Hisham al-Hashimi: Zatvaran u vrijeme Saddama i ubijen prigušivačem

Al-Hashimi je uspio razmontirati strukturu ISIL-a i otkriti informacije o najznačajnijim vođama te organizacije (Al Jazeera)

Piše: Mustafa al-Masoudi

Nekoliko sati prije nego što je ubijen, sigurnosni stručnjak i politički istraživač Hisham al-Hashimi gostovao je u intervjuu na lokalnoj televizijskoj stanici, kritizirajući takozvane “ćelije Katyusha”, koje ispaljuju rakete i napadaju diplomatske misije u Iraku, prije svega zgradu američke ambasade u centralnom dijelu Bagdada.

Al-Hashimi je završio televizijski razgovor i vratio se kući u Zayounu, elitni dio grada u istočnom Bagdadu. Tu sa ga dočekala nepoznata naoružana lica na motorima, a onda pucali u njega iz pištolja s prigušivačem čim je stigao pred kuću.

Dinamičan život

Al-Hashimi je bio uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu za vrijeme režima pokojnog predsjednika Sadama Huseina, pod optužbom da pripada opozicijskoj organizaciji, sve dok nije pušten iz zatvora 2002, godinu dana prije američke invazije na Irak.

Oni bliski Al-Hashimiju kažu da je bio enigma, čak i za najbliže osobe. Znao je nešto izjaviti, a potom to poreći za nekoliko dana, ili govoriti o političkim i drugim temama iznoseći kontradiktorne informacije.

Imao je jake veze s političarima, aktivistima i vođama oružanih skupina. Bio je izvrstan strateški i sigurnosni analitičar, koji je prezentirao sigurnosne studije i analize za iračke sigurnosne i obavještajne institucije i centre za strateška istraživanja, posebno u pogledu oružanih skupina i organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Al-Hashimi je uspio razmontirati strukturu ISIL-a i otkriti informacije o najznačajnijim vođama te organizacije, posebno onima koji su bili zatvoreni u zatvoru Bucca, kao što su bivši vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi, Samir al-Khlifawi, poznat kao “Haji Bakr”, strateg ove organizacije, Abu Abdulrahman al-Bilawi, jedan od najznačajnijih osnivača organizacije, zatim Abu Muhannad Al-Suwaydawi, jedan od najradikalnijih vođa i jedan od osnivača organizacije. Tu su još i Abu Ahmad al-Alwani, najvažniji sigurnosni vođa ISIL-a, Abu Muslim Al-Turkmani, istaknuti pomoćnik Al-Bagdadija, Ismail al-Eithawi poznat po nadimku Abu Zayd al-Iraqi, Abu Yahya al-Iraqi, Al-Bagdadijev pomoćnik i Abdul Nasser Qardash, zamjenik Al-Bagdadija.

Zbog iscrpnih informacija o ličnostima i imenima vođa koji su činili nukleus ISIL-a, Al-Hashimi se smatra prvim koji je razotkrio rukovodstvo ove organizacije u Iraku i u Siriji, iznoseći imena i informacije o vođama organizacije i načinu njihovog funkcioniranja.

Al-Hashimi je iza sebe ostavio brojna pisana djela, među kojima su “Svijet Daisha”, “Kratki prikaz historije Al-Kaide u Iraku” i “ISIL iznutra”. Također je napisao i više od 500 članaka i istraživačkih radova objavljenih u iračkim, arapskim i stranim novinama i časopisima. Sve ove knjige govore o ekstremističkim skupinama i njihovim tajnim svjetovima.

Veliko iskustvo

Al-Hashimi se posebno istakao u godinama borbe iračkih sigurnosnih snaga i frakcija Narodne mobilizacije protiv ISIL-ovih operativaca u Iraku. U to vrijeme počinje obavljati različite dužnosti, među kojima su i pozicija direktora Nacionalnog sigurnosnog i antiterorističkog programa u Centru AKAD za strateške studije i istraživanja.

Također je bio i sigurnosni savjetnik iračkog Opservatorija za slobodu medija, savjetnik iračkog Opservatorija za ljudska prava u periodu između 2016. i 2018. godine. Bio je član Naučnog vijeća konferencije o borbi protiv terorizma u Bagdadu, predavač na predmetu antiterorizam na sigurnosnim akademijama i gostujući istraživač Centra za strateške studije Al-Nahrain. Sarađivao je na istraživanjima s Carnegie centrom (Carnegie Middle East Center) i Institutom Chatham House, a također je radio kao istraživač saradnik s kriznom skupinom. Bio je glavni izvor za izvještaje međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, poput Human Rights Watcha.

Al-Hashimi se nedavno pojavio na fotografiji tokom sastanka rukovodstva proiranskih Jedinica narodne mobilizacije. Sjedio je u blizini Abu Mahdija al-Muhandisa, zamjenika šefa Narodne mobilizacije koji je ubijen u američkom zračnom napadu zajedno sa Qassemom Soleimanijem, komandantom elitne iranske jedinice ”Quds” na putu nedaleko od aerodroma u Bagdadu ranije ove godine.

Al-Hashimi je stekao veliku popularnost na društvenim mrežama nakon borbi iračkih snaga sigurnosti s pripadnicima ISIL-a. Često se pojavljivao kao gost u televizijskim emisijama u svojstvu stručnjaka za sigurnosna pitanja i poznavaoca oružanih skupina. Al-Hashimi je u to vrijeme prezentirao detaljne opise područja pod kontrolom ISIL-a i iznosio informacije koje se odnose na vođe ove organizacije, njihove početke, operacije, imena i nadimke unutar grupe.

Nakon što je Irak proglasio pobjedu protiv ISIL-a, Al-Hashimi je postao poznat po svojim iscrpnim informacijama o oružanim šiitskim frakcijama.

Nekoliko dana prije atentata, Al-Hashimi je objavio detaljno istraživanje o organizacijskoj strukturi Narodne mobilizacije, broju frakcija i oružanih brigada unutar nje. Dotakao se i pitanja zajedničkih tačaka između takozvanih frakcija otpora i dobrovoljaca koji su formirali Narodnu mobilizaciju nakon borbi koje su vodili u sastavu glavnih frakcija u Iraku, te motive jedinica vjerskih organizacija da se odvoje od Narodne mobilizacije i pridruže Ministarstvu odbrane, čemu su se suprotstavile neke šiitske frakcije i njihova politička krila.

Izvor: Al Jazeera