Vjetropark Podveležje – realizacija priče stare više od 20 godina

Očekivana godišnja proizvodnja je cca 130 GWh električne energije (Ustupljeno Al Jazeeri)
Očekivana godišnja proizvodnja je cca 130 GWh električne energije (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na platou Podveležja, desetak kilometara istočno od Mostara, početkom maja 2020. godine počeli su radovi na izgradnji 15 vjetroagregata pojedinačne snage 3,2 MW budućeg vjetroparka Podveležje 1 ukupne snage 48 MW.

Očekivana godišnja proizvodnja je cca 130 GWh električne energije, što odgovara potrošnji energije 6 500 domaćinstava, odnosno 25 000 stanovnika.

Tip vjetroagregata koji će biti instaliran u ovaj vjetropark je na direktni pogon sa potpunom AC/DC/AC konverzijom i permanentnim magnetom.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ovo je početak završnih radova nakon što je prošle godine izgrađen pristupni put do gradilišta, montažni plato, trafostanica 110/30kV, priključni dalekovod te srednjenaponske kablovske i fiberoptičke mreže kompletnog parka.

Pripreme, odnosno istraživanja i mjerenja snage vjetra na području Podveležja počela su 2000. godine, ali usljed komplikovanih procedura, nejasnih nadležnosti, nedostatka zakonskih okvira i poništavanja tendera ovaj projekat bi trebao biti u fuknkciji tek početkom naredne godine.

Prema rezultatima ovih istraživanja ukupni potencijal vjetroenergije na podveleškom platou je 300 MW.

Strateški projekat za Mostar

Dr Mustafa Musić, voditelj Sektora za strateški razvoj Elektroprivrede BiH u svojim izlaganjima na skupovima vezanim za izgradnju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini navodi osnovne parametre VE Podveležje.

Za realizaciju ove investicije mjerenja su izvršena u periodu oktobar 2012 – januar 2016. godine na mikrolokaciji Mali Grad koja se nalazi na nadmorskoj visini 690 – 867 m.

Izračunata je srednja brzina vjetra 7,2 m/s, a dominantni smjer vjetra je +30 °, dizajnirani životni vijek vjetroagregata je 20 godina.

Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisala koncesioni ugovor na 30 godina što predstavlja strateški projekat za ovu regiju.

Ovo je prvi projekat izgradnje pogona za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, odnosno korišćenje snage vjetra, u okviru Elektroprivrede BiH.

Ova investicija finasira se kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke KfW i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH u ukupnom iznosu 162 miliona maraka (83,2 eura) što predstavlja jednu od najvećih investicija na širem području Mostara.

„Nakon mobilizacije i uspostave kontejnerskog smještaja za boravak osoblja izvođača i bušenja tla za postavljanje eksploziva, počeli su radovi na iskopu jama za temelje budućih vjetroagregata. Obavljeno je miniranje terena za buduća dva temelja, a radovi se nastavljaju predviđenom dinamikom i narednih sedmica. Kako bi se osigurala bezbjednost tokom miniranja, prethodno su poduzete sve zakonske mjere“, navode iz Elektroprivrede BiH.

Izvođač radova na izgradnji vjetroelektrane je konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy iz Hrvatske i Wind Power A/S iz Danske. Na izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su kompanije HP Investing iz Mostara i Minersko iz Sarajeva.

Izgradnjom Vjetroelektrane Podveležje 1 koja je planirana za prvi kvartal 2021. godine, značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema JP Elektroprivreda BiH, odnosno smanjiti stopa korištenja karbonskih goriva.

Podrška lokalnoj zajednici i očuvanje životne okoline

Kroz projekte prijateljskog okruženja EP BiH je već uložila dva miliona KM u sanaciju i proširenje lokalnog puta koji povezuje podveleška naselja.

Ova saobraćajnica će omogućiti nesmetani transport opreme za vjetroagregate od skretanja sa magistralne ceste M6.1 Mostar – Nevesinje do ulaska u gradilište VE Podveležje, a sa druge strane unaprijedila je kvalitet života u lokalnoj zajednici.

Također, projektm je predviđeno da jedan dio proizvedene struje se koristi za javnu rasvjetu Mostara.

Na aktuelnom gradilištu privremeno je zaposlen dio lokalne radne snage, a za potrebe održavanja vjetroparka bit će trajno uposlen dio radnika iz lokalne zajednice.

Vjetropark Podveležje prepoznat je kao jedan od projekata koji daju podršku očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima Elektroprivrede BiH.

Plato Podveležja nalazi se na ruti sezonskih migracija ptica, a zastupljene su i lokalne vrste kao što je jarebica koja je mamac za domaće i strane lovce, najčešće iz Italije koji odsjedaju u hotelu MontaNaro.

O mogućim uticajima izgradnje VE ¨Podveležje¨ na floru i faunu provedena je u maju 2015. godine prva bazna studija populacije ptica i šišmiša u Bosni i Hercegovini, sa provedenim jednogodišnjim istraživanjem, u kojoj su jasno definisane mjere i  preporuke za ublažavanje mogućih negativnih uticaja.

Poboljšanje turističke ponude

Podveležje, iako je izrazito depopulacijsko područje, ima turističke potencijale koji još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri volarizovani. Pored biciklističkih i planinarskih staza, nekropola stećaka, utvrda iz Austro-ugarskog perioda, autohtonog soja bosanskog brdskog konja, ovce pramenke, te krave buše i zeke, vjetropark će zasigurno biti još jedna turistička atrakcija Podveležja koja će doprinjeti proširenju dodatnih turističkog sadržaja Mostara.

Kad bude izgrađen vjetropark će privlačiti turiste, ali i učenike tehničkih škola, odnosno studente elektrotehnike, mašinstva i drugih srodnih nauka koji će ovdje imati priliku da realizuju dio svoje terenske nastave.

„Svaka investicija, odnosno izgradnja sa sobom donosi benefite kroz povećanje kretanja stanovništva što se direktno na pozitivan način odražava na naše poslovanje“, kaže Muamer Džiho, rukovoditelj hotela MontaNaro u Podveležu.

Početkom naredne godine iz Podveležja će nam dolaziti fotografije vjetroelektarna oko kojih pasu ovce i krave što predstavlja novu vrijednost za ovu lokalnu zajednicu.

Pored smještajnih kapaciteta ovaj hotel u svom restoranu nudi tradicionalnu hercegovačku hranu, jahanje konja što je jedinstvena atrakcija za djecu.

„Naša najbolja ponuda pored hrane jeste zrak, odnosno osvježenje tokom ljetnih mjeseci za stanovnike Mostara koji su naši najbrojniji gosti“, zaključuje Džiho.

Naš sagovornik ističe da je u centarnom podveleškom naselju u toku još jedna investicija od koje očekuju mnogo. Radi se o rehabilitacijskom centru, odnosno staračkom domu koji će imati i smještajne kapacitete za turiste.

Investitor u ovaj projekat je Medžlis islamske zajednice Mostar.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Mali vjetroparkovi su standard u Francuskoj, ali povećavaju se pravne radnje kojima se pokušava zaustaviti njihova daljnja gradnja.

06 Dec 2015
Više iz rubrike TEME
POPULARNO