Purivatra: Duh SFF-a je u online prostoru dobio novu dimenziju

Purivatra: Počasna Srca Sarajeva Madsu Mikkelsenu i Michelu Francu ćemo uručiti sljedeće godine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevu, direkcija Sarajevo Film Festivala odlučila je održavanje 26. izdanje festivala (14.-21. august 2020.) u potpunosti prebaciti u online format.

Ova odluka, koja je na osnovu uputa i informacija Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donesena sedam dana prije početka festivala, Mirsadu Purivatri, osnivaču i direktoru Sarajevo Film Festivala, nije bila nimalo laka, no izbora nije bilo.

“Što se organizacije tiče, mjesecima radimo na nekoliko opcija. Kako je COVID-19 nepredvidiv, tako smo i mi radili – pratili situaciju i iz dana u dan mijenjali i donosili odluke o formatu Festivala. Učinit ćemo sve da putem online platforme (ondemand.sff.ba) publika uživa u filmovima i filmskim razgovorima i da osjeti posebnu atmosferu i pozitivne vibracije Sarajevo Film Festivala. Naš duh se nije izgubio u online prostoru, dobio je novu dimenziju. Nadamo se da će publika to prepoznati”, kaže Purivatra u razgovoru za Al Jazeeru.

  • Usljed pandemije COVID-a 19 ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala u potpunosti je prebačeno u online format. Kako će to konkretno izgledati?

Konkretno, to će izgledati tako da će svi koji to žele prijavom na platformu ondemand.sff.ba moći izabrati film koji je dostupan prema teritoriji na kojoj se nalaze, kupiti kartu za jedan film ili cijeli paket – ovisno o tome koje filmove žele gledati, da će moći izabrati vrijeme kada će gledati, da će sami kreairati filmsku atmosferu i da ćemo biti zajedno u novoj avanturi. Prihvatili smo i odgovorili na izazov koji je pandemija pokrenula.

  • Da li ste prije nego ste postavili stolice i digli platno na Metalcu konsultirali medicinsku struku i civilnu zaštitu? Kao da je nada postojala do posljednjeg trenutka…

Sa strukom smo bili u svakodnevnom kontaktu. Nadali se jesmo, do posljednjeg trenutka, da će situacija u BiH biti bolja, da ćemo u Sarajevu ipak moći imati i fizičke projekcije, naravno, uz pridržavanje svih mjera. Ove godine smo imali i novo platno na Metalcu: riječ je o HARKNESS MATT PLUS 1.0 platnu, dimenzija 21×9 m, Digital perforation (perforacije su rupice na platnu, zbog bolje dimenzije zvuka).

Platno, stolice, planovi, uručenja Počasnih Srca Sarajeva Madsu Mikkelsenu i Michelu Francu ‘neće pobjeći’, samo da svi zajedno, u boljoj zdravstvenoj situaciji, dočekamo sljedeću godinu. Počasna Srca Sarajeva Mikkelsenu i Francu ćemo uručiti sljedeće godine.

  • Da li je i koliko bilo teško organizovati festival u ovakvim uslovima? Koji su najveći izazovi na koje ste naišli tokom organizacije?

Brojni su izazovi. Od toga kako organizaciju zadržati na visoko profesionalnom nivou kada vlada zabrinutost za zdravlje svih, kako zadržati ekipni duh, entuzijazam kad je sve okolo tmurno i neizvjesno, briga za zdravlje, egzistenciju…

Treba napraviti selekciju, raditi na produkciji, tehnici potrebnoj za projekcije, na lokacijama, brojni administrativni poslovi… sve kao da su normalna vremena, a uglavnom nisu… Prebaciti sve na online platformu, nije bilo jednostavno, ali rad u teškim uvjetima nije nam nepoznat, iako su ovakve okolnosti do sada neviđene.

Hvala svima koji su nam bili podrška, publici, autorima i gostima, partnerima i sponzorima koji su s nestrpljenjem čekali dolazak u Sarajevo, svim uposlenima, medijima koji su korektno i redovno izvještavali o našim aktivnostima i svim promjenama i svima koji su nam pomogli da ne gubimo volju. I nismo, ni u jednom trenutku.

  • Kakve su vaše prognoze i očekivanja generalno kada je riječ o ovogodišnjem izdanju festivala?

Pandemija nas je naučila da ne prognoziramo, a iskustvo koje imamo i zahvaljujući kojem je, između ostalog, Festival postao ovo što je danas, naučio nas je da mislimo unaprijed.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Očekujemo da će publika prihvatiti jednu novu dimenziju Sarajevo Film Festivala u novim okolnostima. Moja očekivanja su da će publika reagirati različito – jedni su navikli na festivalsku atmosferu u Sarajevu i to će im nedostajati, drugi će dobiti priliku da gledaju filmove sa Festivala, iako možda nisu mogli doći u Sarajevo. Nadam se da ćemo se svi zajedno naći ‘negdje između’, a prije svega gledati kvalitetan filmski program. Važno je održati kontinuitet festivala, zadržati duh umjetnosti, pokazati koliko je kultura važna.

Treba i meni da se priviknem na ovakvo izdanje Festivala, ali važno je prilagoditi se i naučiti nešto iz cijele ove situacije koju nam je donijelo novo vrijeme. U nekim dimenzijama se online platforma pokazala korisnim, sigurno ćemo u nekim segmentima to zadržati. Ali ljudski kontakt, susret čovjeka s čovjekom, susret s publikom, razgovor poslije filma, to je ono što je nezamjenjivo i što mi već nedostaje.

  • Šta nudi ovogodišnji takmičarski program u sklopu kojeg će biti predstavljeno 49 filmskih naslova?

Od 49 naslova, nudi 29 premijera. Od osam filmova u Takmičarskom programu igranog filma, četiri su svjetske premijere. Od 16 filmova u Takmičarskom dokumentarnom programu, osam je svjetskih premijera. Već se o svim ovim filmovima dosta govori, izazivaju veliku pažnju. Autori prepoznaju značaj Festivala, to je ono što je misija festivala.

  • Navikli ste posjetioce na velika i značajna imena iz svijeta filmske umjetnosti. Kome ćete biti domaćin ove godine, hoće li uopće biti gostiju?

Morali smo otkazati sve dolaske. Pitanje je koliko ćemo dugo morati živjeti u izmijenjenim okolnostima, ljudi će se kretati, ali nadamo se boljoj situaciji. Svi koji su bili gosti Festivala, znaju kako je ovdje. Mnogi žale što ne mogu doći, ali ove godine je jednostavno tako, vidjet ćemo za ubuduće.

  • Rebalansom budžeta koji je prethodio donošenju korona-zakona prva na udaru našla se kultura. Koliko je to utjecalo na finansije SFF-a, odnosno kolika je institucionalna pomoć ove godine, a kolika sponzorska?

Svi naši najveći sponzori i u ovoj situaciji su ostali uz nas. U ovakvim situacijama se najbolje vide prava partnestva, ali naravno i snaga brenda. Institucionalni grantovi su umanjeni u skladu s njihovim umanjenjem priliva sredstava. No, mi se nadamo da će i ovo izdanje koje je zahtijevalo mnoga ulaganja opravdati sva očekivanja.

  • Krajem prošle godine Sarajevo je upisano na listu kreativnih gradova UNESCO-a. Šta ovo priznanje konkretno znači za bh. filmsku industriju i je li realno nadati se njenoj ekspanziji?

Realno je nadati se ekspanziji u Kantonu Sarajevo. Upis na UNESCO listu kreativnih grada za Grad Sarajevo znači puno – i za imidž grada i za provođenje četverogodišnjeg akcionog plana koji će donijeti korist i za kinematografiju, ekonomiju, turizam, otvaranje novih radnih mjesta… U situaciji kada je pandemija na jedno vrijeme stopirala gotovo cijeli svijet, ovo može biti početak jedne dugoročno isplative platforme i pokazatelj potencijala i snage kreativne industrije. Mnogo ovisi o politici i odlukama

  • Kakvi su planovi ekipe SFF-a kada govorimo o budućnosti?

Sačuvati zdravlje. Uvijek nuditi nove vrijednosti, jačati brend, otvarati nove prostore za filmske umjetnike. Pokazati da se uvijek može bolje i da se vrijedi boriti, ma koliko to značilo odricanja. I da treba biti hrabar u odlukama.

Plan je da ostanemo lideri u Jugoistočnoj Evropi, platforma za razvoj, financiranje i promociju filma u jedinstevnoj atmosferi grada Sarajeva. Radimo na i na restrukturiranju u kadrovskom smislu Sarajevo Film Festivala.

Izvor: Al Jazeera