Kako je bh. građanima ljetovanje u Hrvatskoj postalo misaona imenica

Bh. građanima koji su već isplanirali svoje godišnje odmore odluka Hrvatske o novom režimu prelaska granice poremetila je planove (Al Jazeera)

Odluka hrvatskih vlasti o novom režimu prelaska granice prema kojoj osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije ne mogu ući u Hrvatsku bez obavezne dvosedmične izolacije poremetila je planove mnogima koji su već isplanirali svoje godišnje odmore, a turističke agencije i hotelijere dovela u nezavidan položaj.

Iz turističkih agencija u Bosni i Hercegovini, koje su u svojoj ponudi imale aranžmane za ljetovanje na jadranskoj obali, kažu da su zatečeni ovom odlukom iz susjedstva.

“Mislim da je odluka Hrvatske da građani Bosne i Hercegovine ne mogu ući na njenu teritoriju bez obavezne 14-dnevne samoizolacije – katastrofalna. Ne razumijemo taj potez, jer ne mislimo da epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini opravdava tu odluku. Nismo očekivali takvu odluku i sada moramo smisliti šta ćemo i kako dalje, naročito zbog toga što je prodaja aranžmana u Hrvatskoj išla dobro posljednjih desetak dana”, kaže Muamer Lutvić, direktor agencije Centrotours, u razgovoru za Al Jazeeru.

Nezavidna situacija

Aida Terzić, direktorica agecnije Relax Tours koja je u ponudu uvrstila brojne aranžmane na jadranskoj obali, kaže da je situacija u kojoj su se našli nezavidna i krajnje neizvjesna.

“Mi smo se našli u situaciji da imamo goste koji su sve platili i koji doslovno sutra ili ovog vikenda trebaju ići u Hrvatsku. Ne znam još uvijek kako će se situacija dalje odvijati, ruke su nam naprosto svezane. Moramo provjeriti hoće li hoteli iz Hrvatske vraćati novac jer novac koji su građani uplatili fizički nije kod nas. Očekujemo da će taj novac vratiti ili da će eventualno odgoditi aranžman za neki drugi period, ali to je sve na dugom štapu”, kaže Terzić.

Agenciji ARD Travel, koja je imala mnogo ponuda ranog bookinga u brojnim gradovima na hrvatskoj obali, telefoni ne prestaju zvoniti.

“Ogromne probleme imamo. Imali smo rezervacije prema kojima su gosti od sutra trebali boraviti u Dubrovniku i na Makarskoj rivijeri, a odluka o obaveznoj izolaciji je donesena danas. Onima koji su uplatili aranžman, a ne mogu mogli pomjeriti rezervaciju, vraćat ćemo novac – ostale ćemo prebaciti na neke kasnije termine, naravno u nadi da će susjedi povući ovu sramotnu odluku”, kaže Sabina Alić iz ARD Travela.

Lutvić ističe da će najviše štete od ove odluke imati hrvatski turizam i hrvatsko hotelijerstvo.

“Neće biti tolika šteta za nas”, ističe.

Šansa za domaći turizam

Aida Prolaz iz Centrotransa kaže da se mnogo bh. građana sada opredjeljuje za Neum.

“Veoma je dobra potražnja za Neum što se tiče aranžmana”, kaže.

Da stanovnicima Bosne i Hercegovine preostaje opredjeljenje za bh. turizam smatra i Aida Terzić.

“Evo, naprimjer, Pino Nature Hotel je prebukiran, ljudi se sve više okreću domaćem turizmu. Uostalom, nekome ko je planirao godišnji i želi ga negdje iskoristiti ne preostaje mnogo opcija”, objašnjava.

Odluka Hrvatske o novom režimu prelaska granice na snagu stupa od ponoći i odnosi se samo na osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Odluka se ne odnosi na osobe koje tranzitiraju kroz Hrvatsku, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite na press konferenciji u Zagrebu.

Još uvijek nije poznato može li se samoizolacija izbjeći uz negativan PCR test urađen u realnom vremenu, kao što je naprimjer slučaj sa prelaskom na teritoriju Crne Gore.

Do tada, građanima Bosne i Hercegovine opcije za ljetovanje su Neum ili Turska koja aktivno promoviše “siguran turizam”.

Izvor: Al Jazeera