Sjedinjene Države – ljutnja i nasilje

'Velika okupljanja vidjeli smo u Houstonu, Los Angelesu, Denveru, Chicagu...' (EPA)
'Velika okupljanja vidjeli smo u Houstonu, Los Angelesu, Denveru, Chicagu...' (EPA)

Amerika gori, tisuće su ljutitih građana na ulicama, gledamo zapaljene automobile, razbijene prozore, spaljene dućane i policijske postaje. I to ne samo u Minneapolisu, odakle je sve krenulo, nakon pogibije Afroamerikanca Georgea Floyda uzrokovane policijskom brutalnošću.

Dallas, Atlanta, New York, Minneapolis, St. Paul, Washington, Louisville… diljem Sjedinjenih Država ista slika – ljutnja, nasilje, paljevine, pljačkanje radnji… Nisu to mirni prosvjedi nego pravi uragan nakupljenjih frustracija.

U Atlanti su razbijeni prozori na zgradi CNN-a, u kojoj je i policijska postaja. U Washingtonu je sinoć bila blokirana Bijela kuća uz povremene sukobe prosvjednika s policijom i tajnoim službom, u Dallasu je bilo žestoko. Velika smo okupljanja vidjeli u Houstonu, Los Angelesu, Denveru, Chicagu… Posvuda.

U ovoj napetosti, ljutnji, nasilju i nesigurnosti predsjednik Trump najviše je vremena proveo svađajući se s direktorima društvene mreže Twitter, zatim je prosvjednicima zaprijetio silom, nakon toga se “vadio” da je pogrešno shvaćen. Vidjevši da gubi na tom polju, napokon je razgovarao s obitelji pokojnog Floyda, izrazio žaljenje zbog smrti njihovog rođaka i pozvao na mirne prosvjede.

Bježanje od novinara i javnosti

Imao je odličnu priliku obratiti se američkoj i svjetskoj javnosti, ali nije htio govoriti na konferenciji za medije o najvećem američkom problemu, nije htio odgovarati na pitanja, okrenuo je leđa kamerama i Amerikancima koju su ispred svojih televizora čekali da se predsjednik obrati u ovim teškim vremenima.

Amerikanci počinju pamtiti ime, sada već bivšeg, policajca, Dereka Chauvina, protiv koga je podignuta optužnica za ubojstvo bez predumišljaja nakon što je osam minuta koljenima pritiskao vrat Georgea Floyda, koji je nakon toga preminuo. Jamčevina za Chauvina iznosi 500.000 dolara.

Zaboravljeni COVID-19

Nije se u posljednja 24 sata mnogo pričalo od 1.760.000 zaraženih korona virusom koji je dosad odnio 104.000 života, ali jesu postavljana pitanja koliko će, na ovim prosvjedima, virus biti prenošen s osobe na osobu, jer nema nikakvog fizičkog distanciranja. Amerika se još, postupno, ekonomski otvara, a broj zaraženih polako raste s umanjivanjem restrikcija. U mnogim dijelovima Amerike izdane su izvršne odredbe o obveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, dok se u drugim područjima nošenje maske na licu apsolutno ignorira, a ljudi koji ih nose ismijavaju.

Priprema se napad na Obamu i Bidena

Trump ne govori o policijskoj brutalnosti prema crncima, ali priprema silovite napade na bivšeg predsjednika Obamu i njegovog potpredsjednika Bidena, koji je sada vjerojatni demokratski kandidat za predsjednika. U Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca, pripremaju se svjedočenja o navodnim “mućkama” kojima su Obama i Biden 2016. pokušali uništiti tadašnjeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji, sada iz Bijele kuće, prijeti da bi dvojac Obama – Biden trebao biti osuđen na doživotni zatvor. Naravno da je to sve dio predizborne kampanje.

Trump je pokidao sve veze s Kinom, prekida odnose Amerike sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, prijeti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, imigrantima naprosto ne da disati, izgubio je američke prijatelje u Europi, osim u Mađarskoj, Poljskoj i Italiji. I dalje više vjeruje Putinu nego vlastitim obavještajnim službama na čije je čelo postavio čovjeka koji se ponaša kao njegov podanik. Ista je situacija u Ministarstvu pravosuđa. Saudijskoj Arabiji prodaje se oružje mimo znanja i dozvole Kongresa, a od tog oružja ginu djeca u Jemenu.

To vam je Trumpova Amerika.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Minnesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u privođenju nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je nedugo potom umro.  Riječ je o policajcu Dereku Chauvinu, koji na snimku Floydu pritišće vrat koljenom, dok on upozorava da ne može disati. Optužen je za ubistvo bez predumišljaja.   Tri dana u Minneapolisu traju protesti zbog […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO