Tihanovskaja za Al Jazeeru: Bjelorusija nikad neće zaboraviti ni oprostiti

Tihanovskaja: Narod Bjelorusije se promijenio (EPA)

Narod Bjelorusije se promijenio i neće više prihvatati predsjednika Aleksandra Lukašenka čiji je kontroverzni reizbor izazvao masovne proteste širom zemlje, rekla je opoziciona čelnica Svetlana Tihanovskaja.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru Tihanovskaja, koja je u egzilu u susjednoj Litvaniji, rekla je da Lukašenko treba odstupiti i “da je tako bolje za sve”.

“Prije ili kasnije morat će odstupiti. Tako je bolje za sve. Za državu je najbolje da se to dodogodi što prije”, rekla je 37-godišnja Tihanovskaja.

“Narod Bjelorusije se promijenio. Oni nikada više neće prihvatiti staru vlast.”

Bivšu sovjetsku republiku sedmicama potresaju antivladini protesti koji su organizovani odmah nakon kontroverznih izbora održanih početkom ovog mjeseca u kojima je Lukašenko ostvario ubjedljivu pobjedu osvojivši šesti po redu mandat. 

Protivnici 65-godišnjeg moćnika kažu da su predsjednički izbori 9. augusta bili puni nepravilnosti i zahtijevaju nove izbore.

Masovne demonstracije

Deseci hiljada demonstranata organizirali su masovne proteste širom zemlje zahtijevajući kraj 26-godišnje vladavine Lukašenka.

Vlada je na nezapamćene proteste odgovorila nasilnim napadima u kojima su poginule najmanje dvije osobe, dok su deseci uhapšeni i navodno mučeni u zatvoru.

Lukašenko je u subotu naredio ministru odbrane da poduzme “stroge mjere” za odbranu teritorijalnog integriteta od masovnih protesta.

Na pitanje da li je zabrinuta da bi moglo doći do većeg krvoprolića, Tihanovskaja je odgovorila da je slanje policije na demonstrante “najveća greška vlade”.

“Nasilje koje su vlasti Bjelorusije pokazale prema svojim ljudima, smatram njihovom najvećom greškom. Pozivam vlasti da ne ponove ovu grešku, jer naš narod nikada neće zaboraviti i oprostiti našem predsjedniku”, rekla je bivša učiteljica engleskog jezika.

Na pitanje da li se planira vratiti iz egzila, rekla je da se želi vratiti u Bjelorusiju, ali da se više ne osjeća sigurnom u svojoj zemlji.

“Sigurna sam ovdje u Litvaniji, a u Bjelorusiji se sada ne osjećam sigurno”, rekla je, dodajući da se plaši za svog supruga, YouTube blogera Sergeja Tihanovskog, koji je uhapšen nakon što se pokušao kandidirati na predsjedničkim izborima.

‘Optimizam demonstranata’

U međuvremenu, protesti kojima se traži od Lukašenka da da ostavku održavaju se 14 dana zaredom.

Stotine žena odjevene u bijelo formirale su ljudski lanac u glavnom gradu Minsku u znak protesta. Drugim demonstracijama održanim u subotu navečer prisustvovalo je oko 3000 ljudi.

“Ovo je zagrijavanje za veoma veliki skup koji je najavljen za sutra”, rekla je reporterka Al Jazeere Step Vaessen iz Minska.

Opozicija je pozvala ljude da izađu na veliki protest u Minsku u nedjelju, nakon što je prošlog vikenda više od 100.000 ljudi izašlo na ulice Minska, ali i druge gradove Bjelorusije.

Vaessen je rekla da su “demonstranti još uvijek prilično optimistični”, uprkos tome što Lukašenko prijeti da će biti “više kazni i više policijske sile”.

“On se [Lukašenko] danas zapravo pojavio u vojnoj uniformi na poljskoj granici, ponovivši da se NATO trupe kreću prema Bjelorusiji, stvarajući neku ratnu atmosferu i odvlačeći ljude od unutrašnjih problema Bjelorusije i protestnog pokreta”, rekla je Tihanovskaja.

Izvor: Al Jazeera