Crni dan u Americi

I New York je imao crni utorak s rekordnih 806 umrlih u 24 sata (EPA)

U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je gotovo 13.000 umrlih, a utorak je zaista bio crni dan, u kojem je umrlo 1.736 osoba, najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu od početka krize. I New York je imao crni utorak s rekordnih 806 umrlih u 24 sata.

Ipak, savezni Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC) smatra da bi korona virus mogao uzrokovati manje žrtava od ranijeg modela prognoziranja, prema kojem se predviđalo da bi moglo umrijeti i do 200.000 ljudi. Razlog: društveno distanciranje. Bit će manje hospitaliziranih bolesnika, ali bi do kolovoza, ipak, moglo umrijeti 82.000 ljudi. Podsjećam da je riječ o predviđanjima.

Trenutačno je 97 posto američkih građana pod režimom ostanka u kućama iako je vrlo vidljivo da se barem polovica njih ne pridržava preporuka i pravila. Očekuje se da će potez od glavnog američkog grada Washingtona do Baltimorea biti novo žarište. Taj dio istočne Amerike vrlo je gusto naseljeno područje.

Na posljednjoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući predsjednik Trump izjavio je da će ovaj i sljedeći tjedan biti “bolni” i opet preporučio lijek protiv malarije kao rješenje protiv zaraze korona virusom. Dodao je da je deset potencijalnih lijekova na aktivnim kliničkim istraživanjima. 

Afroamerikanci najugroženija grupa

Saznali smo zanimljivu i žalosnu statistiku da je korona virus posebno poguban po Amerikance afričkog podrijetla.

Doktorica Uche Blackstoke iz Organizacije za zdravstvenu jednakost kaže da u SAD-u ima dosta razlika u zdravstvu, koje su već duže vrijeme vidljive po rasnoj podjeli u zemlji.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Unatoč napretku u zdravstvenoj tehnologiji i inovacijama, ta je rasna i zdravstvena nejednakost uporna i prilično duboka. I u mnogim od tih dispariteta određene zajednice imaju povećan broj oboljelih od astme, pretilosti, hipertenzije, dijabetesa… To su zapravo bolesti koje pacijente čine još podložnijima pred ozbiljnim komplikacijama koje nosi COVID-19”, kaže Blackstoke.

Upravo su spomenute bolesti one koje godišnje odnesu najviše života među Afroamerikancima. Doda li se tomu podatak da oni često žive u siromaštvu, uz lošu zdravstvenu njegu, jasno je da su najugroženija skupina stanovnika u SAD-u.

Prije nekoliko dana liječnici su upozoravali da će smrtnost uzrokovana korona virusom biti visoka i na američkom Jugu zbog specifičnog načina ishrane i pretilosti.

SAD bi mogao prestati finansirati WHO?

Trump je u međuvremenu oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

“WHO dobija veliki novac od nas, a kritiziraju neke moje poteze. Oni su okrenuti Kini i treba vidjeti kamo novac iz te organizacije odlazi. Mogli bismo obustaviti naša davanja toj organizaciji.”

Svjetska zdravstvena organizacija tijelo je Ujedinjenih naroda, a 22 posto ukupnog financiranja dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, koje pružaju i tehničku pomoć toj organizaciji.

Izvor: Al Jazeera