Francuska: Nepovjerenje u predsjednika i vakcine

Prema prvim procjenama, 26 posto Francuza odbit će vakcinaciju kada vakcina protiv COVID-a 19 bude pronađena, piše autorica (EPA)

Na dan Republike, 14. jula, francuski predsednik odlučio je po prvi put da sledi traidiciju svojih prethodnika i u direktnom prenosu odgovori na pitanja dvoje novinara. Gledanost je bila ogromna, ali je politički rezultat bio loš.

Prema istraživanjima javnog mnenja koje je objavio dnevnik desnog centra Le Figaro predsednik nije bio ubedljiv, što paradoksalno samo potvrđuje ono što je i sam rekao: I pored svih rezultata koje on ocenjuje dobrim, kao i pored smanjenja nezaposlenosti “nisam uspeo da zadobijem poverenje Francuza”.

Le Figaro je objavio istraživanje agencije Odoxa-Dentsu Consulting koje potvrđuje konstataciju predsednika. Posle intervjua 14. jula samo pet odsto ispitanika izjavilo je da mu potpuno veruje. “Predsednikov intervju na televizijama TF1 i France 2 gledalo je čak sedam od 10 Francuza, ali on nije uspeo da uveri građane. Još gore, od toga 63 odsto njih veruje da im nije rekao istinu”, prenosi Le Figaro.

Predsednik Macron najavio je da će obaveza nošenja maski stupiti na snagu od 1. avgusta, da bi odmah zatim Le Parisien preneo izjavu premijera Jeana Castexa da će maske svi morati da nose već od iduće nedelje. U isto vreme ministar zdravlja Olivier Véran već od četvrtka ujutru (dva dana posle Makronovog govora) na teritoriji od šest komuna oblasti Mayenne na zapadu zemlje, gde je detektovano novo žarište epidemije.

Levičarski dnevnik L’Humanité primećuje: “Za samo nekoliko dana, vlada je prešla od preporuke nošenja maske do odluke o obaveznom nošenju. Stvari se ubrzavaju zbog opasnosti od ‘drugog talasa’, čije je ostvarivanje sve verovatnije, zbog pritiska lekara i opuštanja građana koji sve češće odustaju od primene mera predostrožnosti”.

‘U srcu trke za vakcinom’

Mediji podsećaju da su zdravstvene vlasti na početku epidemije tvrdile da nije neophodno nositi maske ako nemamo simptome (samo bolesni), da nije neophodno testirati se ako nemamo jake simptome, već ostati kod kuće, da bi se ispostavilo da je obrnuto, ali da vlasti zapravo nisu imale maske u strateškim zalihama, a testove nisu iz nepoznatog razloga kupovali od francuskih veterinarskih laboratorija koje su im to odmah ponudile – pa su na kraju 80 odsto tih testova otkupljivali Nemci i SAD.

Sagovornik ovog lista, sociolog Jean-Dominique Michel, smatra da je bilo grešaka tokom epidemije što je “razumljivo” s ozbirom da je reč o nepoznatom virusu, ali ocenjuje da je pravi problem onaj koji je “hronični i sistemski”, a to je “infiltracija interesa farmaceutske industrije u sve segmente zdravstvenih vlasti”. Po njemu, vlasti su zabranile vanbolničko prepisivanje derivata starog i jeftinog leka protiv malarije hidroksiklorokina “da bi se favorizovao jedan drugi lek – Remdesivir, proizvođača Gilead – čija efikasnost nije dokazana, ali je zato cena astronomska”.

Podaci koje objavljuje ekonomski nedeljnik Challenge deluju skoro kao ilustracija za ocenu ovog sociologa. Najnovija lista 500 najvećih bogataša u Francuskoj potvrđuje da su kompanije iz oblasti farmaceutske industrije i zdravstva najviše zaradile tokom epidemije.

Dnevnik Aujourd’hui donosi reportažu iz pariskog Instituta Pasteur pod naslovom “U srcu trke za vakcinom” i obaveštava nas da u trenutku kada “epidemija ponovo kreće, ne postoji tretman protiv virusa. Svugde se istraživanja intenziviraju. U Institutu Pasteur počeće testovi na ljudima”.

List prenosi da je Institut Pasteur, koji je državna ustanova, u partnerstvu sa privatnim farmaceutskim gigantom MSD napredovao u istraživanjima u kojima je za polazište uzeta vakcina protiv malih boginja koja je zatim genetski izmenjena kako bi proizvela jedan protein korona virusa.

“Za sada znamo… da ova vakcina kod miševa izaziva proizvopdnju antitela, ali je otvoreno još uvek pitanje da li je ta vakcina toksična (za ljude). Druga i treća eksperimentalna faza treba da nam pokažu da li ta antitela zaista štite od korona virusa. Put je dug, a o čekivanja velika”, rekao je Cristophe d’Enfert, naučni direktor Instituta Pasteur.

Nepovjerenje u zdravstvene vlasti

List međutim u istom tematskom bloku o vakcinama donosi i tekst o onome što svi znaju – sve masovnijem otporu prema vakcinama i nepoverenju u zdrastvene vlasti koje tvrde da su one jedini lek protiv korona virusa.

“Ofanziva antivakcinaša već je počela – Protivnici vakcina se organizuju oko teorija zavere”, naslov je teksta u kome se kaže da poruke kruže preko mailova. Kao jednu od tipičnih takvih poruka list navodi sledeću: “Uvek sam znao da će oni završiti tako što će naći načina da pobiju sve stare ljude – ako ništa drugo, a ono da bi pokupili novac od penzija (koji neće morati da isplaćuju)”.

Imunolog dr. Françoise Salvadori kaže da su najradikalniji antivakcinaši krenuli u pojačanu akciju preko društvenih mreža već krajem januara.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Prema prvim procenama 26 odsto Francuza odbiće vakcinaciju čak kada vakcina bude pronađena, ali taj broj treba uzeti sa oprezom. Nedavno su zdravstvene vlasti upozorile da značajno opada broj vakcinisanih stanovnika – i to od početka epidemije korona virusom. Polovinom juna 44 hiljade beba nije dobilo vakcinu protiv difterije, tetatnusa i polio. Čim je ministar zdravlja najavio kupovinu 400 miliona doza vakcina protiv korona virusa – ukoliko se ispostavi da su efikasne – odmah je osvanula peticija protiv toga”, kaže dr. Salvadori za dnevnik Aujourd’hui.

Da očigledne veze između zarade i zaraze izazivaju rastuće poverenje građana govori i vest koju je prenela stanica France Info javnog radioservisa: aplikacija Stop-covid za mobilne telefone čiji je cilj da umreži mobilne telefone i tako omogući praćenje kontakata zaraženih sa nezaraženima – nema uspeha. U Francuskoj, koja ima 70 miliona stanovnika, nju je instaliralo samo dva miliona i 300 vlasnika mobilnih telefona, a potrebno je sedam puta više da bi aplikacija ispunila svoju zdravstvenu svrhu. Građani nemaju poverenja da podaci koji nužno prolaze kroz program Android (čiji je vlasnik prekookeanski privatnik) neće biti eksploatisani za druge svrhe.

Dnevnik Alsace prenosi da su regionalna udruženja na istoku Francuske uputila pisma svojim poslanicima koji ih zastupaju u Parlamentu povodom instaliranja mreže 5G, čije instaliranje počinje ovih dana. Ukazuju da je vlada odlučila dekretom da operateri, da bi instalirali ovu mrežu, nemaju više obavezu da traže saglasnost od komuna i opština, a one od stanovništva. Pored sumnji da su talasi 5G opasni za zdravlje, udruženja naglašavaju i da ovaj sistem troši ogromnu količinu energije, a neprastano se govori o štednji energije i “zelenoj budućnosti”. Kako onda verovati vlastima?

Nedeljnik Actu, namenjen omladini, možda i zbog svih ovih teskobnih tema, okreće pogled ka Marsu i na prvoj strani donosi fotografiju robota za istraživanje Crvene planete sa naslovom: “Gužva na putu ka Marsu: tri istraživačke misije kreću ovog leta”.

Izvor: Al Jazeera