Paradigma užasa: Koliko je zaista umrlih u Novom Pazaru?

Koriste se različiti modaliteti i iznalaze odgovori da se javnost zadovolji i smiri nezadovoljstvo građana, piše autor (Ustupljeno Al Jazeeri)

Drugi pik prvog talasa korona virusa izazvao je izuzetno tešku situaciju u Novom Pazaru koja traje poslednjih mesec dana. Zvanično suočavanje sa problemima u Opštoj bolnici dogodilo se prvog dana nakon održanih lokalnih i parlamentarnih izbora, kada su građani preko lokalne televizije upoznati da je 60 doktora i medicinskih radnika zaraženo korona virusom.

U narednim nedeljama svedočimo pazarskom scenariju koji predstavlja paradigmu užasa i kolapsa zdravstvenog sistema, ali i neposobnosti pojedinaca u upravljanju kriznom situacijom. U kolektivnoj memoriji stanovnika Novog Pazara biće upamćena atmosfera mrtve tišine, užasa, razočarenja, straha, umiranja i poniženja.

U kafe-čajnicama, na šetalištima, čekaonicama, taxi prevozu, u svakoj kući, postavlja se jedno pitanje – koliko je građana umrlo od posledica korona virusa u Novom Pazaru? Niko u ovom tenutku nema tačan odgovor na ovo pitanje i koriste se različiti modaliteti i iznalaze odgovori da se javnost zadovolji i smiri nezadovoljstvo građana.

Brojanje umrlih i umrlica

Hronologija pazarskog scenarija u kojem se aktualizuje pitanje smrti obuhvata nekoliko celina. Prvo, građani nedeljama broje umrlice po gradu, tendžit (salavat) koji se pušta sa lokalnih džamija svedoči o tome kako u mahalama umiru rođaci, prijatelji, poznanci, svaki dan je težak i strašan. Ne postoji osoba koja u gradu ne poznaje nekog ko je umro od korone. Po nekoliko sahrana se organizuje u toku jednog dana i većina njih sa limenim sandukom. Govori se kako u gradu i do deset osoba umire u toku jednog dana, ali nijedna zvanična institucija, po logici stvari to je trebao da bude gradski Krizni štab, ne izlazi sa zvaničnim saopštenjima. Propusti ovakve vrste u periodu teške epidemiološke situacije dovode do proizvodnje dezinformacija, što produbljuje krizu, iznevernost i ljutnju građana. Uskraćeni zvaničnih podataka građani su pristupili brojanju umrlica i preborjavanju umrlih po mahalama u sopstvenoj režiji.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Drugo, saopštenjem za javnost oglašava se Mešihat islamske zajednice u Srbiji koji iznosi podatak da je u periodu od 20. juna (dan pre održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora) do prve nedelje jula na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Sjenice preminulo 189 osoba, i to u Novom Pazaru 101, Tutinu 70 i Sjenici 18. Ovim informacijama potvrđuje se činjenica, kojom je smrt ovih dana vanredna pojava, ali nedostaju zvanični podaci nadležnih institucija da potvrde vanredni odlazak sa ovog svijeta.

Treće, gradonačelnik Novog Pazara pokreće inicijativu za formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje broja umrlih usled epidemije virusom COVID-19. Komisija bi bila sastavljena od predstavnika svih relevantnih faktora, političkih stranaka, institucija, nevladinih organizacija i medija. Formiranje nezavisne komisije dobar je institut koji bi trebao da utvrdi tačan broj umirlih građana na teritoriji Novog Pazara. Ukoliko dođe do formiranje komisije pred njom je ozbiljan zadatak i obaveza u utvrđivanju istine i izuzetno složen proces i zahtevna metodologija rada.

Veliki broj građana se lečio u kućnim uslovima i sasvim je sigurno da je smrtnost u takvoj situaciji veća i ona ne pripada zvaničnoj bolničkoj evidenciji. Ova situacija upravo predstavlja poseban izazov pred komisiju koja bi radila na utvrđivanju istine. Analiza komparativnih podataka nadležnih institucija je lako dostupan i izvodljiv posao, problem se nameće u evidentiranju broja građana koji su umrli u kućnim uslovima od posledica korona virusa. Zadatak nezavisne komisije nije da amnestira odgovorne, stane u zaštitu političke stranke i njenih eksponenata, već da utvrdi istinu i ponudi relevantan i dostojan izveštaj građanima, a koji se može u jednom momentu koristiti u procesu pozivanja na odgovronost.

Četvrto, prema podacima Opšte bolnice u Novom Pazaru u periodu od 12. juna do 24. jula ukupno su preminule 154 osobe, od kojih je 100 preminulo od posledica virusa, dok kod 54 pacijenta ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti. Prema objavljenim podacima u Novom Pazaru je preminulo 81, Sjenici 12 i Tutinu sedam osoba. Podaci se odnose samo na smrtne ishode u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, ali treba dodati da je i određen broj osoba preminuo tokom lečenja u Beogradu i Kragujevcu.  

Izgubljeno povjerenje u institucije

Prethodnih dana državni zvaničnici ukazuju da je u Novom Pazaru 16 odsto manje smrtnosti u odnosu na prošlu godinu. Međutim, tokom 2019. godine u junu mesecu umrla je 71 osoba, dok su ove godine umrle 73 osobe. Kada je reč o mesecu julu prošle godine umrlo je 87, dok je ove godine do 12. jula umrlo 50 osoba, ukazuju podaci Gradske uprave Novog Pazara u koje sam imao uvid. Svima je jasno da vlada potpuna konfuzija kada je u pitanju utvrđivanje broja umrlih građana od posledica korona virusa i mnogi izražavaju sumnju da neko svesno radi na prikrivanju ovih podataka.

Smrt u Novom Pazaru ima matični broj, adresu prebivališta, porodicu i prijatelje, umrlicu i grobno mesto, a svaki postupak koji zajednica i građani protumače kao pokušaj  institucionalnog prikrivanje broja umrlih izaziva veliko nezadovoljstvo. Sasvim je sigurno da su građani poniženi, potom izrevoltirani odgovorom nadležnih zdravstvenih institucija i odgovornih pojedinaca u suzbijanju epidemiološke situacije u Novom Pazaru i potrebno je vreme da se vrati, ako to moguće, izgubljeno poverenje u institucije.

Tokom vikenda grupa koju je predvodio građanin Aladin Paučinac održala je protestni skup ispred Dijagnostičkog centra u Novom Pazaru (Upravne zgrade Opšte bolnice). Pištaljkama i transparentima grupa građana Novog Pazara zatražila je punu istinu o broju umrlih i inficiranih korona virusom u gradu, smenu Kriznog štaba i koordinatora bolnice Mirsada Đerleka i istragu o trošenju i korišćenju brojnih donacija iz zemlje i inostranstva.

„Umiremo jeftino i to je razlog zašto protestujemo danas“, izjavio je Aladin Paučinac, jedan od organizatora protesta.

Naša zajednica nije navikla na proteste ili bilo koje druge građanske intervencije koje neposredno uznemiravaju i remete mir različitih političkih delatnika, koji institucije doživaljavju kao babovinu i feudalni posed i jedinstvenu priliku da grade porodične manufkature i pozicije moći finansirane sredstvima građana.

Anestezirani od osećaja odgovornosti, vidno uznemirani na pitanja građana u javnom prostoru –  vode svoje lične ratove i obračune na više frontova u vrijeme radnog vremena u nameri da zaštite jalavost svog društvenog angažmana. Odgovornost je ključna riječ koja ovih dana para uši i uznemirava savest pojedinaca u čaršiji u kojoj se ne sme mnogo glasno pričati i misliti svojoj glavom.

Zbog transparentnosti na koju se Gradska uprava Novog Pazara stalno poziva i institucionalne odgovornosti imaju obavezu da istraže i dostave izveštaj javnosti o tačnom broju umrlih građana od posledica korona virusa. Svaki pojedinac, institucija, organizacija civilnog društva, akademska zajednica, mediji, izražavaju spremnost da budu partneri u otkivanju istine. Istina je imperativ!

Izvor: Al Jazeera