Sirijske izbjeglice bez zaštitnih maski u doba bolesti COVID-19

UNHCR pruža mjesečnu novčanu pomoć za više od 32.000 sirijskih izbjeglica koje žive u Jordanu (Arhiva)

Od komada istrošene tkanine 60-godišnja izbjeglica iz Sirije Farha al-Hourani pravi maske za svoju djecu i unuke, koje im trebaju kako bi se zaštitili od zaraze korona virusom u izbjegličkom kampu Zaatari, sjeveroistočno od glavnog grada Ammana.

“Živimo na rubu smrti”, izjavila je ona u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru. “Prostor u kontejneru u kojem živi moja desetočlana porodica veoma je skučen, a situaciju dodatno otežava zabrana kretanja po kampu zbog straha od širenja korona virusa”, dodala je.

“U kampu nema medicinskih maski. Budući da nisam u mogućnosti kupiti deset zaštitnih maski, izrezala sam komade odjeće i sama sašila maske svojoj djeci i unucima jer se plašimo zaraze virusom”, kazala je Al-Hourani.

Prema podacima jordanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, približno 1,4 miliona sirijskih izbjeglica živi u Jordanu, od čega je 650.000 registrirano pri Visokom komesarijatu Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), 135.000 živi u sirijskim izbjegličkim kampovima u Zaatari i Azraqu, a ostatak je raspoređen po jordanskim pokrajinama.

Djeci trebaju mlijeko, pelene i hrana

Sa sličnom situacijom susreću se i ostale sirijske izbjeglice u izbjegličkim kampovima s obzirom na to da se zabrana kretanja odnosi na sve objekte u kampovima nakon što je jordanski nacionalni plan za borbu protiv širenja korona virusa obuhvatio i sirijske izbjegličke kampove.

Izbjeglica Samer al-Halbous, vlasnik brijačnice, kaže da je ostao bez izvora prihoda jer je morao zatvoriti salon od kojeg živi.

“Život u kampu bio je težak i prije zabrane kretanja i zatvaranja radnji, a korona virus povećao je našu tragediju. Mojoj djeci trebaju mlijeko, pelene i hrana, a sada čekamo humanitarnu pomoć od UNHCR-a”, kazao je on.

Kad je otkriven prvi slučaj zaraze korona virusom u Jordanu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji s međunarodnim i regionalnim organizacijama, preduzelo je mjere zaštite kako bi se spriječilo da virus uđe u kampove, a neke od glavnih mjera jesu zabrana posjeta i ulaska ili izlaska iz kampova.

Ministarstvo zdravstva postiglo je dogovor s međunarodnim organizacijama da se osiguraju osnovna sredstva i potrepštine za sprečavanje širenja virusa unutar kampova u vrijednosti milion i po eura, prije svega da se osiguraju  maske, dezinfekcijska sredstva i medicinski pregledi.

Zasad nema zaraženih

S druge strane, UNHCR u Jordanu naglašava da je preduzeo mjere za ograničavanje kretanje izbjeglica unutar i izvan kampova, kao odgovor na vladin plan za borbu protiv virusa, kako bi se izbjegla opasnost širenja zaraze u gusto naseljenim kampovima, s tim da dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze među izbjeglicama.

Glasnogovornik UNHCR-a Mohamed al-Hawari rekao je za Al Jazeeru da je UNHCR-ov plan za borbu protiv širenja virusa u kampovima uključivao i izbjeglice u okviru “nacionalnih planova za zdravstveni odgovor”.

Naglasio je da se jordansko Ministarstvo zdravstva smatra jednim od najvažnijih podržavalaca izbjeglica, a u slučaju pojave zaraze virusom među izbjeglicama oni će biti upućeni u specijalizirane državne bolnice, osim toga što su se sve ambulante unutar kampova spremne nositi s tim okolnostima.

Hawari je dodao da “izbjeglicama s radnim dozvolama neće biti dozvoljeno napuštanje kampova”, kao i da se zaustavljaju posjete kampovima.

Naglasio je da će osoblje UNHCR-a imati ograničeno prisustvo u kampovima, ali da će nastaviti pružati zaštitu u hitnim slučajevima, napominjući da neće doći do prekida osnovnih usluga u kampovima, a tu se, prije svega, misli na rad bolnica, ambulanti i prodavnica životnih namirnica.

Kako bi se suočio s tim teškim periodom za izbjeglice, UNHCR je odlučio produžiti sate opskrbe električnom energijom u kampovima Azraq i Zaatari kako bi se pomoglo učenicima koji se školuju na daljinu i pružila pomoć porodicama dok im djeca ostaju kod kuće.

Žene same prave sapun

S ciljem borbe protiv korona virusa i kako bi se osigurala osnovna sredstva za ličnu higijenu, žene u Zaatariju izvještile su se u proizvodnji sapuna za pranje ruku.

Jedan dio proizvoda prodaju kako bi prehranile svoje porodice, a drugi dio dijele porodicama u izbjegličkom kampu koje ih nemaju mogućnost kupiti.

Iako je život sirijskih izbjeglica u Zaatariju i Azraqu težak, smatraju da su u boljoj poziciji od izbjeglica raspoređenih po jordanskim pokrajinama i neplanskim kampovima koji su na periferiji glavnog grada Ammana i u siromašnim poljoprivrednim područjima.

Izbjeglice koje borave u gradovima teško dolaze do novca kako bi platili krije za iznajmljene stanove, a koje se kreću u rasponu od 150 do 200 jordanskih dinara mjesečno (200 do 280 dolara).

Za razliku od izbjeglica u kampovima, oni nemaju pravo na pakete s hranom, mlijeko za bebe i medicinski tretman, izjavili su za Al Jazeeru.

UNHCR pruža mjesečnu novčanu pomoć za više od 32.000 sirijskih izbjeglica koje žive u Jordanu.

Izvor: Al Jazeera