Samo u BiH se vlast protivi izborima, a opozicija ih zagovara

Izborna šutnja počela je u subotu u sedam sati, 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta
 (EPA)
Izborna šutnja počela je u subotu u sedam sati, 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta (EPA)

Ono što rade vladajuće političke stranke kada je u pitanju održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini je klasična ucjena, odnosno pokušaj da se povrati utjecaj na Centralnu izbornu komisiju BiH kako bi se pokušalo utjecati na izbore, smatraju politički analitičari.

Istovremeno se građanima oduzima osnovno demokratsko pravo da biraju i to nepronalaženjem budžetskih sredstava, dakle novca iz njihovih džepova. 

Budući da Bosna i Hercegovina još nije usvojila budžet te da se privremeno finansira, još nisu osigurana sredstva u približnom iznosu od dva miliona eura za provođenje izbora koji su raspisani za oktobar, za cijelu državu osim za grad Mostar, zbog čega CIK razmišlja o njihovoj odgodi.

Iako predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uvjerava CIK da počne pripreme a da će se novac naći, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik kaže da novca ima i da nije problem da se sredstva odobre, ali da se to neće desiti dok se ne ponište odluke Parlamentarne skupštine BiH o izboru članova CIK-a u posljednja dva mjeseca, koje smatra nezakonitim. 

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BIH) optužuju parlamentarne stranke da su pri izboru djelovale po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA) koja je to negirala. 

Ucjene uoči izbora

Prema mišljenju Željka Raljića, političkog analitičara i novinara, radi se o ustaljenoj proceduri, kada parlamentarne stranke odlučuju o izborima članova određenih tijela, gdje biraju ljude koji su njihovi simpatizeri, ako ne već bivši ili aktuelni članovi. Za njega je to pitanje etike, a ističe da stranke na taj način svoje probleme, od nepotizma do korupcije i kriminala, unose i u institucije sistema.

“Onda imamo to što imamo – čovjek nije mogao postati ministar pa je postao savjetnik, pa je izabran ministar koji nije bio u stanju da završi ni školu. Jednostavno loša selekcija kumuje nastanku institucija u kojem sjede podobni a ne sposobni i koji provode volju svojih političkih lidera”.

Za Raljića ni CIK tu nije izuzetak, ali ipak ističe da je bitno da cijelo društvo, uključujući i medije i javnost, stane u odbranu ovog tijela, pod uvjetom, dodaje, da provodi Izborni zakon, te treba insistirati na rigoroznijim mjerama i od međunarodne zajednice tražiti punu kontrolu izbornog procesa, slično kao što je bilo nakon rata kada je izborni proces bio potpuno pod kontrolom OSCE-a.

Međutim, prema njegovim riječima, u CIK-u je bilo stranačkih utjecaja zbog čega su se posljednjih godina dešavale “drastične krađe na izborima”, pa je Dodik izgubio izbore 2014. godine, ali je ipak postao predsjednik bh. entiteta Republika Srpska. 

“Postojao je politički utjecaj na CIK, na tajkune koji su sjedili tu, poslušnike koji su dobijali pare po izbornom ciklusu da bi zažmirili na jedno oko, situacije u kojima se, naprimjer, sa računa Šuma Republike Srpske plaćalo održavanje izbora u pojedinim lokalnim zajednicama pa do samih izbornih procesa gdje je CIK odbacivao kao sa nokta sve prigovore i prijave, a sve u dogovoru sa SNSD-om ili HDZ-om ili nekom drugom partijom u vlasti.”

Zbog toga je neminovno zaključiti iz poteza političara da je ovo što sada rade klasična ucjena, dodaje Raljić, odnosno pokušaj da se povrati utjecaj na CIK, jer “u suprotnom neće biti bahate izborne krađe kao što je to bio slučaj do sada”. 

Kako zaključuje, radi se o pokazivanju mišića jednih drugima, kada su u pitanju odnosi koalicionih partnera na državnom nivou vlasti.

‘Vlasti u regiji iskoristile epidemiju’

Stoga, za razliku od drugih zemalja regije, Srbije i Hrvatske, gdje se opozicija protivi izborima a vlast ih zagovara, koristeći bolju poziciju zbog krize izazvane epidemijom korona virusa u kojoj je upravljala javnim novcem, u Bosni i Hercegovini je obrnuta situacija. 

“Tako će vlastima biti lakše na izborima jer će da ‘kupe’ građane, dajući im 100 eura, kao što je to slučaj u Srbiji, ili da se stavi u bolju poziciju svojim pristuvom u medijima pod kontrolom. Tu je vlast u prednosti i ima logike da se opozicija buni. Međutim, kod nas je obrnuto, ovdje upravo vlast ne želi da se održavaju izbori, željeli bi oni i oni su u toj poziciji moći jer upravljaju javnim novcem, pa tako spremaju vaučere od 100 konvertibilnih maraka, nagovještavaju i da će penzionerima da daju 100 konvertibilnih maraka, ali imaju problem sa kontrolom nad CIK-om, jer šta vrijedi ići na izbore ako ne možete pobijediti. To je moto naših vladajućih partija na državnom nivou”, kaže Raljić. 

‘Nemoralni i neodgovorni politički ambijent’

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom, koja prati izborne procese u BiH mišljenja je da postoji još dovoljno vremena da se ispune sve obaveze za provođenje izbora, ali da vlast mora biti odgovorna prema građanima BiH i pod hitno obezbjediti dva miliona eura.

Odgađanje izbora

Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu još nije usvojen. Vijeće ministara BiH krajem marta je usvojilo Nacrt budžeta bez saglasnosti predstavnika iz RS-a. Mjesec prije toga, Narodna Skupština RS je donijela odluku po kojoj se od predstavnika RS-a traži da obustave donošenje bilo kakvih odluka u institucijama BiH do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH, odnosno promjene izbora ustavnih sudija. 

Međutim, Predsjedništvo BiH je odlučilo da se nacrt budžeta vrati opet na Vijeće ministara i prilagodi potrebama izazvanim pandemijom korona virusa. Krajnji rok da se novi nacrt dostavi Predsjedništvu BiH je 31. maj, a do tada se BiH još uvijek privremeno finansira. 

Izborni zakon BiH popisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica, tako da je procjena CIK-a da je za organizaciju izbora neophodno 4,5 miliona eura. Krajnji rok za da se osiguraju ova sredstava je 22. maj. 

CIK se 30. aprila obratio Ministarstvu finansija i trezora BiH zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva osiguraju iz tekućih rezervi, međutim dobio je odgovor da nema dovoljno sredstava. Postoji mogućnost po Izbornom zakonu da se izbori odgode na mjesec dana, i članovi CIK-a već su najavili da je ovo izvjesna opcija. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, rekao da misli da će se izbori održati u novembru, a ne oktobru. 

 

“Ovo je neprihvatljivo ponašanje institucija države, u prvom redu Parlamentarne skupštine BiH kao i Vijeća ministara, jer po zakonu su dužni osigurati sredstva. Ne mogu apsolutno pojmiti da država nema četiri miliona i sto hiljada konvertibilnih maraka (2,1 miliona eura), a ovo je obaveza prema građanima, biračima, da im se dozvoli da iskoriste svoje ustavom zagarantovano pravo. Ako ima novca za neke druge stvari, mora biti novca i za građane ove države, a upravo se našim novcima i puni budžet”.

Međutim, dodaje Šehić, da postoji odgovornost a ne političke kalkulacije to bi davno bilo riješeno, kao i u slučaju održavanje izbora u Gradu Mostaru u kojem građani nisu birali predstavnike vlasti 12 godina. 

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Irme Baralije iz oktobra nalaže izmjene Izbornog zakona BiH u roku šest mjeseci kako bi se omogućilo održavanje demokratskih izbora u Mostaru. Ukoliko propadne dogovor političkih partija o tome, Ustavni sud BiH može nametnuti “privremeno rješenje”.

“Kod nas kada se treba nešto riješiti, uvijek se u paketu doda još nešto, što nije predmet odluka sudova. To je sve samo dokaz da imamo jako opasan virus, a to je virus neodgovornosti koji ne možemo iskorijeniti 25 godina. I to je taj virus na kojeg treba upozoravati, jer bez odgovornosti svih institucija, svih nosilaca vlasti, mi ne može stvoriti državu sa vladavinom prava. Međutim, sve ono što se danas dešava pokazuje nam u kakvom mi nemoralnom i neodgovornom političkom ambijentu živimo”, kaže Šehić.

‘Sve se može dogovoriti ali se ne isplati’

S ovim se u potpunosti slaže i urednik portala Bljesak Berislav Jurič, koji ističe da BiH živi političku krizu već 25 godina, te sada možemo samo govoriti o novim političkim igrama koje se događaju uoči svakih izbora. Ovaj izborni ciklus je, prema njegovom mišljenju, ipak drugačiji jer se u ovu predizbornu igru ulazi sa neriješenim formiranjem vlasti još od prošlih izbora. 

“U međuvremenu se dogodila korona gdje smo vidjeli koliko ta vlast nije dorasla ničemu pa se pouzdala u krizne stožere koji su onda napravili kaos. I onda nas je to dovelo do situacije da ja najbolje izvući ono staro oružje, a to je opet natezanje u vlastite torove. Sve se može dogovoriti, može se dogovoriti novac za izbore, može se dogovoriti Statut Grada Mostara, može se dogovoriti odnos Hrvata i Bošnjaka, ali je puno jednostavnije dobiti izbore kada se vi od nečega branite”.

Jurič smatra da stranke, ako Ustavni sud BiH donese odluku za Mostar, neće imati krivca u sebi nego u nekom nametnutom rješenju, a one već godinama ne misle na Mostar u smislu da on kao grad propada, a građani nemaju pravo birati i biti birani da nešto promjene. 

“Sada ne možemo promijeniti ni komunalne stvari, a čistoća je osnovna stvar”, kaže Jurič misleći na deponiju Uborak koja je izgubila dozvolu za rad, a ipak se širi, te na činjenicu da uprkos milionskim donacijama, grad još nema dovršen kolektor i pročistač otpadnih voda.

Treba napomenuti i da od svih 14 prioriteta koje Evropska unija traži od vlasti BiH da ispune, kako bi se razmatrao kandidatski status zemlje, na prvom su mjestu demokratski izbori te izbori u Mostaru.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO