UAE: Kontroverzna nuklearna elektrana koja prijeti sigurnosti regije

Nuklearku Barakah u Abu Dhabiju, važnom proizvođaču nafte, gradi korejska korporacija KEPCO (AFP)

Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su s puštanjem u pogon prvog postrojenja svoje prve nuklearne elektrane, objavila je korporacija za nuklearnu energiju Emirata ENEC u subotu.

Nuklearku Barakah u Abu Dhabiju, važnom proizvođaču nafte, gradi korejska korporacija KEPCO.

Nuklearka se prvotno trebala otvoriti 2017., no puštanje u pogon prvog reaktora odgađano je nekoliko puta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

ENEC je rekao da je njihova podružnica kompanija Nava „uspješno pustila u pogon prvu jedinicu nuklearne elektrane Barakah, smještene u Al Dhafrahu, regiji Abu Dhabija“. 

Vladar Dubaija šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum na Twitteru je napisao da je pokrenuta prva od četiri jedinice onoga što je nazvao „prvim miroljubivim reaktorom nuklearne energije u arapskom svijetu“.

Ogromna prekoračenja budžeta

„Sada smo još jedan korak bliže postizanju svojeg cilja, opskrbljivanju do četvrtine naših potreba za električnom energijom i jačanju budućeg rasta naše zemlje sigurnom i pouzdanom električnom energijom bez emisije“, rekao je izvršni direktor ENEC-a Mohamed Ibrahim al-Hammadi.

Federalna uprava za nuklearnu regulaciju (FANR), koja je u februaru izdala dozvolu za rad pogona, rekla je da je Nava ispunila sve regulatorne zahtjeve za početak rada, nakon redovnih inspekcija i nadzora kako bi se osigurala sigurnost pogona.

Kad bude završen, Barakah će imati četiri reaktora kapaciteta 5.600 megavati.

UAE nije objavio ukupno planirano ulaganje u projekt.

Nuklearna elektrana u UAE-u je prva takve vrste u arapskom svijetu.

Saudijska Arabija, prvi izvoznik nafte u svijetu, objavila je da planira izgraditi 16 nuklearnih reaktora, ali ta ideja tek treba biti provedena u djelo.

Barakah je trebao biti pokrenut još 2017. godine, no, projekat su usporile odgode i prekoračenja budžeta u milijardama dolara.

‘Veseo’ i ‘jeftin’ dizajn reaktora

Također, projekat je izazvao zabrinutost među veteranima – ekspertima za nuklearnu energiju, koji su izrazili bojazan zbog potencijalnih rizika koji bi elektrana donijela na Arabijski poluotok, od ekološke katastrofe, pa do utrke u nuklearnom naoružanju.

Paul Dorfman, počasni istraživač na Instututu za energiju Univerzitetskog koledža u Londonu i osnivač grupe za nuklearno savjetovanje (NCG), kritikovao je dizajn reaktora u Barakahu, nazivajući ga „veselim“ i „jeftinim“, uz opasku da umanjuje sigurnosni segment.

Dorfman je prošle godine napisao izvještaj u kojem je detaljno naveo ključne sigurnosne nedostatke reaktora, poput „hvatača jezgra“. Reaktorima, također, nedostaje ojačanje treće generacije „Defence-In-Depth“ koje bi poslužilo kao štit za radijaciju u slučaju avionskih, ili napada projektilima.

Svi ti elementi su postali standard na nuklearnim reaktorima koji se proizvode u Evropu, tvrdi Dorfman.

Na Bliskom istoku se dogodilo najmanje 13 zračnih napada na nuklearna postrojenja, više nego i u jednoj drugoj regiji svijeta.

Ranjivost ključne infrastrukture na Arabijskom poluotoku došla je do izražaja prošle godine, kada su naftna postrojenja Saudijske Arabije u Abqaiqu i Khuraisu napadnuti sa 18 dronova i sedam krstarećih projektila, što je proizvodnju saudijske nafte umanjilo za više od pola.

U subotu, Dorfman je ponovo izrazio zabrinutost, jer ne postoji regionalni protokol kojim bi se utvrdila odgovornost ukoliko nesreća ili incident u Barakahu rezultira radioaktivnim zračenjem koje se iz UAE-a proširilo na njene susjede.

Podsticaj za nuklearnu ekspanziju

„S obzirom na to da je Barakah pokrenut, i zbog svih dobro istraženih problema nuklearne sigurnosti, od kritične je važnosti da zaljevske države zajedno razviju Konvenciju o odgovornosti za nuklearne nesreće, tako da, ako nešto pođe po zlu, države žrtve mogu imati neku vrstu odštete“, rekao je Dorfman za Al Jazeeru.

UAE ima značajne naftne i plinske rezerve, ali ulaže mnogo novca u razvoj alternativnih izvora energije, poput nuklearne i solarne.

Eksperti se pitaju zašto se UAE, kojem ne nedostaje sunca i vjetra, odlučio za nuklearnu energiju, mnogo skuplju i riziniju opciju od održivih izvora „zelene“ energije.

Kada je UAE 2009. godine najavio izgradnju Barakaha, nuklearna energija je bila jeftinija od solarne ili one koju proizvode vjetroelektrane. No, 2012., kada su Emirati počeli graditi postrojenje za reaktore, njihovi troškovi značajno su opali.

Također, postoji zabrinutost zbog mogućnosti da Barakah podstakne nuklearnu ekspanziju na Bliskom Istoku.

UAE je tražio način da se distancira od „lošeg ponašanja“ regije, te je pristao da ne obogaćuje uran ili prerađuje korišteno gorivo.

Izvor: Al Jazeera i agencije