Subvencioniranje stanova mladima: Kapitalni ili promašeni projekt

Filipović (sa prošlogodišnjim dobitnicima subvencije) potvrđuje kako je lani Vlada Kantona Sarajevo izdvojila 4,61 miliona konvertibilnih maraka (Ustupljeno Al Jazeeri)
Filipović (sa prošlogodišnjim dobitnicima subvencije) potvrđuje kako je lani Vlada Kantona Sarajevo izdvojila 4,61 miliona konvertibilnih maraka (Ustupljeno Al Jazeeri)

Višegodišnji program subvencioniranja mladih u Kantonu Sarajevu od ove godine se ukida, kazao je kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, te najavio novi sistem pomaganja mladima u rješavanju stambene problematike u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Proteklih godina je veliki broj mladih koristio subvenciju iznosu od 10.000 konvertibilnih maraka (nešto više od 5.000 eura). Kako nam navodi Kapidžićev prethodnik Damir Filipović, samo lani je subvenciju dobio 461 aplikant.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Projekt subvencioniranja je uveden prije nekoliko godina kada je na čelu Vlade Kantona Sarajevo bio Elmedin Konaković, tada mlada nada Stranke demokratske akcije, danas lider opozicione stranke Narod i pravda. Za naš portal kaže kako je ovo razočaravajuća odluka koja šalje negativan signal mladima.

Kapidžić: Čiji da je, projekt ne valja!

Kapidžić za Al Jazeeru najavljuje novi projekt, te kaže kako je dosadašnji sistem bio najlakši način “ministru, stranci da zgrnu najviše poena”, a na komentar da je to projekt Čedomira Lukića, nekadašnjeg ministra iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), iz koje je i Kapidžić, naš sagovornik odgovara:

“Tako je, to je projekt Lukića i one stare SDA Vlade. Mene to ne zanima čiji je projekt – to ne valja!”

Nastavlja kako je projekt dalje “preuzeo SDP koji je to razvio do nevjerovatnih stvari da su oni uspjeli gotovo pet miliona maraka (više od 2,5 miliona eura) podijeliti za godinu dana”.

“Oni su potrošili pretpostavljeni budžet od prošle godine, ali i od ove godine. Dva miliona i 600.000 je godišnji budžet za subvencioniranje, da bi potom rebalansom prebacili dva miliona i ubacili još 200 ljudi. Zašto? Zato što im je Vlada padala, to su radili u decembru i ostalo 550.000 konvertibilnih maraka. Kada sam vidio o čemu se radi, rekao sam da to neću raditi, već ću raditi novi program i prebacio sam tih 550.000 na stambeni razvoj. Sa tim sredstvima mogu da počnem projekt subvencioniranja stanovanja mladih u Kantonu Sarajevo na potpuno drugim osnovama”.

Kapidžić navodi kako će više strana učestvovati u novom projektu, među kojima su određena kantonalna ministarstva, dva kantonalna fonda i neke banke, te kako taj projekt traži vrijeme. Dodaje kako je jako bitno istaći kako je riječ o kantonalnim stambenim fondovima koji bi trebali graditi stanove za mlade.

“Stanovi za pomoć mladima mogu biti samo od 45 do 50 kvadrata u tom segmentu – ne može od 60 ili 160 kvadrata kao što je bilo. Taj stan od 50 kvadrata sada košta najmanje 80.000 konvertibilnih maraka (40.000 eura), a sa fondovima radimo da to bude 50.000 maraka (25.000 eura) i to kroz kredit da ministarstvo pokrije kamate i da mladi čovjek može da kupi stan i da se bori za njega”, govori.

„Mladi koji žele kupiti stan, preko ovog novog projekta mogu ostvariti subvenciju za kupovinu stana tako što će im biti pokrivene kamate i što će stan od 50 kvadratnih metara moći kupiti po cijeni od 50 hiljada maraka. Dakle, omogućit ćemo mladima mogućnost da se bore za svoje stambeno pitanje jer većina do sada nije ni imala šansu da kupi stan.“

Filipović: Nikako ne smije biti stopirano

Sa druge strane, Filipović ističe kako “projekt koji je na tematskoj sjednici ocijenjen kao jedan od najboljih kada su u pitanju mladi nikako ne smije biti stopiran”.

“Svakako da Odluka treba pretrpiti određene izmjene, odnosno ograničenja u smislu kvadrature i vrijednosti stambene jedinice kojom se rješava stambeno pitanje mladih. To sam imao namjeru za 2020. godinu i to sam na sastanku primopredaje i sugerisao aktuelnom ministru”, kaže on za Al Jazeeru, te ponavlja kako “projekt ne smije biti zaustavljen”.

“U vremenu kada mladi u sve većem broju napuštaju državu, ovo je minimum koji Vlada mora i treba uraditi kada su u pitanju mladi i na taj način olakšati kupovinu stambene jedinice”.

Filipović potvrđuje kako je lani Vlada Kantona Sarajevo izdvojila 4.610.000 konvertibilnih maraka (2,3 miliona eura) kako bi 461 aplikant dobio po 10.000 konvertibilnih maraka, te kako je to više nego 2018. i 2017. godine.

Problematično shvatanje lokalne samouprave

Za studiju koju je spomenuo Filipović Kapidžić kaže kako je dobra jer je zaustavila procese u KS koji se dešavaju posljednjih 10-15 godina, te kako je problem u shvatanju lokalne samouprave koje, po nemu „kod nas nije baš normalno“.

„Ovdje su isprepletani sistemi života i bukvalno ako mislite provoditi lokalnu samoupravu kao što ste zamislili je dijeljenje ovog grada na nekih devet gradova, podijeljenih i posvađanih. Vazdušni koridori i zelene površine su stvari koje se trebaju na nivou kantona uvesti u zakone da lokalna samouprava djeluje po tim zajedničkim dobrima“, govori, te dodaje za studiju:

„Ako bi se doradila na nivoima određivanja koridora i zelenih površina i na nivou urbanizma kod planiranja, ona bi mogla biti jako dobra. Situacija da se to doradi je dobra i izrađivači studije su spremni da to urade ali samo u onom dijelu mogu bez da se pravi novi ugovor.“

“Projekt je bio naslijeđen od prethodnog saziva Vlade i nije nam padalo na pamet da zbog političkih različitosti, sujete ili nekog trećeg razloga prekinemo implementaciju projekta. Znam da su budžeti ministarstava smanjeni zbog novonastale situacije, ali isto znam da ima sredstava koja će biti u opticaju zbog nemogućnosti realizacije pojedinih projekata”.

Reagirao je na istup ministra Kapidžića prilikom odgovora na zastupničko pitanje u Skupštini Kantona Sarajevo da su subvencije “možda služile za dobijanje glasova”.

“Smatram da su ovakve tvrdnje čisto politikanstvo kojim treba da se ‘pokrije’ nemogućnost realizacije ovakvog projekta. Na sjednici su bile dvije stvari koje su pokazale u kojem pravcu se kreće politika novoimenovane Vlade. Riječ je o ovoj konstataciji koja dokazuje da će se zapostaviti građani koji rješavaju svoja krucijalna pitanja za život, a sa druge strane prijedlog zaključka kako bi se stavio van snage predhodno jednoglasno usvojeni zaključak kojim se zabranjuje granja visokih objekata što je preporuka Studije o ventilacionim koridorima, a čime bi se pogodovalo investitorima i onima sa jačom finansijskom snagom, a sve na uštrb građana Kantona Sarajevo”, govori Filipović.

Konaković: Bahat istup

Konaković je kategoričan i kaže kako je riječ o jednoj od najčudnijih odluka kantonalne Vlade kojih je “bilo mnogo”.

“Subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladim bračnim parovima ukida se u vrijeme kada mnogi mladi, kompetetni mladi prije svega, odlaze iz države, što je jedno od gorućih pitanja Bosne i Hercegovine. Ovo je bila jedna od mjera koje su provodile prethodne vlade kantona”, govori on za Al Jazeeru.

Kaže kako je imao sreću da bude na čelu one Vlade koja je pripremila ovaj projekt i tako poslala poruku mladima kako će im se barem malo pomoći pri rješavanju egzistencijalnih pitanja.

“Posljednja odluka je šokantna i pokazuje da Vlada i resorno ministarstvo apsolutno ne znaju šta rade. Jedino gore od same suštine ove odluke je način na koji je ministar Kapidžić donio odluku. Reći da je riječ o dobijanju glasova, a vidim da to ljudi danima komentarišu, ne možemo nazvati samo političkim gafom već prilično bahatim i ničim neutemeljenim stavom ministra Kapidžića koji je na ovaj način i prema ljudima iz SDA poslao šokantnu poruku. Nikada tako nije bilo, čak ni onda kad je sama SDA vodila politiku, to je bio jedan od najtransparentnijih procesa u vladama koje su bile prije ove”.

Naš sagovornik podsjeća kako je 2016. godine ovaj projekt započet na ideju Čedomira Lukića (SDA), danas predsjednika glavnog odbora.

“Mi smo ga zdušno podržali i ideja je imala odlične efekte. Bio sam nekoliko puta sa korisnicima, sa mladim ljudima kojima smo zvanično dodjeljivali ovu vrstu pomoći. Oni su kazali kako nisu imali druge pomoći, osim roditeljske, i kredita u rješavanju ove problematike. U tom trenutku 10.000 konvertibilnih maraka nije mala pomoć”.

“Da je ministar Kapidžić došao i unaprijedio ovaj projekt, predložio neke nove mjere koje su funkcionalnije, a ipak pomažu mladima u nevolji – svi bi mu aplaudirali. Ovako je zaista sramotno. Ovo nije samo njegova politika, ovo je politika Vlade na čijem je čelu Mario Nenadić, premijer koji je razočarao da se na ovakav način ukine jedna od najvažnijih stavki u budžetu Kantona Sarajevo”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Centru za interdisciplinarna istraživanja Univerziteta u Sarajevu predstavljena je Studija o emigracijama BiH, koja je potvrdila da je trend iseljavanja iz zemlje i dalje u porastu.  Prema procjenama iz studije, u proteklih deset godina iz Bosne i Hercegovine je iselilo oko 230.000 ljudi.  Tokom 2018., u 32 evropske zemlje odobren je boravak za više […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO