Francuski mediji: Zemlja podijeljena na crvenu i zelenu zonu

Prema posljednjim podacima, u Francuskoj je dosad preminulo približno 26.000 zaraženih korona virusom (EPA)
Prema posljednjim podacima, u Francuskoj je dosad preminulo približno 26.000 zaraženih korona virusom (EPA)

Francuski premijer Eduar Filip potvrdio je u četvrtak da će od 11. maja početi postepeni izlazak zemlje iz vanrednog zdravstvenog stanja. To je cele protekle nedelje bila glavna tema u svim medijima.

Prema poslednjim podacima, u Francuskoj je do sada preminulo približno 26.000 zaraženih novim korona virusom. U bolnicama je još više od 23.000 zaraženih, od čega njih otprilike 3.000 u teškom stanju na odelenju za reanimaciju.

Dnevni list Mond prenosi izjavu ministra zdravlja Olivijea Verana da je Francuska spremna da nedeljno testira 700.000 građana za koje postoji sumnja da su zaraženi, ili zato što imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima. Rekao je da će ti testovi biti besplatni, jer će troškove pokrivati zdravstveno osiguranje.

“Dok budete čekali rezultate testa, vaš lekar će od vas zatražiti da ostanete kod kuće, u izolaciji. U slučaju da je rezultat testa pozitivan lekar će upozoriti zdravstveno osiguranje kako bi se istražilo kojim je licima testirani pacijent mogao da prenese zarazu. Vaša izolacija, ako ste bolesni, trajaće dva dana posle nestanka simptoma; dakle, u proseku od osam do deset dana”, poručio je građanima francuski ministar zdravlja.

Zeleno-crvena mapa

Mond obajvljuje zeleno-crvenu mapu Francuske, na kojoj se vidi da je zemlja podeljena na dva kompaktna dela. Crvena zona – koja je samo donekle spremna za izlazak iz vanrednog stanja – obuhvata parisku oblast i istok zemlje, koji se na severu graniči sa Belgijom i Luksemburgom, na istoku sa Nemačkom i na jugu sa Švajcarskom.

“Dobra vest je što upravo odobravamo početak izlaska iz vanrednog zdravstvenog stanja za celu Francusku bez prekomorskih oblasti, a ne baš tako dobra je vest da neki departmani imaju lošije rezultate nego što smo očekivali”, rekao je Filip, prenosi Mond.

Francuski premijer objasnio je da će “crveni” deo Francuske takođe izaći iz vanrednog zdravstvenog stanja 11. maja, ali uz znatno strože mere. “Bili smo iznenađeni još uvek visokom zaraznošću u pariskoj oblasti”, rekao je premijer.

Škole će zato početi rad u zelenoj, ali ne i u crvenoj zoni. Obdaništa, osnovne škole (od sedam do deset godina) i koledži (10 i 14 godina) primiće od 11. maja približno million đaka. Početkom juna ponovo će biti napravljena procena stanja, koja obuhvata više kriterijuma.

“U crvenoj zoni neće biti otvoreni ni koledži ni parkovi”, rekao je Filip i naglasio da početak izlaska iz vanrednog zdravstvenog stanja ne znači da sada treba biti manje oprezan u odnosu na zarazu, izveštava Mond.

Francuska vlada bila je primorana da organizuje usporen i krajnje oprezan izlazak iz vanrednog stanja, takoreći “na prstima”. Lokalni dnevni list Le Parizjan preneo je prethodno da je 316 predsednika opština iz crvene zone – iz pariske oblasti i sa istoka zemlje – poslalo otvoreno pismo Vladi, upozoravajući je da škole nisu u mogućnosti da ispune sve nove zdravstvene norme.

“Ko će biti odgovoran ako se neko dete razboli od korona virusa?”, pitali su oni. Uz predsednike opština, bili su stali i sindikati učitelja i nastavnika, koji su zapretili štrajkom.

“Kako mislite da organizujemo razrede sa 15 učenika? Šta ćemo ako pred školska vrata dođe njih 30 sa roditeljima? Kako ćemo jednima da kažemo ‘da’, a drugima ‘ne’?”, pita Sonja Perez, sekretar učiteljskog sindikata u departmanu Eson.

Tužba zbog smrti ljekara

Svi mediji prenose da će maske biti obavezne u javnom prevozu – kako za decu stariju od 11 godina, tako i za sve odrasle. U protivnom, građani će plaćati kazne od 135 evra. Maski od samog početka nije bilo u strateškim rezervama u Francuskoj, koje, iz nepoznatih razloga, nisu obnavljane od 2013, kada ih je bilo više od milijardu. O tome je pokrenuta istraga.

Više udruženja gradskih lekara podnelo je tužbu protiv Vlade jer su bili prepušteni sami sebi i primorani da odlaze nezaštićeni u posetu pacijentima. Mnogi lekari i medicinske sestre preminuli su zbog toga što nisu bili zaštićeni.

Radio Europe1 izveštava o slučaju lekara hitne pomoći Erika Lupijaka, koji je preminuo od posledica infekcije korona virusom. Njegova udovica Kler Lupijak podnela je tužbu protiv zdravstvenih vlasti, koje su, po njenom mišljenju, “lagale” i zato su krive za smrt njenog muža.

U intervjuu za taj radio Kler Lupiak kaže da je njen muž bio svestan da hirurške maske koje su date lekarima nisu bile dovoljna zaštita od zaraze. “U čekaonici su bili pacijenti, od kojih su mnogi bili zaraženi, a lekari su se mešali sa njima i virus se, logično, širio u svim prostorijama hitne službe”, rekla je ona.

Uprava bolnice tvrdi da je zaštitni materijal bio na raspolaganju lekarima. Da, ali koji? Hirurške maske nisu isto što i maske FPP2, koje jedino garantuju potpunu zaštitu u bolničkim uslovima. Doktor Lupiak više puta je tražio objašnjenja od uprave bolnice, znao je da je u opasnosti, ali je ipak dolazio na posao zbog osećanja lekarske dužnosti u danima zaraze.

“Da je imao dobre maske, on bi ih uzeo i danas bi bio živ”, kaže Kler Lupiak i zaključuje: “Ovako, moj život je uništen. Strašno je ovo što deca i ja sada preživljavamo.”

Tužbu je podnela i protiv sadašnjeg ministra zdravlja Olivijea Verana, kao i protiv njegove prethodnice Anjes Bizen, koje optužuje za “ponavljanje grešaka i teških laži”.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U međuvremenu je Francuska uspela da uspostavi vazdušni most sa fabrikama u Kini, od kojih je poručila više od dve milijarde komada zaštitnih maski različitog tipa. Le Parizjan donosi opširan tekst o tome šta se dešava od trenutka kada je maska proizvedena, pa sve dok ne stigne na krajnje odredište u Francuskoj.

“Vazdušni most sa Kinom upostavljen je između Šangaja, na istoku zemlje, i Šendžena, na jugu. Osam letova nedeljno preveze približno 60 miliona medicinskih maski”, izveštava Parizjan.

Avione tipa Antonov-124 na pariskom aerodromu “Šarl Degol” ili aerodromu u Vatriju, istočno od Pariza, “dočekuje ekipa za istovarivanje, zajedno sa pripadnicima elitne jedinice žandarmerije, naoružani mitraljeskim pištoljima HK UMP9, koji okružuju letelicu na pisti”. Istovarivanje šest miliona maski trajaće približno tri sata.

Klupa iz parka kao poklon suprugi

U dnevnom listu sa severa Francuske, Unionu, mogu se pročitati uglavnom optimističke priče iz svakodnevnog života. Naprimer, priča o stogodišnjoj gospođi Loran iz doma za stare, koja je, uprkos svojim godinama i dijabetesu, ozdravila posle infekcije korona virusom.

Na sledećoj strani neobična rubrika: jedan građanin Remsa, 33-godišnjak, nikad osuđivan, priveden je zbog toga što je pokušao da ukrade klupu iz parka. Po tom i tom članu zakona reč je o krađi javne imovine. Zadržan je dva sata u policijskoj stanici. Mladić je ispričao da je bio veoma razočaran zato što je njegovo venčanje krajem aprila otkazano zbog pandemije i da je zato došao na ideju da uteši svoju buduću suprugu tako što će joj pokloniti klupu na kojoj su se prvi put poljubili 2013.

Otišao je u park, odšarafio klupu, ali se ispostavilo da je ona mnogo teža nego što je mislio. Jedva ju je nekako natovario na malu prikolicu, sa koje je skliznula u centru grada, gde ga je neko video i prijavio. Nakon što su se očigledno isplakali od smeha, policajci su pocepali prijavu. Mladić im se zahvalio. Novinari su došli i do izabranice njegovog srca, koja je bila očarana.

“Uspeo je da natovari klupu na prikolicu sâm iako ni dva policajca nisu mogla da je posle toga pomere. Bila sam dirnuta do suza kada sam čula šta je učinio za mene”, rekla je ona.

Ovde, međutim, nije kraj priče, jer je mladić dobio novu ideju: “Budući da neću biti sudski gonjen, rešio sam da pošto-poto sačuvam moju ljubavnu klupu. Napisao sam pismo predsedniku opštine Rems, gde sam mu sve opisao i zamolio sam da mi odobri da otkupim klupu.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO