Ruski mediji: U borbi za bolju statistiku i rejting Putina

Mediji pod kontrolom Kremlja nastoje da stvore što pozitivniju sliku izlaska iz epidemije (EPA)
Mediji pod kontrolom Kremlja nastoje da stvore što pozitivniju sliku izlaska iz epidemije (EPA)

Rusija sa 344,5 hiljada obolelih od korona virusa i dalje drži drugu poziciju u svetu, posle SAD-a i ispred Brazila. Iako se još uvek prijavljuje veliki broj novozaraženih (8.599 slučaja COVID-a 19 za poslednja 24 sata), vlasti smatraju da je najgori scenarij izbegnut.

U Moskvi, koja ostaje epicentar epidemije, najavljena je prva faza ukidanja restrikcija. 

U ponedeljak se otvaraju centri za izdavanje dokumenata, ali za sad samo za dokumente koji se ne mogu dobiti digitalnim putem. Pored toga, dozvoljen je kratkoročni najam automobila. No, za putovanje gradom i dalje je potrebna digitalna propusnica.

“Režim samoizolacije” još uvek je na snazi, mada je od 12. maja ukinut neradni period za određeni broj preduzeća u energetici i građevini.

Različito o izlasku iz epidemije

Mediji pod kontrolom Kremlja nastoje da stvore što pozitivniju sliku izlaska iz epidemije. Televizija i državne novinske agencije, uz podršku lekara lojalnih Kremlju, brane odluke vlasti i stav o niskoj stopi smrtnosti od COVID-a 19 u Rusiji (ukupno 3.541 umlih), mada su zvanične statistike pod sve većim kritikama stručnjaka.

Dramatične priče pacijenata i lekara nisu među top temama. Ovi mediji se fokusiraju na “napredak”, u svim mogućim pravcima, u ispitivanju lekova protiv korona virusa.

Pregled medija koji ne spadaju u provladine ostavlja drugačiji utisak. Zdravstveni radnici, čak i u najmodernijim bolnicama kraj Moskve, žale se na nedostatak zaštitne opreme i lekova, te rad bez zaključenog ugovora i pritisak administracije. Krizu prati rasprava o povećanim platama, koje su vlasti obećale za neposredni rad sa zaraženim. Umesto najavljenog dodatka na platu od 300 do 1.000 evra neki radnici su dobili po tri do pet evra, što je dovelo do protesta u nekoliko ruskih regija.

I pored najavljene finansijske podrške, situacija u zdravstvu je izuzetno teška. Najkritičnije je u Dagestanu (na Severnom Kavkazu) gde je, prema nezvaničnim podacima, umrlo čak 50 zaraženih lekara kao i stotine obolelih sa sumnjom na COVID-19, koji nisu obuhvaćeni zvaničnom statistikom.

Tačan broj umrlih zdravstvenih radnika je nepoznat, jer se podaci razlikuju zavisno od toga ko vodi evidenciju. Grupa ruskih lekara objavila je spisak svih kolega koji su preminuli za vreme epidemije. Ova lista broji 277 imena i skoro svaki dan se dopunjava.

Rejting Vladimira Putina je najvažniji

Ruske vlasti su nervozne zbog kritika u kontekstu upravljanja krizom, a posebno zbog sve češćih sumnji u podatke o broju umrlih od korona virusa. A pogotovo kada kritike dolaze iz inostranstva. Recimo, izveštaji New York Timesa i Financial Timesa o mnogo većoj smrtnosti u Rusiji proglašeni su za “fake news”.

Ono što odudara od zvanične slike epidemije rusko Ministarstvo inostranih poslova smatra “antiruskim spekulacijama”. Ovih dana bilo je čak i zahteva za oduzimanje akreditacija i zatvaranje medija koji su preneli ove izveštaje. Stroga kazna ipak nije usledila, ali poruka je prilično jasna: Moskva neće da toleriše pokušaje osporavanja ruske statistike koja je, kako se tvrdi, mnogo bolja nego u najrazvijenim zemljama.

Očigledno je da je ovo pitanje povezano s rejtingom Vladimira Putina. Štaviše, ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama pozvala je agenciju Bloomberg da se izvini zbog članka o rejtingu ruskog predsednika koji opada navodno zbog korona virusa.

Informativni rat

Dakle, za informativni rat uvek ima novih razloga. U Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, najavljen je grant u iznosu od 250.000 dolara za izveštaj o ruskim i sovjetskim kampanjama dezinformacija u oblasti zdravstva.

Na konkursu mogu da učestvuju američke i strane neprofitne organizacije, visokoobrazovne institucije te komercijalne strukture.

Mediji u Rusiji možda ne bi ni saznali za ovu ponudu State Departmenta, ali je ruska ambasada u SAD-u burno reagovala i tako privukla pažnju šire javnosti.

Ostaje da se vidi kako će Rusija da odgovori na ovaj potez “rusofobičnih snaga u Vašingtonu” i hoće li izdvojiti novac za izveštaj o američkim kampanjama dezinformacije u zdravstvu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO