Francuski mediji: Jednima otkaz, drugima dividende

Mediji pišu i o posjeti djece Parizu (EPA)

Yann Gaudin, savetnik na birou za nezaposlene, dobio je početkom jula otkaz. Uprava mu je saopštila da je otpušten jer je previše pomagao nezaposlenima. Tačnije, savetovao je umetnicima sa statusom nezaposlenih kako da od države traže isplatu novca na koji imaju pravo po zakonu. Uprava Biroa rada u gradu Rennes smatrala je da je Gaudin time prešao granicu do koje idu njegove savetničke nadležnosti.

«Waht is this, novi Kafka ?”, piše tim povodom ovih dana dnevnik Libération.

Reporter Libérationa tražio je i našao otpuštenog savetnika Gaudina.

On mu je ispričao da sve počelo 2006. godine kada je bio tridesetogodišnjak. Radio je kao trgovac i izgubio posao, a zatim je dobio radno mesto savetnika na birou rada u gradu Rennes.

«Već od prvog dana rekao sam sebi : pomagaću ljudima, onako kako bih želeo da oni meni pomognu – priča Gaudin za Libération dok sedimo u jednom restoranu u « narodnom » kvartu Kennedy gde on stanuje. Ovde je postao neka vrsta slavne ličnosti. Za susednim stolom sedi gost koji ga je prepoznao i koji je u toku ručka sve vreme slušao naš razgovor. Odlazeći jedna gošća u restoranu mu kaže : Podržavamo vas, da znate!”.

Više godina Gaudin je kao «sektor » imao muzičke, pozorišne i kinematografske umetnike koji u Francuskoj imaju jedinstven status: uz dokaze da imaju određeni broj koncerata, predstava i filmova, priznaje im se – vreme utrošeno na pripremu tih dela kao rad. Stoga naredne godine imaju pravo na srazmernu mesečnu isplatu zagarantovanog najnižeg dohotka.

Biro rada nema reputaciju da naročito pomaže onima dolaze po savet pa se Gaudin tim pre pročuo po dobru. «Svi su znali za njega, pitali smo se (čitajući njegove mejlove) da li on stvarno postoji. Bilo je neobično dobiti toliko korisnih informacija od Biroa rada », seća se Luison, kino-tehničar. 

Godine 2014. godine došao je kod njega jedan umetnik i postavio precizno pitanje: da li na kraju svog umetničkog statusa, po zakonu ima pravo na sumu od 300 evra od države? Yann Gaudin je posle savesnih provera došao do neopozivog zaključka da, na isteku statusa, umetnik ima pravo na sumu srazmernu prethodnoj zaradi. I ne samo to – ispostavilo se posle provere – da bar stotinu umetnika samo u oblasti Bretagne svake godine imaju pravo na ovu isplatu.

Hiljade otkaza

Služba biroa rada trebalo je da im ovo isplaćuje po automatizmu, ali to nije nikada učinjeno. Zato je Gaudin poslao obaveštenje o ovom pravu na sve elektronske adrese umetnika koje je imao. 

Yann Gaudin tako je omogućio jednoj grafičarki da joj država isplati 20 hiljada evra. Sve ukupno država je, zbog Gaudinovog savesno obavljenog posla, morala da isplati 115 hiljada evra, uglavnom siromašnim umetnicima. 

Usledila je disciplinska komisija, a zatim 3. jula – i otkaz. Tekst u Libérationu završava se zaključkom da ova priča još nije završena jer je Gaudin sada odlučio da tuži biro rada koji ga je nepravedno otpustio sa posla. 

Kad smo kod otkaza, dobilo ga je i hiljadu zaposlenih u Accoru,  međunarodnom lancu hotela čije je sedište u Francuskoj. Razlog je pre svega potreba da se po svaku cenu isplate dividende čak i u uslovima ekonomske krize. Da bi sigurno bilo dovoljno novca za akcionare, bolje je otpustiti hiljadu od 18 hiljada zaposlenih.

«Da li vas hvata strah od društvenog sloma koji se nazire na horizontu? To nije slučaj Sebastiana Bazina, generalnog direktora CAC40 (40 najvećih preduzeća kotiranih na francuskoj berzi). Kad ima slobodnog vremena, on je i filozof koji smatra da je čaša ipak do pola puna: « U času kada prihvatite jednu krizu, pretvorili ste je u avanturu! », poručuje «sa optimizmom, između lirskih uzleta i mendžerskog novo-jezik », Bazin, inače direktor grupe Accor, izveštava dnevnik L’Humanité.  

L’Humanité prenosi da ova hotelska grupa okuplja brojne marke hotela (Sofitel, Ibis, Novotel, Mercure…) i da uprkos udaru koje je donela ekonomska kriza zbog korona – virusa, očekuje ulazak četiri milijarde evra gotovog novca. «Akcionari mogu mirno da spavaju », piše u naslovu ovog teksta.

Besplatni odmor

Oni koji budu delili dividende skoro izvesno neće imati čast da upoznaju dobre ljude kakvi su meštani sela Salles-Curan iz pokrajine Aveyron na jugu Francuske. Prvi su odgovorili na poziv udruženja Territoires Solidaires d’Avenir da besplatno ugoste one kojima letovanje sebi ne mogu da priušte.

Kao i obično podvizi su jednostavni i počnu jednostavno. Sajt Centrepresse.fr Aveyron prenosi da je parižanka Sandrine Combettes, rođena upravo u Salle-Curan, predložila svom selu da učestvuje u akciji «Hiljadu puta hvala pomoćnom medicinskom osoblju». 

To znači da ponude nedelju dana besplatnog odmora onima koji su mesecima radili i pomagali osetljivim osobama, posebno izloženim opasnosti od zaražavanja korona virusom, koji su delili teskobu sa porodicama pogođenim zarazom, sa roditeljima odvojenim od dece, sa starim licima – prenosi sajt Centrepresse Aveyron.

«Predsednik opštine pozdravio je dakle ove nedelje dve prve porodice koje će odmor provesti u njegovom selu. Prvu prorodicu čine Francesca (46), bolničarka, koja je povela svoju majku (69), bolničarku u penziji, svoju sestru (51) koja radi u domu za stara lica i svoju ćerku (28) – rezervistu u žandarmeriji. Muževe su ostavile kod kuće – ovo je prvi put da zajedno letuju. Opština im je ustupila mesto u kamping centru i velike, komforne kamping prikolice. Uz pozdravni govor dobile su i korpu punu lokalnih proizvoda”.

L’Humanité takođe izveštava o organizovanoj solidarnosti. Organizacija Narodna pomoć Francuske koja deluje u partnerstvu sa različitim udruženjima u takozvanim narodnim kvartovima organizovala je izlaske za decu od pet do 12 godina. To su deca koja nemaju prilike da idu na godišnji odmor sa roditeljima. «Svake godine zadovoljstvo nam je da se ponovo nađemo sa decom ali ovoga puta, posle zabrane kretanja i epidemije, imamo utisak da porodice još više očekuju od tih organizovanih izlazaka », rekla je Alline Grillon reporteru.

L’Humanité izveštava o jednodnevnoj ekskurziji: desetoro dece iz emigrantsko-radničkog pariskog predgrađa Yveline došlo je u muzej moderne umetnosti Palais de Tokyo u Parizu. «Prvi put sam ovde, lepo se zabavljamo i crtamo », rekao je novinaru petogodišnji Ithri Mani. Osmogodišnji Hasan kaže: «Volim umetnički atelje, volim čak i jutarnju nastavu. Ovo je drugi dan da dolazim ».  

«Stanujemo u kvartu Indes u Sartrouville (predgrađe Pariza) i dolazimo ovde već dve nedelje. Nikada ne idemo na letovanje i dolazak ovde nam donosi nešto sasvim novo», objasnila je reporteru grupa devojčica koje su došle da pohađaju časove igre koje je organizovala trupa «Baninga ».

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO