Amerika se povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu?

Nuklearna bomba
Novi START ograničava Rusiju i SAD na 1.550 raspoređenih nuklearnih projektila (EPA)

Prema navodima američkih visokih dužnosnika, a kako piše New York Times, predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio se povući iz još sporazuma o kontroli naoružanja, o čemu bi u petak mogao obavijestiti Rusiju.

Sjedinjene Američke Države navodno se povlače iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se omogućava prelijetanje teritorija neke zemlje sa složenom senzorskom opremom, kako bi se osiguralo da se ne pripremaju za vojnu akciju.

Nakon informacije da će Sjedinjene Države sutra objaviti izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu stiglo je priopćenje savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Roberta O'Briena.

“Predsjednik Trump jasno je stavio do znanja da Sjedinjene Države neće biti dio međunarodnih sporazuma koje su prekršile druge strane i koji više nisu američki interesi. Jedan je od primjera INF [Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa iz 1987], koji je Rusija prekršila kako bi razvila više bataljuna zabranjenih raketa. Kina nije članica tog sporazuma i također je razvila veliki raketni arsenal. Isto tako, iranski nuklearni sporazum (JCPOA) iz 2015. nepravedan je prema Americi i omogućava Iranu da postane nuklearna sila za samo nekoliko godina. Mi želimo pregovarati i s Rusijom i Kinom o novom poretku o kontroli naoružanja koji nadilazi hladni rat koji je konstruiran u prošlosti te želimo očuvati cijeli svijet sigurnim”, izjavio je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Ta Trumpova odluka smatrat će se dodatnim dokazom da je spreman napustiti još jedan sporazum o naoružanju koji ostaje s Rusijom: Novi START, koji te dvije države ograničava na 1.550 raspoređenih nuklearnih projektila.

Pentagon o kibernetičkim napadima

Američki dužnosnici dugo se žale da Moskva krši Sporazum o otvorenom nebu, ne dopuštajući letove nad gradom za koji Amerikanci vjeruju da u njemu Rusija raspoređuje nuklearno oružje koje bi moglo stići u Europu, kao i da zabranjuje letove iznad područja gdje se održavaju velike ruske vojne vježbe.

U tajnim izvješćima Pentagon i američke obavještajne agencije tvrde da Rusi koriste letove nad SAD-om kako bi skicirali ključnu američku infrastrukturu, koja bi mogla biti cilj kibernetičkih napada.

Navodno je Trump bio bijesan nakon što je saznao da je ruski zrakoplov nadletio preko njegovog golf-terena u New Jerseyju 2017.

Ako se SAD povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu, to će biti dodatni udarac za europske saveznike, uključujući one iz Sjevernoatlantskog saveza, koji su, također, potpisnici sporazuma.

Većina zemalja zapadnog Balkana također su potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu.

Europljani žele ostati u sporazumu, ali su upozorili da će nakon izlaska Washingtona Rusija gotovo sigurno reagirati i ukinuti njihove, koje saveznici koriste za nadgledanje kretanja trupa na svojim granicama, što je posebno važno za baltičke države.

To bi za Trumpa bilo treće povlačenje iz sporazuma o kontroli naoružanja.

Prije dvije godine odustao je od iranskog nuklearnog sporazuma, koji je ispregovarao predsjednik Barack Obama.

Trump želi da se pridruži i Kina

Prošle je godine napustio ugovor o posrednim nuklearnim snagama, ponovno rekavši da neće sudjelovati u sporazumu koji, kako je rekao, Rusija krši.

Sporazum o otvorenom nebu postigli su predsjednik George H. W. Bush i njegov državni tajnik James Baker 1992. nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Trump je prije više od godine najavio da SAD neće obnoviti Sporazum o otvorenom nebu ne pridruži li mu se i Kina.

Peking, čiji je nuklearni arsenal veličine petine arsenala koji posjeduju SAD i Rusija, odbacio je tu ideju.

New York Times naglašava da nije jasno namjerava li Trumpova administracija produljiti ugovor za nekoliko mjeseci – trenutačna formulacija dopušta samo jedno produljenje za pet godina – ili će ga potpuno napustiti odbije li se Kina pridružiti.

Izvor: Al Jazeera