Predizbori su Trumpu dobro vrijeme za napade

Trump neosnovano optužuje tehnološku industriju da se miješa u predsjedničke izbore (EPA)

Nakon što je Twitter postavio znak upozorenja da je riječ ili o lažnoj informaciji ili o informaciji koju treba provjeriti na dvije od njegovih poruka, predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će “snažno regulirati” ili čak ugasiti platforme društvenih mreža.

Nije naveo koje mjere namjerava poduzeti, ali je sama prijetnja da će to učiniti dovoljna da se ljudi zabrinu za slobodu medija u Americi. To znači da bi on mogao koristiti federalnu vladu za ciljane akcije protiv, kako on to smatra, političkih suparnika u privatnom sektoru.

“Republikanci osjećaju da platforme za društvene mreže potpuno ušutkuju konzervativne glasove. Mi ćemo ih snažno regulirati ili ih zatvoriti prije nego ikad dopustimo da se to dogodi”, poručuje Trump putem Twittera.

Neutemeljeno optužuje tehnološku industriju da se miješa u predsjedničke izbore.

“Ne možemo dopustiti da se dopisno glasanje ukorijeni u našoj zemlji”, tvitao je Trump. “To će osloboditi prostor za varanje, falsificiranje i krađu glasačkih listića. Tko bude najviše varao taj će pobijediti. Društvene mreže – očistite svoj prostor. Sada!”

Trump je ranije optužio Twitter za “gušenje slobode govora”, što su njegove pristaše podržale.

Poziv na medijski linč

Nije ovo prvi put da se Trump žali na društvene mreže.

Početkom mjeseca tvitao je: “Radikalna ljevica potpuno zapovijeda i kontrolira Facebook, Instagram, Twitter i Google”, nakon čega je obećao, bez pojašnjenja, da će njegova administracija “ispraviti tu nezakonitu situaciju”.

Zanimljivo je da je The Wall Street Journal, koji spada u konzervativne medije, objavio da Trump razmišlja o uvođenju posebnog povjerenstva u Bijeloj kući koje bi se bavilo istraživanjem društvenih mreža, čiji bi konačni cilj bio uvođenje kontrole nad njima.

Odkad je Trump u Bijeloj kući, sloboda medija u Americi u sve je većoj opasnosti. On medije naziva “neprijateljem naroda”, navodeći kako su CNN, Washington Post, New York Times, NBC, ABC “mediji lažnih vijesti”. Jedino su, po njegovu mišljenju, dobri Fox News, koji često naziva svojim TV kanalom, te još nekoliko ekstremno desničarskih medija.

Uloga žrtve i alibi

Dosta analitičara smatra da su najnoviji napadi na društvene mreže zapravo priprema za eventualni poraz na predsjedničkim izborima ove godine.

Trump je često govorio kako nikad u životu nije priznao da je izgubio i takve tvrdnje traže alibi. Što je bolje od “varanja na izborima” ili “lažnih medija”? Neprijatelji su svugdje oko njega, a ti neprijatelji žele uništiti Ameriku. On je žrtva! To će podržati do 40 posto američkih građana, sudeći prema dosadašnjoj potpori koju pružaju aktualnom predsjedniku.

Žalit će se na “nestajanje prave Amerike”, što u prijevodu znači da se ne mogu pomiriti s tehnološkim, ekološkim, kulturološkim, rasnim i demografskim promjenama u zemlji u kojoj su kršćanski bijelci isključivo odlučivali o životima svih Amerikanaca.

Uzvikivat će “Amerika prva”, kao što “Britanija prva” uzvikuju neonacisti, rasisti i bijeli supremacisti u toj zemlji. Povijest nas uči da smo u prošlom stoljeću imali pokret “Njemačka prije svih”. Znamo kako je završilo.

Pola Amerike ne želi vakcinu

Tek nešto malo više od polovice Amerikanaca želi dobiti cjepivo protiv COVID-a 19, navodi Associated Press, pozivajući se na NORC centar za istraživanje javnog mišljenja.

Iznenađujuće nizak interes za cjepivo svakako je veliko iznenađenje u vrijeme dok se do tretmana protiv korona virusa grozničavo pokušava doći diljem svijeta. Svaki će peti Amerikanac odbiti to cjepivo, dok 37 posto njih još nije sigurno žele li se cijepiti.

Anketa je pokazala potpunu političku podjelu u vezi s cijepljenjem: 62 posto demokrata kaže da žele cjepivo, a među republikancima samo 43 posto.

Zanimljiv je podatak da samo 25 posto Afroamerikanaca želi primiti cjepivo, 37 posto Hispanoamerikanaca i 56 posto bijelaca također.

Izvor: Al Jazeera