Kako je ʽpomahnitaliʼ voz jurio ravnicama Lombardije

Mašinovođa i kondukter počeli su da trče. Pokušali su uskočiti u voz u pokretu, ali nisu uspjeli. Pali su na šljunak (Reuters)

„Dvije kafe i jedan sendvič!“. Mašinovođa i kondukter iskoristili su polusatnu pauzu u redu vožnje u baru na željezničkoj stanici u mjestu Paderno D'Ada, u blizini Leka, na sjeveru zemlje.

Kad su izašli van lokala na cigaretu, nisu mogli vidjeti da se voz kreće. Nadzorna kamera će potvrditi, bilo je to u 11.55 (u srijedu, 19. avgusta).

„Brzo, ljudi! Ode voz!“, zaurlao je šef stanice.

Mašinovođa i kondukter počeli su da trče. Pokušali su uskočiti u voz u pokretu, ali nisu uspjeli. Pali su na šljunak. Regionalni voz 10776 kompanije Trenord, koji je u 12:22 trebao krenuti za Milano, polako je napuštao stanicu. Usljed nagiba terena, jedva vidljivog oku, postepeno je ubrzavao.

Unutar voza, samo jedan putnik: 49-godišnjak porijeklom iz Sjeverne Afrike. Niko od osoblja!

Bez ikoga da njime upravlja, bez ikakve kontrole, sa jednim putnikom vjerovatno nesvjesnim šta se dešava, „pomahnitali“ voz je jurio ravnicama Lombardije.

Desetak kilometara dalje, u mjestu Karnate, nakon što je već podignuta uzbuna, voz je preusmjeren na slijepi kolosijek da bi se zaustavio udarivši u jedan zid.

Udar je bio silovit. Lokomotiva se okrenula, udarila prva dva vagona, koji su se prevrnuli. Ostatak vagona je ispao sa šina.

Dolaze hitna pomoć, vatrogasci, policija, TV ekipe, kruže helikopteri… Spasitelji se plaše katastrofe, pretražuju vagone i pronalaze jednog jedinog putnika, srećom samo lakše povrijeđenog. Dobio je jak udarac u koljeno.

Na kraju dana, kako prenosi Corriere della Sera, istraga je jasno utvrdila uzrok nesreće: mašinovođa nije upotrijebio kočnicu koju mora aktivirati kada voz stoji.

Sreća u nesreći je da je voz u Padernu trebao ostati na stanici 40 minuta: putnici koji su došli već su bili izašli, oni koji su trebali ići za Milano još nisu bili ušli (izuzev pomenutog).

Epilog: Velika materijalna šteta, čija visina tek treba biti utvrđena, i tri lakše povrijeđene osobe (mašinovođa i kondukter su se ozljedili pokušavajući uskočiti u voz u pokretu). I bruka za italijanske željezničare!

Misteriozna smrt muzičarke i njenog četverogodišnjeg sina

Još jedna priča iz crne hronike, ova nažalost sa mnogo tužnijim završetkom, već sedmicama zaokuplja medije na Apeninskom poluotoku. Radi se o misterioznoj smrti italijanske glazbenice Viviane Parisi i njenog četverogodišnjeg sina Gioela Mondella.

Šesnaest dana nakon nestanka, u srijedu su u blizini grada Karonija na sjeveru Sicilije, pored autoputa Palermo – Mesina, pronađeni su posmrtni ostaci dječaka za kojeg istražitelji sa 99-postotnom sigurnošću tvrde da je Gioele.

Tijelo Viviane Parisi (43) pronađeno je 8. avgusta u šumi nekoliko stotina metara dalje.

Posljednji put njih dvoje su viđeni 3. avgusta. Prema rekonstrukciji događaja koju su objavili italijanski mediji, Parisi je svom suprugu, također muzičaru Danieleu Mondellu, kazala da ide u šoping centar u Milacu, udaljen 30-ak kilometara. Telefon je ostavila kući.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

No, nije se uputila u Milaco, već je krenula drugim pravcem, prema Palermu. Vozeći svoju opel corsu, ušla je na autoput, zatim sišla u jednom malom mjestu bez da je platila cestarinu, te se 20 minuta kasnije ponovo vratila na autoput, opet u pravcu Palerma.

Petnaestak kilometara dalje u jednom tunelu izazvala je manju saobraćajnu nezgodu, udarivši u jedan kamion straga. Odmah na izlazu iz tunela zaustavila je auto. Šta se dalje dešavalo, nije razjašnjeno do kraja.

Prema pojedinim očevicima iz automobila koji su prolazili, Parisi je nakon nezgode ostavila corsu pored puta te je sa sinom u naručju preskočila ogradu i uputila se u šumu. Jedan svjedok je kazao da je žena bila vidno uznemirena, a dijete neozlijeđeno.

Parisi je u svom automobilu ostavila torbicu sa dokumentima i stotinjak eura koje je malo ranije podigla sa bankomata.

Njeno tijelo je pronađeno ispod jednog dalekovoda, malo dalje od mjesta na kojem je posljednji put viđena. Imala je slomljenu ruku i rane od životinjskih ugriza po cijelom tijelu.

Posmrtne ostatke dječaka u gustom rastinju je našao jedan volonter koji je pomagao u potrazi. Tu zonu su ranije bezuspješno pretraživali policija i karabinjeri. Prema izvještajima medijima, tijelo su raskomadale životinje.

Istražitelji kao jednu od mogućnosti navode da je Parisi izvršila samoubistvo skočivši sa dalekovoda, a da je prethodno ubila Gioelea. Ovu hipotezu odlučno demantira njen suprug, navodeći da je tog jutra bila odlično raspoložena.

„Viviana ga sigurno nije ubila, previše ga je voljela“, kazao je Mondello.

Parisi je, navode mediji, patila od psihičkih problema, a nedavno je doživjela nervni slom.

Turisti pušteni iz karantina u odmaralištu na Sardiniji

Turisti „zarobljeni“ u jednom odmaralištu na sjeveru Sardinije pušteni su iz obaveznog karantina nakon što je testiranjima utvrđeno da je samo jedno od njih pozitivno na korona virus.

Kako prenosi Ansa, od 475 nalaza 25 su pozitivni. Među zaraženima su 24 uposlenika hotela na otoku Santo Stefano te samo jedan gost. Oni su ostali u izolaciji, dok su svi ostali gosti pušteni da ostanu u hotelskom kompleksu ili da se vrate kući.

„Svi pozitivni se dobro osjećaju i nemaju nikakvih simptoma“, izjavio je Franco Cipolla, direktor Resorta Santo Stefano.

Ranije je objavljeno da je prvi zaraženi u ovom žarištu muzičar uposlen u hotelu, koji je sa simptomima smješten u bolnicu u Sasariju.

Izvor: Al Jazeera