Američko-turska enigma o borbenim avionima F-35

Avion F-35  je najnapredniji i najmoderniji u američkom arsenalu oružja (Reuters)
Avion F-35 je najnapredniji i najmoderniji u američkom arsenalu oružja (Reuters)

Saopćenje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država da će turskim kompanijama dozvoliti nastavak proizvodnje nekih dijelova borbenih aviona F-35 do kraja 2022. godine predstavljalo je iznenađenje za mnoge posmatrače u američkoj prijestolnici, uprkos tome što razumiju motive ove složene odluke.

Glasnogovornica Pentagona Jessica Macwell potvrdila je da turske kompanije proizvode 139 dijelova za ovaj borbeni avion i da će to nastaviti raditi do 2022. godine.

Pentagon je ranije objavio da će obustaviti saradnju s turskim kompanijama koje proizvode dijelove za avion F-35 do kraja ove godine, nakon što je Ankara kupila protivraketni sistem odbrane S-400 od Rusije, što je potaklo Washington da obustaviti saradnju s Turskom u projektu proizvodnje ovih borbenih letjelica.

Turska je jedna od glavnih zemalja uključenih u projekat proizvodnje najnaprednijih borbenih aviona u američkom arsenalu.

David de Roche, profesor na Univerzitetu za nacionalnu odbranu koji finansira Ministarstvo odbrane SAD-a, smatra da je suština problema, kada je u pitanju nabavka sistema S-400 te proizvodnja ili nabavka borbenih aviona F-35, zapravo u prirodi podataka koje će sakupljati radari sistema S-400, što će omogućiti da se F-35 redovito prati dok leti.

Američki profesor je u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru istakao da njegova zemlja ne smatra da je Turska napustila sistem strateškog saveza sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Šta se krije iza američkog povlačenja?

Howard Eissenstat, stručnjak za Tursku u organizaciji Projekat o demokratiji na Bliskom Istoku (POMED), smatra da je pitanje američkog povlačenja “velika enigma nejasnih parametara”.

Analitičari tvrde da Erdogan ima utjecaj u Bijeloj kući

U razgovoru za Al Jazeeru je rekao da nije upućen u ono što se događa između dvije strane iza zatvorenih vrata, ali je istakao da postoje dvije mogućnosti iza ovakvog stava Washingtona. Prva se odnosi na veliki utjecaj turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na svog američkog kolegu Donalda Trumpa, što (Erdogan) pametno koristi. To se jasno vidjelo u slučaju puštanja na slobodu sveštenika Andrewa Brunsona u oktobru 2018. godine.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ovaj turski ekspert nastavlja da su razmjere ovog utjecaja bile očite i kada je Trumpova administracija stala na put bilo kakvim sankcijama protiv Turske, uprkos snažnoj podršci sankcijama unutar Kongresa, pa čak i unutar Pentagona.

Eissenstat skreće pažnju da se druga mogućnost odnosi na finansijske i ekonomske računice i ono što je povezano s procesom proizvodnje i da je to “možda dovelo do postizanja dogovora između dvije strane o nastavku učešća Turske u proizvodnji aviona F-35 dok se ne pronađu novi dobavljači i proizvođači”.

David de Roche u vezi sa ovim pitanjem kaže da SAD može odmah suspendirati partnerstvo s turskim dobavljačima rezervnih dijelova, ali “da bi to mnogo koštalo Sjedinjene Američke Države jer pruža mogućnost novim dobavljačima da nameću veće cijene zbog potrebe da se ubrza proizvodna linija. Također, otkazivanje ranijih sporazuma dovest će do tužbi koje mogu biti skupe i bespotrebne”.

Važan strateški partner

Turska igra ključnu ulogu u američkoj strategiji bez obzira da li je riječ o Bliskom istoku ili centralnoj Aziji. Koordinacija između dvije države jasno je vidljiva u sirijskoj i libijskoj areni, gdje dvije strane spaja cilj zaustavljanja i suprotstavljanja ruskoj vojnoj ekspanziji.

Turska je jedna od najvažnijih država koje učestvuju u razvoju borbenog aviona F-35

Sjedinjene Američke Države ne gledaju na Tursku kao na državu izvan sistema svojih strateških saveza, kao što je to rekao De Roche, “međutim, problem je u tome što Erdogan vodi Tursku daleko od sistema zapadnih vrijednosti. Još uvijek postoji velika doza dobre volje prema Turcima u Washingtonu, čak i nakon što je Erdogan uložio krajnje napore da je iscrpi”.

De Roche vjeruje da dvije zemlje ne žele personalizirati svoje stare strateške odnose, te je rekao da bi potpuno isključivanje Turske iz projekta nanijelo finansijsku štetu industrijskim poduzećima koja učestvuju u proizvodnji. To bi moglo bespotrebno izazvati veću štetu i otežati neizbježno i potpuno pomirenje u kasnijoj fazi.

Poruka je poslana

Još uvijek se ne zna tačno kakva je sudbina partnerstva s Turskom u procesu proizvodnje borbenog aviona F-35 i njegove nabavke, pogotovo što je već potrošeno više od 900 miliona dolara u okviru ovog projekta.

Izvještaji upućuju na to da Turska još uvijek nije donijela konačnu odluku u vezi s pokretanjem sistema S-400, a također oklijeva primiti drugu i posljednju isporuku ruskog raketnog sistema, što ukazuje na stalni pritisak Washingtona na Ankaru.

De Roche je rekao da je Turskoj jasno poslana američka poruka. Neće biti dozvoljeno da se tako lako biraju dobavljači koji rade na kraći period ili samo za jedan posao, a prednost će se davati dobavljačima s ugovorima na duži vremenski period, što ide na štetu turskim proizvođačima.

Međutim, istaknuo je da su sankcije Washingtona štetne za Tursku, i da to nije bilo bespotrebno. U Kongresu postoji nacrt zakona koji pokušava pronaći izlaz kroz formu kojom će se moći postaviti temelji za novo pomirenje između dvije strane.

Sa svoje strane, Eissenstat skreće pažnju da je Ankara bila punopravni partner u proizvodnji aviona F-35, stoga bi odluka o njenom isključivanju iz zajedničkog proizvodnog programa aviona bila skupa operacija za američku stranu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO