Hrvatska će ostati bez 2,6 miliona noćenja iz susjednih zemlja

Hrvatski turizam, koji čini oko 20 posto BDP-a, pogođen je korona krizom (EPA)
Hrvatski turizam, koji čini oko 20 posto BDP-a, pogođen je korona krizom (EPA)

Odluka hrvatskih vlasti da građani iz istočnog susjedstva moraju u 14-dnevnu izolaciju nakon ulaska u tu zemlju, hrvatski turizam će ostaviti bez najmanje 2,6 miliona noćenja, koliko su turisti iz tih zemlja ostvarili u Hrvatskoj prošle godine, od ukupno 84 miliona turističkih noćenja, prema podacima tamošnjeg Zavoda za statistiku.

Najviše noćenja u 2019. godini u Hrvatskoj, gledajući zemlje regije, ostvarili su gosti iz Bosne i Hercegovine sa 1,8 miliona noćenja te gosti iz Srbije sa više od 630.000 noćenja. Slijedi Sjeverna Makedonija sa 133.000 te Kosovo sa 39.000 noćenja. 

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, ujedno i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite, potvrdio je u srijedu da od ponoći u Hrvatskoj stupa na snagu odluka o novom režimu prelaska granice, prema kojoj će, zbog porasta novozaraženih od korona virusa, osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku morati ići u 14-dnevnu samoizolaciju. 

“Utvrđuje se poseban režim ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatsku. Obveza izolacije ne primjenjuje se na putnike koji tranzitiraju kroz Hrvatsku”, kazao je Božinović. 

Na udaru i turizam i agencije

Takva odluka neće pogoditi samo turizam, koji čini oko 20 posto hrvatskog BDP-a, već su u problemu i turističke agencije zemalja sa “crne liste”.

Premda turističkim agencijama iz Srbije Hrvatska nije među top destinacijama, prije svega zbog visokih cijena na hrvatskoj obali, i te malobrojne agencije koje su imale aranžmane prema Hrvatskoj sada su pogođene novom odlukom hrvatskih vlasti.

“Za naše klijente smo zakupili celo ostrvo Obonjan kod Šibenika, ali sada nas je ova odluka iznenadila”, rekao je za Al Jazeeru Srđan Stojanović iz beogradske turističke agencija Rapsodi, koja je fokusirana uglavnom na mlade turiste iz Srbije kojima nude atraktivna mjesta u susjednoj Hrvatskoj.

“Računali smo da će naši gosti biti izolovani, bez kontakta sa spoljašnjim svetom, sigurni od korona virusa […]. Oni su trebali doći našim autobusom, zatim charter brodom do ostrva na kojem nema meštana i tu uživati na tom prelepom mestu”, rekao je Stojanović, dodajući da u ovom trenutku u agenciji pokušavaju pronaći najbolji odgovor za novonastalu situaciju.

Kapacitet otoka Obonjan je oko 700 turista, koje su iz agencije Rapsodi trebali dovesti u augustu. Agencija je već uložila novac u kampanju, a krenula su i interesovanja klijenata.

Stojanović kaže da je borba u turizmu velika i da ne zna na šta će sve da izađe. Boji se da bi Grčka također mogla zatvoriti granicu za turiste iz Srbije zbog povećanja broja zaraženih od korona virusa.

Svjetska turistička organizacija procjenjuje da će zbog pandemije novog korona virusa obim međunarodnog turizma ove godine pasti i do 80 posto u odnosu na 2019. te da će uslijed toga pod upitnikom biti najmanje 100 miliona radnih mjesta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO