Ekskluzivno: Kipar prodavao pasoše ‘politički izloženim osobama’

Kiparski pasoš je cijenjen jer omogućava putovanja bez restrikcija, te pristup tržištu rada i bankama širom Evropske unije (EPA)

Piše: Istraživački tim Al Jazeere

Deseci političara visokog nivoa i njihove porodice od Kipra su u periodu od kraja 2017. do kraja 2019. godine kupili takozvane “zlatne pasoše”, saznanje je istraživačkog tima Al Jazeere, koji je imao uvid u procurjele povjerljive dokumente kiparske vlade.

Među onima koji su kupili pasoše, od kojih svaki košta najmanje 2,5 miliona dolara, su izabrani političari iz nekoliko država, članovi uprava državnih kompanija i brat bivšeg premijera Libana.

Ovi zvaničnici, koji su poznati kao „politički izložene osobe“ (PEP), u međunarodnim okvirima važe za pojedince koji su podložniji korupciji, jer su ili oni, ili članovi njihovih porodica, na pozicijama na vlasti.

Ovo otkriće uslijedilo je dan nakon što je istraživački tim Al Jazeere otkrio da je Kipar prodavao pasoše osuđenim kriminalcima i bjeguncima od zakona.

Kupio i pasoš treće zemlje

Nakon te informacije, koja je objavljena u nedjelju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kipra lansiralo je saopštenje u kojem je navelo da provjerava te tvrdnje, te je dodalo da je posljednjih godina izvršilo značajne izmjene u programima za investiranje.

Jedna od osoba koje su kupile pasoše je Mir Rahman Rahmani, predsjedavajući Donjeg doma Parlamenta Afganistana, koji ne samo da je kiparske putne dokumente kupio za sebe, suprugu i tri kćerke, već je osigurao i porodične pasoše St. Kits i Nevisa, jedne od nekoliko karipskih zemalja koje prodaju državljanstvo.

Rahmani je bivši general koji je postao izuzetno uspješan poslovni čovjek koji radi na ugovorima o gorivu i transportu između Vlade Afganistana i američke vojske.

Njegov izbor za predsjedavajućeg Doma izazvao je tuču jer se opozicija žalila na krađu glasova.

Izbor Mira Rahmana Rahmanija za predsjedavajući Donjeg doma Parlamenta Afganistana izazvao je tuču

Zlatne pasoše kupili su i Pham Phu Quoc, koji predstavlja grad Ho Chi Minh i Kongresu Vijetnama, te ruski državljanin Igor Reva, nekadašnji zamjenik ministra ekonomskog razvoja.

Osobe poput njih obično imaju pristup velikim sumama novca poreznih obveznika, kaže za Al Jazeeru Laure Brillaud iz antikorupcijske nevladine organizacije Transparency International.

„Imaju pristup javnim resursima, vladinim ugovorima i u poziciji su da donose odluke, što izaziva visok rizik da su korumpirani, te da podmićuju ostale“, tvrdi Brillaud.

Otkud 2,5 miliona dolara?

Dokumenti ne otkrivaju da li su ti pojedinci učinili nešto loše, ali se postavlja pitanje zašto bi neko ko je na javnoj poziciji u svojoj domovini želio kupiti drugo državljanstvo za sebe i članove svoje porodice.

Također, postavlja se pitanje kako su te osobe mogle namaći novac kako bi investirale najmanje 2,5 miliona dolara u kiparsku ekonomiju, što je jedan od preduslova da dobiju kiparski pasoš.

„U mnogim državama, veliko bogatstvo se može steći jedino preko nezakonitih veza i odnosa“, tvrdi Nigel Gould-Davies sa Međunarodnom instituta za strateške poslove iz Velike Britanije.

Prema njegovom mišljenju, razlog zbog kojeg se ti dužnosnici odlučuju uzeti drugo ili čak treće državljanstvo, je zaštita imovine stečene tokom godina.

„Kada ostvare zaradu preko veza koje smatramo problematičnim, oni je žele zaštititi tako što ko što će je prebaciti u neku od zemalja sa vladavinom zakona“, rekao je, referirajući na Kipar.

Kiparski pasoš je cijenjen jer omogućava putovanja bez restrikcija, te pristup tržištu rada i bankama širom Evropske unije, čiji su zvaničnici u nekoliko navrata kritizirali kiparski program investiranja.

Pod pritiskom EU-a, Kipar je 2019. promijenio pravila, ali Al Jazeerino istraživanje pokazuje da su mnoge osobe do tada već osigurale mjesto među kiparskim državljanima.

(Ne)oduzimanje kupljenog državljanstva

Među njima su još i Mohammed Jameel, koji vodi Investicioni fond Saudijske Arabije, Tang Yong, predsjednik energetskog konglomerata China Resources Power Holding, Apurv Bagri, bivši potpredsjednik Uprave za finansijske usluge Dubaija, Vadim Moskovič, bivši član Donjeg doma Parlamenta Rusije, te milijarder Taha Mikati, brat bivšeg libanskog premijera Najiba Mikatija.

 

 

Kipar je u julu 2020. donio novi Zakon koji omogućava oduzimanje kupljenog državljanstva svakome ko se smatra štetnim po nacionalni interes Kipra.

No, iako se čini da se nabrojane osobe poslije donošenja Zakona ne čine pogodnim da postanu državljani Kipra, izgleda da niko od njih neće izgubiti svoj zlatni pasoš.  

U odgovori na upit Al Jazeere, ministar unutrašnjih poslova Kipra Nicos Nouris nije odgovorio na pitanje da li i zvaničnici koji su kupili pasoše potpadaju pod novi Zakon.

Izvor: Al Jazeera