Mohamed Mounir, hrabri novinar koji se suprotstavio tiraniji u Egiptu

Od januara do juna 2020. bio je 21 skup obilježen napadima na slobodu medija (Arhiva)

Piše: Ahmed Ramadan

“Ja sam slobodan i moja sloboda znači da radim ono što smatram ispravnim. Neću dopustiti da me stežete i gušite. U ovim godinama bolja je smrt nego život bez dostojanstva”, rekao je egipatski novinar Mohamed Mounir i napustio ovaj svijet, nakon što je cijeli život proveo u odvažnoj borbi za svoje političke stavove i mišljenja.

Mounir, novinar koji je slobodno pisao i suprotstavljao se svim oblicima nepravde i tiranije, uhapšen je 1981. godine, za vrijeme vladavine tadašnjeg predsjednika Anwara Sadata, zbog svojih stavova i protivljenja, posebno mirovnom sporazumu s Izraelom.

Zatim se suočio s nepravdom i sigurnosnim pritiscima za vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, sve do izbijanja revolucije 25. januara 2011. godine, kada je imao istaknutu ulogu u vođenju demonstracija ispred Sindikata novinara.

U novinarskim krugovima ostao je upamćen po svojim stavovima i pozivima na odbacivanje svih simbola Mubarakovog režima i njegovoj ulozi u slučaju protjerivanja tadašnjeg vođe sindikata Makrama Mohameda Ahmeda iz sjedišta Sindikata novinara.

Usprotivio se i Sisijevom režimu

Borba Mounira nije prestajala, unatoč bolesti i starosti.

Usprotivio se i režimu aktualnog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija, suprotstavio se tiraniji i sudjelovao u demonstracijama organiziranim u znak protivljenja egipatskom ustupanju otoka Tiran i Sanafir Saudijskoj Arabiji.

Također je izrazio protivljenje napadima i maltretiranju bivšeg šefa egipatske Središnje revizorske agencije (CAO), savjetnika Hishama Geneina.

Također je osudio upade policijskih službenika u sjedište Sindikata novinara 4. maja 2016. godine te mnoga druga kršenja prava protivnika egipatskog režima.

U posljednjim danima života egipatska policija je upala u Mounirov dom, nakon što je gostovao u intervjuu na televizijskom kanalu Al Jazeera Mubasher sredinom juna.

Tom prilikom je govorio o krizi časopisa Rosa el-Youssef, koji je objavio sliku imama i vođe Muslimanske braće Mohammeda Badie, uz uvredljivi komentar.

Mounir je upozorio da to može zapaliti vjerske sukobe u zemlji.

Mounir je uhapšen i odveden u zatvor, gdje se zarazio korona virusom.

Profesionalac s nepokolebljivim stavovima

Zdravstveno stanje mu se pogoršavalo, pa je prebačen u bolnicu zatvora Tora.

Pušten je na slobodu 2. jula, na osnovu odluke Vrhovnog tužilaštva za državnu sigurnost (SSSP), do daljeg postupka u predmetu broj 535 za 2020. godinu.

Mounirovo zdravlje se potom pogoršalo, a u videosnimku koji je išao uživo na njegovoj Facebook stranici pozvao je Sindikat novinara i kolege da ga spase.

Nakon toga je prebačen u bolnicu Al-Agouza, sve dok ga nije preminuo od posljedica zaraze korona virusom.

Novinar Mohamed Mounir rođen je 29. jula 1955. u kvartu Al Agouzah.

Srednju školu je završio u Gizi, a zatim diplomirao na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta na Univerzitetu Ain Shams.

Zatim je radio kao novinar u štampanim medijima i, nakon izvjesnog vremena, postaje jedno od najistaknutijih imena u egipatskoj novinarskoj zajednici.

Postao je poznat po svojim nepokolebljivim stavovima, kojima je nastojao promovirati vrijednosti profesije i braniti slobodu mišljenja, stoga je bio jedan od simbola struje koja se zalagala za nezavisnost u Sindikatu novinara.

Umro braneći slobodu novinara

“Mohameda Mounir sam poznavao godina. Bio je na čelu novinarske skupine koja je branila njihova prava. Suprotstavio se režimu Mubaraka i usprotivio se zakonu broj 96 o regulaciji medija. Nastavio je borbu do januarske revolucije, ali i nakon toga. Zaslužuje titulu neslužbenog ‘predsjednika novinarskog sindikata’, jer je služio interesima kolega iz novinarske zajednice i bio je prijatelj svima”, rekao je kolumnista Ahmad Atwan.

Atwan je u razgovoru za Al Jazeeru dodao da je radio s Mounirom na portalu Youm7, sve dok se nije dogodio vojni puč.

Nakon njegovog odlaska sa tog radnog mjesta, Mounir je tu nastavio raditi još godinu dana.

U to vrijeme je bio izložen mobingu, a zatim je i otpušten sa posla, ostavljen bez mogućnosti da zarađuje za život, jer se otvoreno protivio vojnom udaru.

Naglasio je da su iza protivljenja vojnom udaru stajali Mounirova borbenost i njegov patriotizam, što je za pohvalu.

Samo da je priznao Sisijev režim bio bi prihvaćen i ne bi se suočio s problemima, kazao je kolumnista.

Atwan je objasnio da je Mounir umro braneći slobodu novinara, a na njegovom profilu na Facebooku i dalje se nalazi poziv da se oslobodi kolega novinar Adel Sabri, glavni urednik portala Masr Al-Arabia, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Mučenik borbe za slobodu

“Nakon smrti Mohameda Mounira možda nećemo pronaći drugu osobu poput njega koja će osvjetljavati put zajednici novinara da žive i umiru za slobodu govora u borbi protiv nepravednog vladara”, dodao je.

S druge strane, kolumnista Abu al-Maati al-Sindoubi kaže: “Novinarstvo je u Egiptu izgubilo čovjeka koji se nikada nije ustručavao braniti slobodu medija. Vjerovao je da pisana ili izgovorena riječ može utjecati na pokretanje revolucije i radikalnih promjena u Egiptu.”

Istakao je da je Mounir “sanjao o slobodnom i demokratskom društvu”, rekavši da “aktualni režim u Egiptu nije dozvolio [Mouniru] da ostvari svoj san, štaviše, nisu mu dozvolili da živi”.

Smatra da je ovaj novinar mučenik u borbi za slobodu štampe u Egiptu, ističući da njegova iznenadna smrt šalje poruku koja glasi: “Kao novinar, imam mnogo kolega u zatvorima koji mogu umrijeti baš kao što sam i ja umro, pa ih ne napuštajte.”

Sindoubi je naglasio za Al Jazeeru da je ovo apel za spas na desetke novinara zatočenih u egipatskim zatvorima, koji nisu počinili nikakav zločin.

Mahmoud Kamel, član Sindikata novinara, objavio na svojoj Facebook stranici, govoreći o Mounirovoj borbi: “Sjećam se scene kada je Mohamed Mounir 28. januara 2011. godine jedini izašao iz sindikata. Sjećam se njegove hrabrosti na kojoj sam mu zavidio, dok smo svi mi u zgradi Sindikata bili poput zatočenika.”

Tuga na društvenim mrežama

“Mounir je izašao sam, a mi smo ostali kao zarobljenici u Sindikatu. I sada on odlazi sam, ostavljajući nas zarobljenima unutar iste te zgrade, čiji je zatvorenik i sam bio… Njegova navika je bila da nastupa samostalno, bez ikakvih kalkulacija ili strahova”, dodao je.

Na kraju je rekao, žaleći za Mounirom: “Umro si odvažno, kako si i živio. Proveo si život u borbi za kolege novinare, a napustio si nas na način koji nosi poruku svima nama da glas razuma nije uvijek od koristi.”

Nakon što je objavljena vijest o smrti novinara Mohameda Mounira, zavladala je tuga na društvenim mrežama.

Upečatljivo je bilo jednoglasno isticanje njegove  borbenosti i hrabrosti.

Svi su ga oplakivali, bilo da su protivnici egipatskog režima ili njegove pristalice.

Među korisnicima društvenih mreža nije bilo podjela kada je u pitanju novinar Mounir, za razliku od ranijih situacija kada su umirale neke druge javne ličnosti.

Izvor: Al Jazeera