Biševac: Novi Pazar je paradigma današnje Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je posjetila Novi Pazar u utorak, cijeli slučaj nazvala je politizacijom (Al Jazeera)
Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je posjetila Novi Pazar u utorak, cijeli slučaj nazvala je politizacijom (Al Jazeera)

Novinarka lista Danas Safeta Biševac kaže da je posljednjih godina ulagano u bolnicu u Novom Pazaru, ali da se sve vrijeme očigledno vodila i loša kadrovska politika u toj medicinskoj ustanovi. Novopazarski zdravstveni sistem doživio je potpuni kolaps, nakon što je taj grad s oko 70.000 stanovnika na jugoistoku Srbije postao novo korona žarište u zemlji.

Na društvenim mrežama Facebook i Twitter su obavljene fotografije pacijenata iz novopazarske bolnice, na kojima se vidi da ljudi borave u nehumanim uslovima. Neki od bolesnika su infuziju primali u bolničkom hodniku, dok su drugi ležali na podu. Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je posjetila Novi Pazar u utorak, zajedno s ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lončarom, cijeli slučaj nazvala je politizacijom.

Safeta Biševac kaže da je potpuno sigurna da u Novom Pazaru nema politizacije, a pogotovo je uvjerena da nema nacionalizma. Grupa građana protestovala je tokom posjete premijerke Novom Pazaru, pa je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da neće dozvoliti da se narušavaju dobri odnosi Srba i Bošnjaka u tom gradu, gdje “ekstremisti ruše nacionalni mir i stabilnost”.

‘Neupitni’ direktor bolnice i(li) gradonačelnik

“Niko nije pominjao činjenicu da je Novi Pazar većinski Bošnjački grad, sem vrha ove države, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića, koji je govorio o bošnjačko-srpskim odnosima. Čini mi se da su oni glavni krivci za pokušaj prebacivanja [zdravstvenog] problema na politiku međunacionalnih odnosa”, rekla je Safeta Biševac za Al Jazeeru.

Na pitanje o katastrofalnim uslovima u novopazarskoj bolnici, nedostatku opreme i zdravstvenih radnika, što nisu demantirali ni čelnici te bolnice, Biševac kaže da je tu ipak glavni krivac rukovodstvo bolnice, uključujući dosadašnjeg direktora Mehu Mahmutovića, koji je u međuvremenu hospitaliziran, ali ne zbog bolesti COVID-a 19.

Jedan od pacijenata je svjedočio da su oboljeli u novopazarskoj bolnici umirali jer za njih nije bilo dovoljno kisika. “Medicinsko osoblje nosi kese na nogama, umjesto čizmi”, napisao je na Facebooku stomatolog Dino Mustafić, koji se, također, liječio od COVID-19 u novopazarskoj bolnici.

“Da je rukovodstvo bolnice tražilo pomoć Vlade Srbije, sigurno bi je dobili. Sigurna sam da ne bi uskratili pomoć Novom Pazaru iz političkih ili nacionalnih razloga. Vlada bi pomogla, ali Novi Pazar pomoć nije tražio dok situacija nije došla do ruba”, kaže Biševac.

U posljednjem tekstu u Danasu Biševac piše da su majka dosadašnjeg direktora novopazarske bolnice Mehe Mahmutovića i otac novoizabranog direktora te bolnice Mirsada Đerleka sestra i brat. “Njih dvojica godinama se smjenjuju na funkcijama gradonačelnika i direktora bolnice.”

Na kritike građanima da su bili nedisciplinirani, zbog čega je došlo do drugog vala virusa u Novom Pazaru, Biševac je odgovorila da se na isti način ponašala i vlast.

Za samo deset dana obavljeno 114 dženaza

“Ako sa vrha države dobivate poruke da je Srbija pobijedila korona virus i ako lideri lokalnih bošnjačkih političkih partija organiziraju političke skupove – a to su činili i Rasim Ljajić, i Sulejman Ugljanin, i Muamer Zukorlić – onda građani pomisle da je sve normalno, pa dođe do eskalacije.”

Javnost i danas dobija potpuno kontradiktorne informacije o broju zaraženih i umrlih u Novom Pazaru. Zvanični podaci govore o 287 preminulih od posljedica korona virusa u cijeloj Srbiji, od 6. marta, kada je registriran prvi slučaj virusa. Ali, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić rekao je u četvrtak da je na području Novog Pazara i Tutina samo od 20. do 30. juna obavljeno 114 dženaza, što je porast u odnosu na raniji period. U ovaj broj nisu uključene sahrane nemuslimana.

Na društvenoj mreži Facebook također je objavljeno svjedočenja u kojem jedna porodica tvri da je njihov član preminuo 30. juna, na dan posjete Novom Pazaru premijerke Brnabić, a da je porodica o smrti obaviještena tek sljedeći dan. “Krili su samo da ministar i premijerka ne bi vidjeli.”

Srbija je izgubljena u borbi protiv korona virusa. A Novi Pazar je samo paradigma stanja cijeloj u Srbiji, kaže Safeta Biševac.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO