Riječ doktora: Gdje smo u razvoju vakcine za korona virus?

Istraživač u laboratoriji tokom razvoja mRNA tipa vakcine koja je kandidat za vakcinu za korona virus na Tajlandu (Reuters)

Iako države širom svijeta zauzimaju različite pristupe prema korona virusu, sve se slažu u jednom: jedini izlaz iz ove pandemije je razvoj efikasne vakcine.

Kako vakcine funkcionišu?

Vakcine generalno djeluju tako što se ubrizgavaju dijelovi patogena u ljudsko tijelo; ove dijelove nazivaju antigeni jer ih tijelo prepoznaje kao strane. Antigeni su obično mrtve ili oslabljene verzije same bakterije ili virusa, koji potom stimulišu reakciju imuniteta.

Antigeni nisu dovoljni da biste se od njih razboljeli, ali su dovoljni da tijelo prepozna patogen kao strani i počne proizvoditi ćelije imuniteta koje ga mogu uništiti.

Kada ove ćelije unište mrtvi ili oslabljeni patogen, neke od njih služe kao memorijske ćelije ili proteini koji, ako se susretnu sa pravom verzijom bolesti, pružaju mnogo brži odgovor imuniteta, uništavajući patogen prije nego vam bude loše zbog njega.

Razvijanje vakcine za COVID-19

Za razvoj vakcine inače su potrebne godine. One prolaze kroz rigorozne procedure testiranja i obimne pokuse.

Ali svijetu je očajnički potrebna vakcina za korona virus i više od 100 država je sada uključeno u ubrzana istraživanja i klinička ispitivanja u utrci da se proizvede efikasna vakcina.

Amerika i Evropa

Sredinom marta, prvo kliničko ispitivanja vakcine na ljudima koja štiti od novog korona virusa započeto je u SAD-u. Finansira ga Nacionalni institut zdravlja i dešava se u Seattleu.

U ovom ispitivanju će učestvovati 45 volontera kojima će se ubrizgati stabilni dio genetičkog materijala od virusa SARS-CoV-2 (korona virusa) u različitim dozama, i njihovo će stanje biti pomno praćeno tokom narednih mjeseci. Ovo je ispitivanje preskočilo ono što je inače ključni dio razvoja vakcine: testiranja na životinjama. Ali naučnici su napravili ovu vakcinu na osnovu prethodnog znanja o korona virusima, kao što s oni koji uzrokuju SARS i MERS.

U aprilu je započeto prvo evropsko ispitivanje potencijalne vakcine za korona virus na ljudima. Vakcinu je za manje od tri mjeseca razvio tim na Univerzitetu Oxford. Više od 1000 ljudi će učestvovati, polovina će primiti vakcinu za SARS-CoV-2, a polovina vakcinu za meningitis. Samo će istraživački tim znati ko je primio koju vakcinu.

Ponovo je dio genetičkog koda virusa upotrijebljen a ne cijeli virus, i učesnicima će biti date različite doze i više od jedne vakcine; bit će praćeni zbog nuspojava, i još važnije, imuniteta.

Farmaceutske kompanije

Također u aprilu, farmaceutski giganti Sanofi i GSK udružili su snage da razviju vakcinu, nešto što su opisali kao „besprimjerno“.

Sanofi će dati svoj S-protein COVID-19 antigen, za koji kažu da se podudara genetski sa proteinom pronađenom u virusu SARS-CoV-2. GSK će pružiti svoju tehnologiju „hemijskih dodataka“. Hemijski dodaci su posebno važni u vakcinama jer oni ubrzavaju, produžuju ili poboljšavaju odgovor imuniteta osobe kada joj se ubrizga vakcina.

U ovom slučaju, Sanofi ima genetski materijal od korona virusa koji će činiti osnovu njihove vakcine, a GSK ima način da taj geentski materijal učini efikasnijim, što je ključno u globalnoj pandemiji.

Kombinacija antigena zasnovanih na proteinima i hemijskih dodataka česta je u vakcinama. Klinička ispitivanja su već započeta i cilj im je da imaju efikasnu vakcinu dostupnu do sredine 2021.

One nisu jedine farmaceutske kompanije koje učestvuju u utrci. Pfizer sarađuje sa njemačkom kompanijom BioNTech, da iskoristi genetički materijal od virusa SARS-CoV-2 i razvije vakcinu. Klinička ispitivanja se vrše u Njemačkoj, a nadaju se da će se u bdućnosti proširiti na SAD.

Azija-Pacifik

April je također mjesec u kojem je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila testiranja na životinjama u Australiji vakcine koju je razvio Univerziteu Oxford.

Australijska naučna i industrijska istraživačka organizacija (CSIRO) kaže da će njihovi testovi biti prvi sveobuhvatni predklinički testovi vakcine koja koristi životinjski model. Oni koriste lasice, jedne od rijetkih životinja za koje se zna da se razbolijevaju od ovog virusa na sličan način kao ljudi.

Kina je također u utrci za razvoj efikasne vakcine. Kineska kompanija CanSino Biologics, se oslanja na svoje ranije znanje o virusnim proteinima i vakcinama da bi razvila oni što naziva Ad5-nCoV. Ovo je bezopasan protein koji će nositi bodlju koja pripada korona virusu u ćelije i izazvati reakciju imuniteta, što će značiti da će se razviti imune ćelije koje će se boriti protiv virusa SARS-CoV-2 virus.

Sada prelaze na testiranja na ljudima nakon što su ostvarili uspjeh na životinjama. Ovime prednjače u odnosu na ostale učesnike. U Kini postoji niz drugih kompanija i organizacija koje također razvijaju svoje vakcine.

Još najmanje godinu dana

Iako je podrška koju za razvoj ove vakcine dobijaju od WHO-a bez presedana, važno je znati da većina stručnjaka vjeruje da će tek sredinom 2021. biti dostupna vakcina, oko 12-18 mjeseci nakon što se prvi put pojavio ovaj virus poznat kao SARS-CoV-2.

Ovo se možda čini dalekim, ali bi bilo mnogo brže nego što je ijedna vakcina razvijena ranije. Međutim, još nema garancije da će djelovati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nedavna studija jedne kalifornijske kompanije za biotehnološka istraživanja pokazala je da je kod osoba s nultom krvnom grupom vjerovatnost rizika od zaraze korona virusom osam do 19 posto manja. Takvi se rezultati poklapaju s nekim drugim istraživanjima o toj temi. Naime, naučnici širom svijeta intenzivno rade kako bi što prije došli do učinkovitih lijekova, ali […]

Published On 11 Jun 2020
Više iz rubrike TEME
POPULARNO