Kineska ambasada u BiH: Nismo upoznati s nabavkom respiratora

Informacije o nesposobnosti i mutnim poslovima nećemo saznati od institucija, tužilaštava, inspekcija, nego od medija, novinara i slučajno, piše autor mišljenja (Fena)

Ambasada Kine nije učestvovala u nabavci respiratora, rečeno je Al Jazeeri iz te ambasade u Sarajevu.

Na pitanje je li iko iz Bosne i Hercegovine ili Kine kontaktirao s Ambasadom Kine u Bosni i Hercegovini tokom nabavke spornih respiratora koje je u Bosnu i Hercegovinu uvezla firma za proizvodnju malina iz Ambasade su odgovorili odrično.

Ambasada je saopćila da je Kina tokom pandemije korona virusa, osim donacija kineske vlade, otvorila i komercijalni kanal za Bosnu i Hercegovinu za uvoz hitno potrebne medicinske opreme i materijala, te da su entitetskim vlastima u zemlji i vlastima u Brčko Distriktu dostavili spisak dostupnog materijala za nabavku. Kad je riječ o konkretnom slučaju, rekli su da “Ambasada Kine nije učestvovala u tome niti je upoznata s navedenim slučajem”.

Agencije istražuju potencijalne nezakonitosti

Vijest da je Federalna uprava Civilne zaštite firmi za proizvodnju malina “FH Srebrena malina” odobrila 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,4 miliona eura) da u jeku borbe protiv pandemije novog korona virusa iz Kine nabavi 100  medicinskih respiratora za najteže bolesnike izazvala je oštre kritike u zemlji, pogotovo kada se zna da je u istom trenutku u Bosni i Hercegovini registrirano najmanje 27 veletrgovaca koji posjeduju dozvolu najvišeg stepena za uvoz i promet medicinskim sredstvima naveliko. Ti podaci dostupni su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Iz tri od tih 27 firmi rekli su Al Jazeeri da nisu ni obaviješteni o tome da Federacija BiH traži uvoznika respiratora, što im “daje za pravo sumnjati da je Federalna uprava Civilne zaštite posao dodijelila nezakonito”. Rekli su da su ostali iznenađeni kad su vidjeli da je respiratore uvezla firma koja se bavi proizvodnjom malina, a ne neka od specijaliziranih firmi.

U međuvremenu, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su provjere postoje li elementi krivične odgovornosti u predmetu koji se već sada smatra jednom od većih afera u zemlji od izbijanja pandemije sredinom marta.

Kupljeni pogrešni respiratori?

Almir Badnjević, čelni čovjek Verlaba, laboratorije za verifikaciju mjerila u zdravstvu, koja u Bosni i Hercegovini obavlja inspekciju medicinskih uređaja, rekao je da se model respiratora iz Kine koje je uvezlo preduzeće “Srebrena malina” ne koristi na odjelima za intenzivnu njegu nego je namijenjen za kola hitne pomoći. Još je rekao i to da je upotreba respiratora koji su uvezeni u Bosnu i Hercegovinu zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama, što je dodatno uznemirilo javnost u Bosni i Hercegovini.

Mervan Miraščija iz Fonda Otvoreno društvo BiH upozorava da je očito riječ o zloupotrebi trenutnog stanja u Federaciji BiH i da se neko pokušava obogatiti na račun građana.

“U Federaciji BiH nije suspendiran Zakon o javnim nabavkama. Dakle, sve javne nabavke bi se trebale obavljati po transparentnim i otvorenim postupcima”, rekao je Miraščija za Al Jazeeru. “Naravno, sve što je vezano za neku višu silu može se obavljati pregovaračkim postupkom, ali se mora dovesti u direktnu i dokazivu vezu sa mjerama koje su potrebne za sprečavanje pandemije.”

Badnjević tvrdi da je trenutna zauzetost respiratora u Bosni i Hercegovini ispod deset posto, da samo u Federaciji BiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori, što dovodi u pitanje opravdanost urgentne kupovine posljednjih 100 respiratora koji su uvezeni u Bosnu i Hercegovinu.

Protivrječne izjave

Kritike i bilo kakve nezakonitosti odbacili su i iz Federalne uprave Civilne zaštite i iz same firme koja je uvezla respiratore. Pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite Sanita Alagić, obraćajući se novinarima u Sarajevu u utorak, rekla je da je “Srebrena malina” bila jedina firma koja je uspjela nabaviti neophodnu medicinsku opremu u zadanom roku te da je nabavka urađena u skladu s procedurama.

Vlasnik firme, televizijski voditelj Fikret Hodžić, rekao je da je ponosan što je uspio u tako kratkom roku, praktično za deset dana, uvesti 100 respiratora i tako, kako kaže, ojačati zdravstveni sistem u zemlji.

Njihove izjave nisu se poklopile s izjavama čelnih ljudi drugih federalnih institucija. Naprimjer, šefica federalnog Kriznog štaba Jelka Milićević tvrdi da ona uopće nije bila upoznata s nabavkom spornih respiratora.

“Propisana procedura o nabavci respiratora nije provedena”, rekla je Milićević.

Novalić čeka službene informacije

To je u srijedu ponovio i direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar. Kazao je da čak ne zna ni gdje su respiratori koji su u subotu dopremljeni na sarajevski aerodrom.

Upitan je li svjestan ozbiljnosti situacije, jer je uvoznik respiratora kompanija koja za to nije ovlaštena, federalni premijer Fadil Novalić rekao je da se ne mogu iznositi takve konstatacije i da se mora sačekati.

“Moramo sačekati istražne organe. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi. Ne, nisam imao tu informaciju, ja ću sačekati oficijelne informacije”, rekao je Novalić za Federalnu televiziju, ali je potvrdio da je odluku o nabavci respiratora potpisao direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Osim Tužilaštva i SIPA-e, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH također je podržao formiranje komisije koja će ispitati zakonitost nabavke respiratora, dok sličnu komisiju najavljuje i Zastupnički dom, koji je i formalni šef Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Izvor: Al Jazeera