Portugal: Maske obavezne samo zaraženima

Portugalska vlada građanima izdaje preporuke, ali vrlo rijetko i zabrane (EPA)

Činjenica je da širenje virusa korona negativno utječe na ekonomske prilike širom Evrope. Posebno se to odnosi na ugostiteljstvo i turizam, koji su trenutno među najpogođenijim granama. Portugal kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi posebno je pogođen, a prema prvim procjenama bit će potrebno dugo vremena da se sve vrati na prethodno stanje.

Razlike u odnosu na mjere u BiH i regionu

Jasmin Grabus, Travničanin sa dugogodišnjom adresom u Lisabonu dugi niz godina zaposlen je u turizmu i ugostiteljstvu. Prema njegovim riječima, cjelokupna situacija značajno je naštetila turizmu jednom od glavnih izvora finansiranja Portugala. Iako za razliku od primjerice susjedne Španije u Portugalu nema toliko zaraženih stanovnika i u ovoj zemlji je trenutno „sve stalo“.

„Ugostiteljski objekti su zatvoreni, turista od kojih veliki broj Portugalaca živi nema. Sve se to definitivno odražava na ekonomiju Portugala i očigledno je da virus korona najviše štete nanosi turizmu. Moram istaći da su pri uvođenju mjera zabrane za rad određenih objekata većina Portugalaca izašla na plaže i druga odmarališta, jer nisu ozbiljno shvatili preporuke nadležnih. Slično se dešavalo i u Španiji, koja je za razliku od Portugala u mnogo većim problemima. Trenutno je u Portugalu sve stalo i definitivno se čeka jenjavanje ovog virusa“, ističe Grabus.

Jasmin Grabus, Travničanin sa dugogodišnjom adresom u Lisabonu zaposlen je u turizmu i ugostiteljstvu

Kako navodi, u Portugalu su na snazi mjere zabrane koje imaju za cilj  da spriječe širenje virusa korona, ali su one u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i zemlje regije drugačije. Kada je riječ o susjednoj Španiji, ističe da se radi o narodu i zemlji sličnoj Portugalu, te da su Španci u nepovoljnijem položaju jer se virus u njihovim gradovima dosta brže širio nego je to slučaj sa Portugalom.

„U Portugalu nema zakona koji ograničava određenoj grupaciji boravak van kuće ili stana. Također, maske nisu obaveznu za one građane koji nisu zaraženi. Prema preporuci nadležnih institucija maske nose samo oni koji su zaraženi ili na to sumnjaju. Razlika u odnosu na mjere uvedene u Bosni i Hercegovini i regionu je da ovdje nema ni policijskog sata. Ipak, vlasti su izdale preporuke da cjelokupno stanovništvo Portugala ne treba izlaziti iz kuće bez neke veće potrebe. Također i svi javni događaji koji okupljaju više osoba su zabranjeni. Kada je riječ o Španiji, to su narod i zemlja slični Portugalu i Portugalcima. Jedan klasični mediteranski mentalitet u oba slučaja. U Španiji se pojavilo dosta više klastera nego u Portugalu i građani nisu ozbiljno shvatali preporuke, pa je situacija eskalirala. Činjenica je da se Španci ni danas ne pridržavaju naredbi i preporuka u mjeri u kojoj bi trebali o čemu govori nedavna policijska racija na jednoj privatnoj zabavi u kojoj je učestvovalo tridesetak osoba. Treba uzeti u obzir i izuzetno povoljnu klimu u Portugalu i Španiji, koja također dodatno privlači građane na odlazak iz svoji domova“, priča Grabus.

Reakcija vlasti nužna u ovakvim situacijama

Svjesni ozbiljnosti novonastale situaciji i kakve posljedice po ekonomiju države može imati kriza koja je njen trenuti produkt, vlasti u Portugalu su veoma brzo nakon uvođenja mjera zabrane rada mnogobrojnih firmi uveli i niz mjera koje imaju za cilj olakšati stanje radnicima i poslodavcima. Uprkos tome, kao i u ostatku Evrope, i Portugalci se suočavaju sa velikim brojem otkaza.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Kao i u ostatku Evrope, slična je situacija  je i u Portugalu. Nastupanjem ove krize veliki broj stanovnika je dobio otkaze što cjelokupnu situacija za pojedince dodatno otežava. Posebno u turizmu i ugostiteljstvu. Ipak, vlasti Portugala su shvatajući trenutnu situaciju usvojili niz mjera koje u konačnici imaju za cilj olakšati stanje svim stanovnicima Portugala. Jedna od mjera odnosi se na doprinose i plate, gdje država učestvuje sa oko 60 posto. Također, svi oni koji trenutno otplaćuju neki kredit, ne moraju se brinuti za to jer su dobili benefit da svoje plaćanje odgode do septembra. Zanimljiva je i mjera koja onemogućava stanodavce da uslijed ove krize otkažu stan svojim podstanarima ako slučajno ne izmire obaveze. Ovu su neke od mjera kojima Portugal planira olakšati cjelokupnu situaciju svojim građanima. Naravno reakcija vlasti je nužna u ovakvim trenucima, jer pojedine privredne grane moraju imati oslonac uslijed ovakvih okolnosti. Primjerice, u Portugalu je mnogo manjih mjesta koje opstaju isključivo zahvaljujući dolasku turista. Trenutno su onemogućeni da privređuju, stoga je državna vlast svjesna da bez njene adekvatne pomoći egzistencija mnogih pojedinaca bi u budućnosti bila dovedena upitanje“, konstatira Grabus.

Izvor: Al Jazeera