Odakle će Srbiji stići vakcina protiv korona virusa?

Panić navodi kako obećanje o brzom pronalasku vakcine služi više za umirivanje građana nego što predstavlja realnost u bliskoj budućnosti (EPA)

Pandemija korona virusa pokazala je koliko su zdravstveni sistemi širom sveta ranjivi a posebno na Balkanu.

Već prenapregnuti zdravstveni sistem Srbije, tokom pandemije je više puta bio pred pucanjem do čega nije došlo isključivo zbog požrtvovanosti medicinskog osoblja.

Kao spasonosni lek protiv korona virusa ali i za održanje zdravstvenih sistema širom sveta, sve češće se pominje vakcina. Tu se srbijanski političari ne razlikuju od svojih inostranih kolega osim što koriste nerealnija obećanja.

Naime, Kancelarka Angela Merkel je pre mesec dana izjavila da u slučaju pronalaska vakcine neće svi građani EU moći da je prime u prvom krugu. Za razliku od nje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već na početku pandemije rekao da će Srbija napraviti vakcinu a sada se govori da će Srbija biti među prvim zemljama na svetu koja će je dobiti.

Umirivanje građana

Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta kaže da obećanje o brzom pronalasku vakcine služi više za umirivanje građana nego što predstavlja realnost u bliskoj budućnosti.

“Institut Torlak nema tehnologiju koja je blizu one koja je potrebna da se napravi-otkrije vakcina protiv korona virusa. Takođe, najava da će Srbija biti jedna od prvih 20 zemalja koja će dobiti vakcinu, to znači da smo više eksperiment nego nešto drugo”, rekao je Panić i dodao da je izuzetno štetno što se ne zna sa kim Srbija pregovara o vakcini.

“U slučaju da dođe do pronalaska vakcine, treba prvo videti koja kompanija će otkriti vakcinu, ko će je proizvoditi. Ono što znam je da su nam vakcine protiv hepatitisa B stizale iz Južne Koreje. Voleo bih da u Srbiju stigne vakcina iz EU, ako je to moguće. Osim što pripadamo Evropi, standardi u EU su značajno strožiji nego u Kini ili Rusiji”.

Ruska vakcina

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je u utorak da je prva vakcina protiv korona virusa registrovana u toj zemlji. Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije, saopštio je predsednik Putin nakon sastanka sa članovima vlade u Moskvi. Portparolka ministarstva zdravlja Nemačke oglasila se saopštenjem da Nemačka sumnja u kvalitet i sigurnost ruske vakcine i podsetila da se lek u EU može registrovati tek nakon svih kliničkih ispitivanja. Prethodno je Svetska zdravstvena organizacija pozvala Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji vakcine protiv COVID-19 i naglasila da vakcina treba da prođe sve faze testiranja.

Panić dalje kaže da postoji Pravilnik koja vrsta lekova i vakcina smeju da se koriste u Srbiji, koji jeste usklađena sa standardima Svetske zdravstvene organizacije ali i da Vlada Srbije našla način kako da zaobiđe tu regulativu.

“Svaka zemlja ima svoju agenciju koja odobrava upotrebu medicinskih sredstava, tako i naša zemlja. Međutim, vidimo da se trenutno koriste neki pravilnici koji omogućavaju da se koriste neki medicinski preparati koji nisu po našim standardima. Ja bih da se poštuju standardi EU”, navodi Panić. Doktor je takođe naveo da je potrebno vreme da se proizvede bezbedna i delotvorna vakcina a da je “trka u otkrivanju vekcine” stvar prestiža ali i potencijalni komercijalni uspeh koji može imati negativne posledice po zdravlje ljudi.

Prema njegovim rečima, upravo kontradiktorne izjave koje dolaze iz vrha vlasti Srbije, dovešće i do jačanja takozvanih anti vaksera.

“Anti vakserski lobi je izuzetno jak. A nejasnoće koje se plasiraju iz vrha vlasti će samo dovesti do njihovog jačanja. Posebno što se kod nas umešala i politika a pojavili su se oni koji zastupaju mišljenje da su vakcine štetne”, rekao je Panić.

On dalje kaže da je izuzetno bitno pratiti koje će preporuke dati UN, EU i SZO te da posebnu pažnju treba obratiti na studije o vakcini i da li je ona bezbedna i delotvorna. Panić zaključuje da ne treba čekati vakcinu već se treba boriti protiv pandemije sa već postojećim sredstvima.

Međutim, sama nabavka medicinske opreme i lekova već je postala problematična jer su Zaključcima Vlade Srbije iz marta, na početku pandemije, sve nabavke postale tajne. Programski direktor Transparentnosti Srbije kaže da ovakva vrsta regulative poništava sve pozitivne propise Srbije kada su nabavke u pitanju i da kontrola šta, koliko i po kojoj ceni se uvozi, neće biti moguća.

“Ključno je pitanje, kada se vakcina bude pojavila, hoće li biti jedan ili više ponuđača, da li će postojati mogućnost nadmetanja (u ceni). Ono što bi trebalo da bude procedura jeste otvoreni postupak”, rekao je Nenadić.

“Međutim, u nekim slučajevima, što će i ovaj put verovatno biti, Zakon dopušta mogućnost da se ne ide na otvoreni tenderski postupak već na pregovarački”.

Domaće testiranje u Srbiji

Zamenica direktora Instituta „Batut“ i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je povodom ruske vakcine protiv korona virusa da svaka vakcina koja “ulazi u Srbiju” prolazi sve faze testiranja bez obzira na sertifikate koje je dobila u zemlji koja ju je proizvela. Ona je naglasila da će svaka vrsta vakcine biti testirana od strane domaćih stručnjaka kao i da će biti ispoštovane procedure Agencije za lekove i medicinska sredstva. Međutim, još uvek nema direktnog odgovora na pitanje koju vakcinu Srbija planira da kupi i da li će uopšte biti na tržištu “zapadne medicine” za žitelje Balkana.

On dalje navodi da potencijalni uvoz vakcina otvara pitanje potencijalne korupcije ali i suspendovanje domaćih zakona Srbije.

“U zavisnosti kako se bude formulisao tender postoji mogućnost da se favorizuje jedan dobavljač vakcine i to može biti problematično. Postoje druge bojazni, tipa mogućnost da se Zakon uopšte ne primeni kod nabavke vakcine, što bi povećalo sumnje da ima skrivenih motiva”.

On je naveo da međudržavni sporazum sa Kinom, ostavlja mogućnost da se obavi uvoz vakcine iz te zemlje bez poštovanja Zakona o javnim nabavkama Republike Srbije.

“Na osnovu prethodnih iskustava, prilikom nabavke medicinske opreme i lekova, možemo očekivati da će i nabavka vakcina biti proglašena tajnom i poverljivom”.

Nenadić je podsetio da je još 2009. godine došlo do nabavke vakcina protiv svinjskog gripa i da je tada kršen zakon. Naime, vakcine su nabavljane preko posrednika umesto direktno od proizvođača, čime je bio oštećen budzet Srbije.

Vanjsko političko pitanje

Pitanje uvoza vakcina, neće biti samo medicinsko pitanje niti će otvoriti samo problem korupcije već spada i u domen spoljne politike, kaže Milan Krstić, asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

“Nabavka vakcine nesumljivo je važno međunarodno, političko pa i bezbednosno pitanje. Nabavka u što hitnijem roku je nešto što je na diplomatskoj agendi mnogih država pa i Srbije. Nesumljivo je da će i politika uticati na odluku odakle će se vakcina nabavljati”, kaže Krstić.

On dalje navodi da vlastima u Srbiji, hitnost u nabavci vakcine služi kako bi se ostvarili poeni na domaćoj političkoj sceni.

Uprkos tome što se za sada u javnosti govori o potencijalnom uvozu vakcine iz Kine i Rusije, Krstić ipak smatra da će vakcina verovatno stići iz Kine.

“Ja pretpostavljam da su vlasti u kontaktu sa svima koji je proizvode, ali mislim da u svetlu povezivanja sa Kinom, kineskom kovid diplomatijom, ne bi me čudilo da vakcina bude nabavljena upravo iz te zemlje”, navodi Krstić.

Srbija je već dobila od Kine dve laboratorije za detektovanje korona virusa, takozvano “vatreno oko” a osetno je prisustvo kineskih stručnjaka koji su često davali preporuke Kriznom štabu u borbi protiv pandemije.

Izvor: Al Jazeera