Ankete: Trump gubi podršku Amerikanaca

Donald Trump zaostaje za Joeom Bidenom više nego je zaostajao za Hillary Clinton u 2016.godini (EPA)
Donald Trump zaostaje za Joeom Bidenom više nego je zaostajao za Hillary Clinton u 2016.godini (EPA)

Dva i pol mjeseca nakon što je korona virus postao veliki problem, povjerenje građana u predsjednika Donalda Trumpa je u padu, nakon što je, početkom krize, došlo do kratkog skoka u potpori Trumpu.

Sada se može reći da su rezultati ispitavanja javnog mnijenja postali opasna teritorija za predsjednika koji na izborima u studenom želi dobiti još jedan mandat. Međutim, u ovom trenutku, to ne želi 56 posto američkih građana

Čak je i anketa Trumpu vrlo sklonog Fox Newsa, pokazala da ima potporu 44 posto građana, što je znatno manje od 49 u travnju ili 48 posto u ožujku.

Visoka podrška Fauciju

Isto istraživanje pokazuje da Trump zaostaje za navjerojatnijim demokratskim predsjedničkim kandidatom, Joe Bidenom, za osam postotnih bodova. Oko 43 posto Amerikanaca smatra da se Trump dobro nosi s pandemijom. U travnju je imao potporu od 51 posto ispitanika za način na koji se bori sa zdravstvenom krizom.

Usporedbe radi, doktor Anthony Fauci, vodeći američki virolog i čest gost na televizijskim ekranima, ima potporu od 74 posto, guvernere saveznih država u prosjeku podržava 70 posto građana, a potpredsjednika Mikea Pencea 47 posto.

U anketi, koju su proveli ABC News i Ipsos, Trump za ophođenje prema problemu korona virusa ima još manju potporu – samo 39 postotaka.

Ankete nisu odlučujuće

Ono što je ovom trenutku posve jasno jeste to da Trump zaostaje za Bidenom više nego je zaostajao za Hillary Clinton u 2016. godini. Upravo je nezadovoljstvo američkih građana Trumpovim bombastičnim, nekada nerazumnim, izjavama i ponašanjem kada je riječ o javnom zdravstvu, vodeći razlog za takvo stanje.

Međutim, ništa od navedenog ne znači da će Trump izgubiti predsjedničke izbore. Osobito kada se zna da Joe Biden sklon “samoranjavanju” i verbalnim ispadima. Imamo još pet mjeseci da vidimo da vidimo u kojem se pravcu Amerika kreće i kome će dati povjerenje, javlja Puljić.

Još je jedan podatak zanimljiv – samo 17 posto građana je u 2019.godini reklo da vjeruje federalnoj vladi. Pandemija je još više produbila te sumnje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO