Ima li kraja beznađu opozicije u Srbiji

Dio opozicije u Srbiji je i ovu priliku propustio da bude jedinstven (EPA)
Dio opozicije u Srbiji je i ovu priliku propustio da bude jedinstven (EPA)

Opozicija u Srbiji je, posle odluke Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića o izlasku na izbore 21. aprila, ali i neorganizovanim delovanjem, ponovo u rasulu.

Prvog februara zvanično je počela kampanja bojkota izbora u Srbiji. Prvi udarac toj ideji došao je posle odluke predsednika Zajedno za Srbiju i gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića da izađe na lokalne izbore u svom gradu, a onda je pre desetak dana i PSG prelomio, poput groma iz vedrog neba, da odustane od bojkota. I od tog trenutka kreće haos u opoziciji. Taj haos, ruku na srce, bio je prisutan i pre odluke PSG-a, ali u velikoj meri je izazvao cunami u opozicionim redovima.

Prvobitna odluka PSG-a da bojkotuje izbore bio je pošten udarac predsedniku Srbije Aleksandru Vučići. Pažljivo izabranom spinu, po kojem je Trifunović proglašen za opozicionara sa najvećim rejtingom među kolegama, vlast u Beogradu je “čikala” poznatog glumca da izađe na izbore. On se nije dao, čak je održao najborbeniji govor kada je opozicija zvanično krenula u bojkot kampanju početkom februara. A onda se desila korona i, kako je Trifunović rekao, apsolutna neaktivnost i nedostatak akcije kada je reč o bojkotu. Odlukom o izlasku na izbore, Trifunović je zadao još žešći udarac, ali ovoga puta opoziciji koja se opredelila za bojkot.

Njegova odluka je izazvala i talas preispitivanja ostatka opozicije. Dragan Đilas je brzometno potvrdio odluku o bojkotu, Boris Tadić je predložio nekakvu bojkot listu, a na korak od izbora se našao i Boško Obradović i njegov pokret Dveri. Opozicioni birač je potpuno zaluđen i mnogo toga mu nije jasno.

‘Opoziciona scena poput kokošinjca’

Politikolog Boban Stojanović kaže kako opoziciona scena u Srbiji izgleda poput “kokošinjca”.

“Uz dužno poštovanje kokoškama, kao plemenitim životinjama, srpska opozicija deluje poput kokošaka koje su ograđene negde i trčkaraju po kokošinjcu, u kojem niko ne zna ni šta radi, ni gde ide, ni šta priča, a nama biračima koji sve to gledamo ništa nije jasno. Mislim da će se, na kraju, birači u Srbiji smejati celoj opoziciji. Toliko konfuznih poruka, toliko neorganizovanosti, toliko beznađa u ovom trenutku među njima dugo nisam video. Meni je stvarno delovalo u februaru da se konačno oformio nekakav blok koji će bojkotovati izbore, u kojem su svi zajedno i iz kojeg se šalju jasne i nedvosmislene poruke. Sada verujem da više nikome ništa nije jasno”, priča Stojanović.

Podseća da se deo opozicije veoma teško dogovorio da ide u bojkot, ali da su još brže uspeli da odustanu od njega.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Cela ova priča bi mogla da prođe u martu 2019. godine. Sada bivši predsednik Srbije Boris Tadić kaže da ima sjajan predlog, ali o tom predlogu je trebalo da se diskutuje pre više od godinu dana, a ne 40 dana do glasanja. Umesto svega toga, vi sada odlučujete da li ćete da idete na izbore, da li formirate nekakvu bojkot listu i raspravljate o tome da li odluku o bojkotu treba preispitivati. To je suludo. Ako ulazite političku priču, to je ozbiljna stvar, to nije zezanje. Mora da se pripremite, da imate nekakvu strategiju za sve to. Ne možete 40 dana pred izbore da se odlučujete za X ili Y opciju, to je potpuno neodgovorno. Na sve ovo dolazi priča sa šerpovanjem i bakljadama, kako bi se sve obesmislilo, a posle toga i štajk glađu poslanika Miladina Ševarlića i Boška Obradovića. Mislim da su ljudi u Srbiji potpuno sluđeni i da sve ono što je bilo dobro urađeno prethodnih godinu, godinu i po, i kroz proteste, sada je obesmišljeno”, smatra Stojanović.

Opozicioni političari i dalje pate od sujete

Kaže da bi najviše voleo da je početkom godine otišao na studijsku razmenu i da ne mora sve ovo da neposredno posmatra.

“Kao analitičar mogu da komentarišem, ali sam kao birač potpuno sluđen. Ne znam šta će se desiti u budućnosti. Ko će da preživi na političkoj sceni – oni koji bojkotuju, oni koji su odmah pohitali na izbore, ili oni koji su prvo bili za bojkot, a sada su odlučili da izađu na glasanje. Opozicioni birači u Srbiji do pre godinu i po nisu imali nikakvu nada, ali se sada plašim da će sa daljim razvojem situacije tek da izgube nadu. Naročito kada birači PSG-a budu videli kako stoje i da nisu uzdrmali vlast, tek će da se demotivišu. Setimo se samo euforije 2016. godine sa Dosta je bilo, ili 2017. godine sa Sašom Jankovićem. Gde su sada ti birači? Odustali su od političke borbe, povukli su se, demotivisani su. Zašto je problem ujediniti se i dati nadu da će se jednog dana nešto promeniti, stvarno ne znam”, ističe Stojanović.

Veruje da opozicioni političari u Srbiji i dalje pate od sujete, bez obzira što deluju da su “ortaci”.

“Verujem da ima tu ima borbe oko opozicionog pozicioniranja, ko će biti lider opozicije, ko će imati najvažniji i najbitniji glas, ko će preživeti, ko neće, ko može bez državnog novca, a ko ne može. Nisam siguran da su složni i odvojeni od sujete. U februaru jesu delovali da su sujetu ostavili po strani i da imaju zajednički cilj”, dodaje Srtojanović.

Ovakva situacija sa srpskom opozicijom je posebno problematična u manjim sredinama, u kojima je, zahvaljujući aktivistima, zasejano seme pobune pre nego što se to desilo u Beogradu. Jedan od njih je i Aleksandar Divović, aktivista iz Požege, koji priznaje da je potpuno zbunjen.

“Ovo nikako nije dobro. Bojkot je priča koja je uspela da uzdrma Vučića. I sada imamo situaciju da opozicija nije uspela da se ujedini oko ovo tačke, jedine koja je uspela da poremeti vlast u Srbiji. Nejedinstvo po ključnom pitanju je pokazalo svu slabost srpske opozicije. Nema plana, organizacije, sve se ‘ad hok’ radi. Tako se ne može suprotstaviti jakoj i organizovanoj ekipi na vlasti”, smatra Divović.

‘Strani faktor je uvek bio odlučujući’

I on smatra da su u velikoj meri sujete krive za ovakvo stanje na opozicionoj sceni u Srbiji.

“Ne kaže se bez razloga da je u Srbiji najveće groblje ono sa bivšim političkim liderima.”

“U slučaju da Savez za Srbiju preživi na političkoj sceni, i uopšte opozicija, jedini zadatak biće da se pronađe dovoljno kredibilan kandidat koji će se Vučiću suprotstaviti na predsedničkim izborima 2022. godine. Taj kandidat nikako ne sme da bude niko od aktuelnih lidera, već neko oko koga će se okupiti većina građana Srbije. Bez mrlje i afere. Ko zna, možda je taj ili ta već tu, oko nas, samo ga treba pronaći”, kaže Divović.

Aktivista iz Požega tvrdi da su opozicija i građani okupljeni oko nje prepušteni sami sebi i da nikakvu pomoć nemaju. Vučić je uspeo da ih razbije na način o kojem je Slobodan Milošević samo mogao da mašta.

“Zabluda je, međutim, da sve ovo zavisi od nas. Prepušteni smo sami sebi, a strani faktor je uvek bio odlučujući kada se radi o promeni vlasti u Srbiji. Stranci su oduvek imali veliki uticaj na srpskoj političkoj sceni”, zaključio je Divović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Priče o najvećem privrednom rastu u Evropi, koji će navodno imati Srbija, svjesno se koristi za manipulaciju širokih narodnih masa, naročito u predizbornoj situaciji.

09 May 2020
Više iz rubrike TEME
POPULARNO