Infografika: Ko uvozi, a ko izvozi najviše medicinske opreme

Kina je najveći svjetski izvoznik maski – svaka četvrta na svijetu potiče iz ove države (Al Jazeera)
Kina je najveći svjetski izvoznik maski – svaka četvrta na svijetu potiče iz ove države (Al Jazeera)

Pandemija bolesti COVID-19, koju izaziva novi korona virus, skrenuo je veliki dio svjetske pažnje na medicinske proizvode, a naročito na proizvode za prevenciju, testiranje i liječenje, navodi se u informacijskom dokumentu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), gdje se dodaje kako se bolest raširila na cijeli svijet i izazvala veliki broj žrtava.

Prema ovom nedavno objavljenom dokumentu, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Švicarska pokrivaju 35 posto svjetskih potreba medicinskih proizvoda, dok Kina, SAD i Njemačka izvoze 40 posto proizvoda za ličnu zaštitu.

Iz WTO dodaju kako je ukupni izvoz i uvoz medicinskih proizvoda prošle godine iznosio je približno 2.000 milijardi američkih dolara.

Četiri kategorije

Navodi se kako je ovaj dokument napravljen kako bi pokrivao proizvode koji se povezuju sa prevencijom bolesti Covid-19, kao i sa općim liječenjem i tretmanom. Proizvodi se dijele na:

  • Lijekove
  • Medicinske proizvode potrebne za bolnice i laboratorije (alkohol, injekcije, gaze, reagensi…)
  • Medicinska oprema i tehnologija, te
  • Proizvodi za ličnu zaštitu kao što su sapun i dezinfekciono sredstvo za ruke, maske za lice, zaštitne naočale

„Treba istaći kako se ova informacija fokusira samo na konačni oblik ovih proizvoda i ne pokriva različite proizvode u proizvodnji koji se koriste“, navode iz WTO.

Kada se govori o uvozu, na medicinske proizvode u svjetskoj trgovini otpada približno pet posto,a više od polovine uvoza su lijekovi. Tokom prošle godine je širom svijeta uvezeno 1.011 milijardi dolara vrijedne robe, što je za pet posto povećanje u odnosu na godinu ranije.

Kada se sabere izvoz i uvoz, ta cifra za 2019. godinu iznosi približno 2.000 milijardi dolara što je pet posto od ukupne trgovine za tu godinu.

Lijekovi dominiraju u uvozu

Najveća kategorija po vrijednosti je „lijekovi“ na koju otpada 56 posto ukupnih uvoza, dok je na dalekom drugom mjestu kategorija „medicinski proizvodi“ sa 17 posto. Četrnaest procenata otpada na „medicinsku opremu“, a jedan posto manje na „opremu za ličnu zaštitu“.

Tokom posljednje tri godine, SAD je bio najveći uvoznik medicinskih proizvoda, sa učešćem od 19 posto od ukupnog uvoza prošle godine, a slična brojka je bila i tokom dvije godine prije. Drugo mjesto držala je Njemačka sa devet posto, po šest su imale Kina i Belgija.

Top 10 uvoznika može se vidjeti u narednoj tabeli:

Vrijednost uvoza proizvoda za ličnu zaštitu (sapun, dezinfekcija, maske i zaštitne naočale) 2019. godine iznosila je 135 milijardi dolara. Njemačka i SAD su bili najveći uvoznici i na ove dvije države otpada 22 posto uvoza navedenih proizvoda. Iz WTO ističu kako su SAD i Njemačka najveći bilateralni trgovinski partneri kada je riječ o medicinskim proizvodima, a ove dvije države su glavni dostavljači ovih proizvoda Kini.

Izvoz respiratora

Sa druge strane, kada je priča o izvozu, 35 posto izvoza medicinskih proizvoda otpada na Njemačku, SAD i Švicarsku, a Top 10 izvoznika „drži“ skoro tri četvrtine svjetskog izvoza, navodi se u dokumentu Svjetske trgovinske organizacije.

„Svjetski izvoz medicinskih proizvoda je za devet posto porastao u 2018. godini, a šest posto godinu dana kasnije, sa 859 milijardi dolara 2017. na 995,8 milijardi dolara 2019. godine“, navode iz WTO-a.

Njemačka je vodeći svjetski izvoznik sa 14 posto udjela u svjetskom izvozu, a Top 10 svjetskih izvoznika pokazuje naredna tabela:

Ukupni izvoz proizvoda za zaštitu, uključujući maske za lice, sapun za pranje ruku, dezinfekciona sredstva i zaštitne naočale, iznosio je 135 milijardi dolara u prosjeku godišnje (period 2017.-2019.).

Približno 17 posto (23 milijarde dolara vrijedne) robe došlo je iz Kine, vodećeg izvoznika, a potom slijede Njemačka, SAD…

Kina je najveći svjetski izvoznik maski – svaka četvrta na svijetu potiče iz ove države. Naime, Kina pokriva 25 posto svjetskog izvoza maski, a sa Njemačkom i SAD čini trio koji pridonosi sa polovinom svjetskog izvoza maski.

Singapur, SAD, Holandija i Kina izvoze skoro polovinu svjetskih respiratora i ventilatora na svijetu. U WTO-a ističu kako mašine za pomoć pri disanju, poput respiratora i ventilatora, dolaze iz jako malog broja država.

Tako, naprimjer, Singapur vodi sa 18 posto učešća u tržištu, SAD je drugi sa 16 posto, a potom slijede Holandija i Kina sa po 10 posto.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO