funkcionira“, kazao nam je Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji.

U cilju dobijanja što jasnije slike o ovom problemu, kontaktirali smo i Poštu Australije, te dobili odgovor da ne primaju običnu poštansku pošiljku koja ide u BiH, osim ako se radi o nekim većim pošiljkama.

„Pošta Australije i dalje prima EXPRESS PARRCELS (expresne veće pošiljke) prema BiH. Zbog prekida i smanjenja avionskih letova, koji obično nose pošiljke, Pošta Australije ne prima obične pošiljke prema BiH, jer istu nismo u mogućnosti dostaviti. Svaku takvu pošiljku vraćamo nazad. Trenutno radimo sa drugim kompanijama na proširenju broja usluga i proširenju mreže saradnje do punog kapaciteta, dok ne obnovimo mreže usluga koje su trenutno suspendovane.”, pojasnili su iz Pošte.

Alternativna rješenja skuplja

Slična iskustva imaju u Sjedinjenim Američkim Državama. U Facebook grupi „Bosnians in Washington D.C.“ bh. građani su kroz diskusiju iznijeli vlastita iskustva slična onim Kulauzovićevim.

„Ja sam skoro poslala jer sam i ja čekala da to ponovo pokrenu ali moram vam reći da računate na 4+sedmice za nešto za što je 10 dana bio rok.”, piše Tanja Dramac.

Sabina Fidahić objašnjava da je DHL pouzdanija opcija ali i skuplja.

„DHL jeste puno pouzdaniji, ali tako i skuplji. Ali, vrijedi. Barem meni.”

Bisera Vlahovljak se slaže s njenim komentarom i navodi da je dostava brza.

„Ja se slažem. DHL jeste da je skuplji ali je mnogo pouzdaniji i dostava je vrlo brza.”

Larisa Bailey navodi da su imali loše iskustvo sa Američkom Poštom, zatraživši savjet u vezi slanja paketa kako ne bi ponovo gubila vrijeme i novac.

„Moji roditelji u Bosni žele da pošalju rođendanski paket za moju djevojčicu, Ali smo imali loše iskustvo sa USPS u prošlosti. Da li ste imali bolje iskustvo sa DHL? Da li ima neki bolji način da ponovo ne gubimo vrijeme i novac?”

Kontaktirali smo i Poštu Sjedinjenih Američkih Država gdje su nam putem emaila odgovorili da je američka poštanska služba, kao i druge fime koje se bave dostavom, doživjela privremene prekide usluga zbog pandemije Covid-19, ali da i dalje koriste raspoložive resurse kako bi odgovorili povećanom radnom opterećenju, uključujući i zapošljavanje na osnovu lokalnih potreba.

„Poštanska služba se u velikoj mjeri oslanja na zračne prijevoznike za međunarodni prijevoz pošte. U svijetu smo vidjeli odgode zbog nedostatka zračnog prijevoza zbog opadanja broja putnika, što je rezultiralo značajnim padom zračnog prometa. U skladu s tim, razvili smo rješenja s alternativnim izvorima kako bismo nadopunili postojeće mreže dobavljača, ali te alternative možda ne pružaju isti nivo usluge na koju su naši kupci navikli”, pojašnjavaju iz Američke Pošte.

Dodaju kako održavaju stalnu komunikaciju s poštarima i redovito savjetuju kupcima i poslovnim korisnicima usluga da ih redovno obavještavaju o problemima i poteškoćama u dostavi pošte koji mogu utjecati na isporuku u određenom području, putem njihove online platforme USPS Service Alerts.

Svaka zemlja zasebno odlučuje

Ostaje pitanje – Kako se, određena vrsta, pošta iz svijeta može slati u zemlje poput Hrvatske, Kosova, Srbije, Crne Gore ili Madagaskara ali ne i u BiH? Odgovor smo zatražili direktno od BiH Pošte gdje su nam kazali da su pošiljke u vrijeme korona virusa pristizale u manjem obimu, zbog prekida aviosaobraćaja. Dakle, radi se o istim problemima s kojima se suočavaju pošta u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Kao što vam je poznato uslijed pandemije uzrokovane virusom Covid19, mnoge aviokompanije u svijetu su obustavile zračni promet, što se na indirektan način odrazilo i na funkckonisanje međunarodnog poštanskog prometa, kako za pošiljke koje se šalju iz BiH tako i za pošiljke koje prispijevaju u BiH”, pojašnjavaju iz BiH Pošte.

Dodaju, kako postepenom normalizacijom zračnog i kopnenog prometa svaka od zemalja odlučuje o uspostavi međunarodnog poštanskog prometa i o prijemu poštanskih pošiljaka za odredišnu državu, u skladu sa mogućnostima organizacije prijevoza.

„S tim u vezi, povećava se broj zemalja sa kojima se ponovo uspostavlja međunarodni zračni poštanski promet a samim tim povećava i prispijeće međunarodnih poštanskih pošiljaka. Jedan dio zaostalih poštanskih pošiljaka nalazi se na nekim od tranzitnih aerodroma i u nadležnosti su aviokompanija do pristizanja u izmjeničnu poštu Sarajevo u koju prispijevaju sve međunarodne poštanske pošiljke“, navodi se u odgovoru BiH Pošte.

Na kraju se kao zaključak nameće samo jedan odgovor, bh. građani u zemlji i dijaspori, sve dok traje pandemija Covid-19 virusa, morat će tražiti alternativna rješenja poput globalnih poštanskih servisa DHL i FedExa, za čije usluge će plaćati nešto veće iznose od uobičajenih.

Izvor: Al Jazeera