Zakonu i pravdi upitna predsjednička fotelja; Trump koristi Poljsku u kampanji

Trenutna kriza u euroatlantskim odnosima može i da košta Poljsku, piše autorica (EPA)

Do izbora u Poljskoj je preostalo još nekoliko dana. I dok se ostalih 10 kandidata uveliko promovišu širom Poljske, Andrzej Duda je uz veliku pratnju medija otišao, kao prvi strani državni zvaničnik koji posjećuje Belu kuću, po podršku Donalda Trumpa.

Poseta od koje su mnogi očekivali potvrdu relokacije 2.000 vojnika američkih oružanih snaga i 30 aviona F-16 (koji se trenutno nalaze u Nemačkoj), a osim toga i potpisivanje memoranduma o kreditiranju atomske elektrane u Poljskoj, koja bi se finansirala američkim novcem, nije donela očekivane rezultate.

Andrzej Duda vratio se u domovinu uz Trampove zagrljaje i konstatacije odličnih odnosa, što ipak nije od pomoći u kampanji koju Duda počinje da gubi od gradonačelnika Varšave, Rafala Trzaskowskog, ali i nanosi štetu Poljskoj i njenim interesima sa evropskim partnerima.

Na štetu euroantlantskih odnosa

Nesumnjivo je da položaj Poljske nikad u historiji nije bio zavidan, pa se to promenilo u trenutku učlanjenja ove zemlje u NATO, te Evropsku uniju.

Trenutna kriza u euroatlantskim odnosima može i da košta Poljsku čija je nacionalistička vlada stavila sve na kartu zarad američkog predsednika, kog na jesen takođe čekaju izbori, a koji je (nakon otkazanog samita G7, uzdržanosti Angele Merkel oko potencijalne posete Washingtonu, vrlo loših rezultata upravljanja tokom pandemije, protesta #blacklivesmatter), iskoristio posetu poljskog predsednika u dve svrhe: da pošalje Merkel poruku da nije Nemačka jedini važan partner SAD-a u regiji, te da se konačno pokaže u pozitivnom svetlu američkoj javnosti i to u društvu sa evropskim zvaničnikom, koji Trumpa suštinski ceni, što je Duda više puta ponovio tokom sastanka.

Obe operacije su Trumpu uspele, no uspehom definitivno ne može da se pohvali Andrzej Duda, koji se kući usred žestoke kampanije vraća praznih ruku, a Poljska poput dijaloga Kosova i Srbije postaje deo američke kampanije sa svim konsekvencama.

Poljski predsednik, umesto da iskoristi partnerstvo sa SAD-om u interesu svoje zemlje, samo je dodatno izolovao i sklonio u još veću perfieriju međunarodnih odnosa. Izgleda da je Poljska postala predizborno meso za Donalda Trumpa, koji se aktivirao takođe i na Balkanu, u dijalog Kosova i Srbije kako bi sebi osigurao uspeh u kampaniji.

Kod kuće još teže

Iako Zakon i Pravda u svojim rukama drže državnu televiziju, koja se u međuvremenu promenila u glasilo propagande na nivou koji poznajemo iz Srbije, Andrzej Duda sve slabije se kotira na domaćem terenu, te što su bliži izbori, gubi poene na račun gradonačelnika Varšave, Rafala Trzaskowskog.

Prema poslednjim istraživanjima IPSOS-a, Duda može da računa na 40 posto glasova, dok bi Trzaskowki mogao da osvoji 37 posto. Treći na listi je Szymon Holownia, popularni novinar, koji može da računa na 10 posto glasova celokupnog elektorata.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Iako Poljska kotira sve slabije u međunarodnim sondažama demokratskih sloboda, još uvek ima demokratske izbore, a kako je tradicija pokazala već više puta, predsedničke izbore lako je izgubiti. Čak i kandidati sa najvećim stepenom podrške u sondažama, znaju da izgube zbog sitnih grešaka potkraj kampanje.

Talasi kritike

Tako je i dobio izbore Andrzej Duda 2015. godine, kad se njegov suparnik, tadašnji predsednik Bronislaw Komorowski nekoliko puta negativno izrazio o poljskim migrantima, koji napuštaju otadžbinu radi potražnje posla van zemlje. Talasi kritike uticali su na njegov elektorat, koji se u Poljskoj godinama ne menja.

U većini, dosta je tradicionalan, konzervativan i izuzetno osetljiv na aroganciju političara.

Hoće li ove godine Andrzej Duda biti kažnjen? Pitanje je to njegovih daljih odluka. Sigurno da vredi računica u kojoj se u Poljskoj kreiraju neprijatelji od LGBT zajednice, koju je PiS koristio uveliko tokom kampanje, i koja nije bila uspešna. Za mnoge ljude, koji su tokom pandemije izgubili posao, novac, zdravlje ili drage ljude, to nije tema za trošenje previše energije. A pošto je kampanja postala čak i neukusna, puna mržnje i prezira, predsednik je počeo da gubi poene.

U ovom trenutku razne agencije imaju različite procene kad je u pitanju drugi krug izbora. IPSOS tvrdi da bi u drugom krugu izbore dobio Trzaskowski sa 47 posto glasova, dok bi Andrzej Duda mogao da računa na 43 posto glasova. S druge strane, agencija Kantar tvrdi da bi obojica kandidata u drugom krugu dobila po 48 posto glasova.

Izvor: Al Jazeera