Vaučeri i druge mjere: Kako spasiti regionalni turizam

Sektor turizma najznačajnija je grana crnogorske ekonomije koja direktno i indirektno čini oko 24 odsto BDP-a (EPA)

Veliku pažnju stanovnika regije privukli su navodi kako će određene države pomagati svoje državljane vaučerima za putovanja kako bi se i turistički sektor oporavio, ali i stanovnici uspjeli odmoriti nakon napetosti zbog pandemije korona virusa.

Kontaktirali smo nadležne iz nekoliko država Zapadnog Balkana.

I dok su iz Srbije, Crne Gore, te bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska poslali odgovore za nekoliko dana, više od sedmicu dana nismo dobili nikakav odgovor iz Hrvatske, te drugog bh. entiteta, Federacije BiH.

U Srbiji ukazuju na praksu izdavanja vaučera posebnim kategorijama stanovništva od 2015. godine, u Republici Srpskoj ih najavljuju za ovu godinu u sličnom iznosu, dok Crna Gora najavljuje razne mjere pomoći turističkom sektoru.

Ilustracije radi, nedavno je Slovenija objavila kako će svaki punoljetni građanin dobiti po jedan vaučer od 200 eura koji može iskoristiti u lokalnim agencijama.

Srbija: Određene kategorije građana

Renata Pindžo, pomoćnica ministra za turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, istakla je kako Vlada te države šest godina zaredom izdvaja novac za program vaučera za odmor u Srbiji. Kako je na internet stranici ministarstva objavljeno, vaučeri su u vrijednosti od 5.000 dinara (gotovo 43 eura).

“Prvih 160.000 vaučera ove godine podeljeno je do kraja februara. Zbog teške situacije u turizmu koja je uzrokovana pandemijom korona virusom, a u nameri da se dodatno stimuliše domaći turizam, Vlada Republike Srbije odobrila je sredstva za novih 400.000 vaučera, što je ukupno 2,8 milijarde dinara (23,87 miliona eura) u 2020. godini”, navodi Pindžo za Al Jazeeru.

Kako dalje objašnjava, pravo na ove vaučere imaju: penzioneri, nezaposlena lica, poljoprivrednici, studenti, zaposleni čija zarada ne prelazi 70.000 dinara (597 eura), korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mjesečno, kao i korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu.

“Zaključno sa 1. junom, za vaučere se, pored 160.000 pomenutih, prijavilo dodatnih 58.985 građana. Za preostalu količinu vaučera, potencijalni korisnici se mogu prijaviti do 15. oktobra, a iskoristiti ih do 20. novembra”.

“Ove godine, za šemu dodele vaučera zaključno sa 1. junom, dobrovoljno se prijavilo 1.772 ugostitelja iz više od 90 destinacija u Republici Srbiji. S obzirom na to da su sada i ugostitelji iz Beograda i Novog Sada u mogućnosti da se prijave, očekujemo značajno povećanje broja ugostitelja i ugostiteljskih objekata u kojima će građani moći realizovati vaučere”.

Pindžo ukazuje kako je, poređenja radi, 2015. godine, kada je prvi put projekat vaučera realiziran, 14.087 građana podnijelo zahtjev za vaučere, a dobrovoljno su se prijavila 243 ugostitelja.

Na pitanje o šteti koju trpi turizam Srbije zbog korona virusa, naša sagovornica kaže kako je riječ ne samo o statistici smanjenog broja dolazaka stranih i domaćih turista, već i o gubitku koji “trpe svi učesnici u lancu vrednosti u turizmu”: agencije, ugostitelji, vodiči, proizvođači suvenira, dobavljači…

“Tu je i uticaj turizma na saobraćaj, trgovinu, poljoprivredu i druge delatnosti. Upravo zbog toga je veoma teško u ovom trenutku dati precizne podatke o visini štete [u Srbiji], ali prema nekim procenama ona se kreće i do milijarde evra. Sa druge strane, zbog odličnih rezultata koji su ostvareni u prva dva meseca u ovoj godini, Srbija nije zabeležila značajniji pad dolazaka turista u prvom kvartalu ove godine u odnosu na period januar – mart prošle godine. Međutim, podaci za april (pad turističkog prometa za oko 98%) govore, na žalost, o razmerima štete koja je pogodila turizam u Republici Srbiji”.

Pindžo ističe kako je trenutno fokus na domaćim gostima koji su i u proteklom periodu činili približno 50 posto turističkog prometa, kao i na turistima iz zemalja regiona.

“Otvaranje granica od 1. juna daje za pravo da se nadamo da će deo turista iz regiona (koji su u proteklim godinama činili 30-35 odsto ukupnog broja stranih turista) do kraja godine posetiti Srbiju i da će na taj način doći u određenoj meri do amortizacije nastale štete. Takođe, od 15. maja krenula je promotivna kampanja za kinesko tržište preko Alibabine platforme Fligi koja predstavalјa dugoročno ulaganje čije ćemo efekte, nadamo se osetiti, već možda krajem ove, a naročito tokom narednih godina”, zaključuje naša sagovornica.

Crna Gora: Ključni privredni sektor

Pandemija bolesti COVID-19 uzrokovala je drastične negativne promjene u gotovo svim privrednim djelatnostima kako u svijetu tako i u Crnoj Gori, govori nam državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

“U takvim vanrednim uslovima, neophodno je imati u vidu činjenicu da je sektor turizma kao izuzetno ‘ranjiva’ djelatnost na nepredvidive okolnosti, pretrpio ogromne gubitke u poslovanju i na strani ponude i na strani potražnje i to na samom početku proglašenja epidemije. Sa druge strane, i nakon postignutih dobrih rezultata u Crnoj Gori u borbi protiv COVID-19, sasvim je jasno da i dalje postoji velika neizvjesnost po pitanju reaktiviranja poslovnih aktivnosti turističkih uposlenika”, kaže Davidović za Al Jazeeru.

“U takvim uslovima privrednog okruženja, Vlada je, posredstvom Nacionalnog koordinacionog tijela preduzela niz mjera u nekoliko etapa koje su stupile na snagu samo par dana nakon proglašenja epidemije u Crnoj Gori, a odnose se na najurgentnije segmente”.

On nastavlja kako su za sektor turizma, “s obzirom na njegove multiplikativne pozitivne efekte na gotovo sve ostale privredne djelatnosti”, pored navedenih mjera, predložene su i izmjene zakonske regulative za mogućnost da turističke agencije izdaju putnicima vaučer za sva putovanja koja su bila zakazana u periodu od 1. marta 2020. godine a koja su otkazana zbog vanrednih okolnosti, i na taj način da zadrže sredstva uplaćena od strane klijenata/putnika.

“Na osnovu vaučera, putnik bi imao pravo na zamjensko putovanje, a ukoliko ne iskaže želju za putovanjem, nakon 31. decembra 2021. godine imaće pravo na povraćaj uplaćenih sredstava. U završnoj fazi pripreme nalazi se i niz mjera koje će omogućiti da se pored zadržavanja postojećih otvaraju i nova radna mjesta, očuva likvidnost i solventnost poslovanja uz smanjenje poreskih obaveza, taksi, doprinosa i drugih dažbina”, ističe naš sagovornik iz crnogorske Vlade.

“Poseban akcenat dat je i podsticajnim mjerama za privlačenje turista kako domaćih, tako i iz regiona i evropskih zemalja, kao i promociji Crne Gore kao prve corona free države koja ima izuzetne potencijale”.

Davidović ukazuje kako je sektor turizma najznačajnija grana crnogorske ekonomije koja direktno i indirektno čini oko 24 posto BDP-a. Dodaje kako je lani ovaj doprinos u procijenjenim prihodima od inostranih i domaćih turista iznosio 1,14 milijardu eura, te kako inostrani turizam čini 96 posto ukupnog prometa.

Kaže kako se po trenutnim procjenama očekuje pad turističkog prometa od oko 40 posto, ali i kako ostaje još nepoznanica jer bi odlaganje eventualnog drugog vala bolesti COVID-19 omogućilo u periodu post sezone kvalitetnije rezultate.

“Kada govorimo o trenutnoj šteti za turizam, koja je nastala usljed epidemije potrebno je realno sagledati situaciju i povući paralelu sa rekordnom prošlom godinom, mada su najave za ovu sezonu bile još i bolje. Početak godine, do prve dekade marta, obilježio je znatan rast i pored nekih nepovoljnih okolnosti, kao što je bio nedostatak snijega u našim zimskim centrima. Ipak prvi kvartal u našem ukupnom prometu učestvuje sa oko pet odsto. Od sredine marta kada je bilo jasno da su zatvorene granice, čime su suštinski ukinuta putovanja, uz druge restriktivne mjere u cilju smanjenja uticaja COVID-a 19, negativan uticaj je ozbiljno počeo da se osjeća jer je ovaj sektor ekonomije bio u potpunosti onemogućen da radi”, objašnjava.

“Drugi kvartal je suštinski izgubljen, a on je prošle godine učestvovao u prihodima sa oko 207 miliona eura. Crna Gora je otvorila svoje granice 1. juna, dok smo 2. juna proglasili kraj epidemije. Turistički promet se polako pokreće, ali na skali neuporedivoj sa junom prošle godine. Ipak, očekujemo da kada se inostrani turisti uvjere da je protok nesmetan, da će i promet zaživjeti možda i brže nego se očekivalo samo prije nekoliko sedmica”.

Davidović kaže kako je druga polovina godine “tradicionalno veoma važna za crnogorski turizam jer se u tom periodu ostvari oko 75 odsto ukupnog prometa”.

“Vjerujemo da će normalizacija koja se očekuje tokom juna doprinijeti da snažnije krene turistički promet od početka jula čime bi se stvorili uslovi da se očekivano smanjenje prometa učini što manjim”.

Republika Srpska: U opticaju 50.000 vaučera

Upravo je realizacija projekta dodjele turističkih vaučera način da se pomogne bržem oporavku turističke privrede i očekivanja su da veliki broj građana iskoristi mogućnost finansijske podrške za provođenje godišnjeg odmora u Republici Srpskoj, kaže za Al Jazeeru entitetska ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić.

“Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima, kojom je predviđeno subvencionisanje korišćenja usluge smještaja u ugostiteljskim objektima na teritoriji Republike Srpske. Cilj donošenja Uredbe je podsticanje razvoja domaćeg turizma i podrška privrednim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva koji su pretrpjeli znatne štete usljed pandemije virusa korona”, navodi se u odgovoru ministrice.

Ona dodaje kako će se turistički vaučeri u vrijednosti od 100 konvertibilnih maraka (50 eura) moći iskoristiti jednom u periodu od 15. juna do 15. novembra 2020. godine za plaćanje usluge smještaja (noćenja sa doručkom) “u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom u smještajnoj jedinici jednog ugostiteljskog objekta za smještaj”.

“Planirano je da bude pušteno u opticaj oko 50.000 vaučera, za koji će moći da se prijavi svaki punoljetni građanin Republike Srpske koji će prethodno ostvariti rezervaciju u jednom od ponuđenih ugostiteljskih objekata za smještaj. Ministarstvo trgovine i turizma objavilo je javni poziv za ugostitelje i turističke agencije koji imaju mogućnost da, prijavom na poziv, ostvare učešće u projektu dodjele vaučera”.

Gašić kaže kako će Ministarstvo sačiniti i evidenciju svih ugostiteljskih objekata gdje je moguće izvršiti rezervaciju smještaja, kao i “evidenciju svih turističkih agencija posredstvom kojih je moguće uplatiti turistički paket aranžman i tako izvršiti rezervaciju”.

“Po objavljivanju evidencija, Ministarstvo će raspisati javni poziv za građane Republike Srpske za podnošenje prijava za dodjelu vaučera. Pored uobičajenih podataka, uz prijavu za vaučer biće potrebno dostaviti potvrdu o rezervaciji smještaja i kopiju lične karte ili pasoša podnosioca prijave”.

U ovom dijelu Bosne i Hercegovine, turizam i ugostiteljstvo su kao privredne grane pretrpjeli znatnu štetu tokom marta i aprila ove godine i evidentno je da je došlo do pada turističkog prometa, ističe ministrica.

“Primjera radi, u martu je ukupan broj noćenja bio manji u odnosu na mart prošle godine za 55 odsto, dok je broj dolazaka u istom periodu bio manji za 65 odsto. Parametri za april ukazuju na još drastičniji pad u turističkom prometu, jer je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, evidentirano 98 odsto manje dolazaka turista, te 96 odsto manje noćenja turista u odnosu na isti period prošle godine”.

Kada se govori o oporavku turizma u regiji, ističe Gašić, preporuka je da oporavak ovog sektora bude usmjeren u pravcu animiranja domaćih turista kako bi ostali u matičnim zemljama i na taj način proveli svoje godišnje odmore.

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju u zemljama regiona, predsjednica i Vlada Republike Srpske pokrenuli su kampanju koja je usmjerena ka domaćim turistima kako bi što veći broj naših građana svoje godišnje odmore proveo u Republici Srpskoj. Upravo je realizacija projekta dodjele turističkih vaučera način da se pomogne bržem oporavku turističke privrede u našoj zemlji”, navodi ministrica Gašić.

Izvor: Al Jazeera