Zašto je komercijalno PCR testiranje znatno skuplje u BiH nego u Srbiji?

Cijena komercijalnog PCR testa u BiH u prosjeku košta 100 eura (EPA)

Odluka Vlade Crne Gore kojom su se i bh. građani našli na listi zemalja koji u ovu zemlju mogu ući isključivo uz negativan PCR test akreditovane bh. laboratorije star najviše 48 sati mnogima je poremetila planove putovanja. 

Bh. građani komercijalne PCR test mogu uraditi u verificiranim laboratorijama u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli i Zenici, a cijena testiranja u prosjeku košta 100 eura (200 konvertibilnih maraka). Tako će, naprimjer, četveročlanu porodicu iz BiH koja je planirala otići u Crnu Goru prelazak granice koštati oko 400 eura (800 konvertibilnih maraka).

Za PCR testiranje u iste svrhe građani Srbije, koju također ne mogu prijeći teritorij Crne Gore bez negativnog PCR testa urađenog u realnom vremenu, izdvojit će skoro pa duplo manje novca.

Naime, PCR testiranje na lični zahtjev građana kojima je potreban rezultat PCR testa da bi izašli iz Srbije, košta od 51 do 69 eura (6.000 do 8.200 dinara).

O formiranju cijena testiranja

Pojašnjavajući način na koji su formirane cijene PCR testiranja u javnozdravstvenim institucijama u BiH, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli su da je cijenu PCR testiranja na SARS-CoV-2 u iznosu od 215 konvertibilnih maraka utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

“Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je ovu cijenu utvrdio sukladno svojim ovlastima iz članka 104. Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i propisanoj metodologiji. Cijena se odnosi isključivo na komercijalno testiranje, odnosno testiranje na zahtjev građana, dok se testiranja koje se obavljaju svakodnevno na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja”, kazala je Maja Kojović, glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Naglasila je kako prilikom pružanja usluga testiranja u komercijalne svrhe (na zahtjev građana), verificirane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koja im je nabavljena iz sredstava budžeta na svim nivoima, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava.

Skupo preko granice

“Svugdje u BiH je cijena komercijalnog PCR testa oko sto eura (200 konvertibilnih maraka). Cijena je formirana na osnovu cijena samih testova, ali i kompletne prateće opreme koja ide uz njih. Cijenu smo formirali na osnovu toga”, rekla je Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS-a.

U trenutku objave ovog teksta odgovor na pitanje o nabavnoj cijeni PCR testova koji se koriste u komercijalne svrhe, a na osnovu koje je formirana cijena testiranja, nismo dobili.

Dok epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini ne bude povoljnija, bh. građane bi svaki prelazak preko granice mogao skupo koštati. 

Izvor: Al Jazeera